Quantcast

Πακιστάν: Περισσότεροι από 800 νεκροί από τον Ιούνιο από τις ισχυρές βροχοπτώσεις

Περισσότεροι από 800 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Ιούνιο στο Πακιστάν λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων κατά την περίοδο των μουσώνων, σε μια "σπάνιου μεγέθους καταστροφή" που έχει σημειωθεί στη χώρα, σύμφωνα με την υπουργό που είναι αρμόδια για την αντιμετώπιση των Κλιματικών Αλλαγών, η οποία θα απευθύνει έκκληση για διεθνή βοήθεια.

Η περίοδος των μουσώνων, που διαρκεί συνήθως από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο, είναι σημαντική για την άρδευση των καλλιεργειών και για την αναπλήρωση των υδάτινων πόρων της περιοχής. Ωστόσο κάθε χρόνο έχει και αρνητική πλευρά, λόγω των τραγωδιών και των καταστροφών που προκαλεί.

Ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν και το τελευταίο 24ωρο μεγάλο τμήμα της χώρας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 9 ήταν παιδιά, σύμφωνα με τις αρχές.

"Με τη σημερινή μέρα συμπληρώνεται ένας μήνας βροχών. Δεν μας έχει μείνει τίποτα πια ", δήλωσε η Χανζάντι, μια κάτοικος της Τζαφαραμπάντ στην επαρχία Μπαλουχιστάν, μια από τις περισσότερο πληγείσες.

"Δεν είχαμε παρά μια κατσίκα και αυτή πνίγηκε στις πλημμύρες. Τώρα πια δεν έχουμε τίποτα μαζί μας (...) και πεινάμε", πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση θα απευθύνει έκκληση για διεθνή βοήθεια μόλις ολοκληρωθεί ο υπολογισμός των ζημιών, σημείωσε σήμερα η υπουργός που είναι αρμόδια για τις Κλιματικές Αλλαγές Σέρι Ρέχμαν.

"Δεδομένου του μεγέθους της καταστροφής, δεν τίθεται πια ζήτημα οι επαρχίες, ούτε ακόμη το Ισλαμαμπάντ, να αντιμετωπίσουν μόνες το μέγεθος αυτής της κλιματικής καταστροφής", δήλωσε στο AFP.

"Ζωές κινδυνεύουν, χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι (...) Είναι σημαντικό οι διεθνείς εταίροι να κινητοποιηθούν για βοήθεια", πρόσθεσε.

Το Πακιστάν είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην κλιματική απορρύθμιση. Βρίσκεται στην 8η θέση του καταλόγου των χωρών που απειλούνται περισσότερο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με μελέτη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Germanwatch.

Στις αρχές της χρονιάς, μεγάλο μέρος της χώρας βρέθηκε στο έλεος κύματος καύσωνα, με έως και 51 βαθμούς Κελσίου να καταγράφονται στο Τζακομπαμπάντ, στην επαρχία Σιντ.

Η πόλη αυτή πλήττεται τώρα από πλημμύρες που έχουν προκαλέσει ζημιές σε σπίτια, έχουν καταστρέψει δρόμους και παρασύρει γέφυρες και καταστρέψει σοδειές.

Στη Σούκουρ, σε απόσταση περίπου 75 χιλιομέτρων από την Τζακομπαμπάντ, εθελοντές χρησιμοποιούν πλεούμενα στους πλημμυρισμένους δρόμους της πόλης για να διανείμουν τρόφιμα και πόσιμο νερό σε αυτούς που έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους.

Οι φετινές βροχές ήταν οι χειρότερες στη χώρα έπειτα από αυτές του 2010 που είχαν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 2.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό άνω των δύο εκατομμυρίων, δήλωσε ο Ζαχίρ Άχμαντ Μπάμπαρ, προϊστάμενος της Πακιστανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (PMD).

Στην επαρχία Μπαλουχιστάν, οι βροχοπτώσεις ήταν κατά 430% αυξημένες σε σχέση με τα συνηθισμένα επίπεδα, ενώ στην Σιντ κατά 500%, διευκρίνισε.

Η βροχή στην πόλη Παντιντάν στη Σιντ ξεπέρασε το ένα μέτρο από την 1η Αυγούστου.

"Είναι μια κλιματική καταστροφή σπανίου μεγέθους", σημείωσε η Ρέχμαν, διευκρινίζοντας ότι τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί.

Σχεδόν 125.000 σπίτια έχουν καταστραφεί και 288.000 έχουν υποστεί ζημιές, σύμφωνα παράλληλα με ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών.

Στη Σιντ και την Μπαλουχιστάν, περίπου 700.000 εκτρεφόμενα ζώα σκοτώθηκαν και περισσότερα από 800.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων καταστράφηκαν, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Σχεδόν 3.000 χιλιόμετρα οδοστρώματος έχουν επίσης υποστεί ζημιές.