Quantcast

Παλαιστίνιος δολοφονήθηκε στη Δυτική Όχθη λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού του

Αυτό υποστηρίζει ισραηλινή οργάνωση για την προάσπιση των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Ένας ομοφυλόφιλος Παλαιστίνιος αποκεφαλίστηκε στη Δυτική Όχθη, λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού του, υποστηρίζει μια ισραηλινή οργάνωση για την προάσπιση των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, αν και η παλαιστινιακή αστυνομία αμφισβητεί το κίνητρο της δολοφονίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Άχμεντ Άμπου Μουρχίγιεχ, 25 ετών, βρέθηκε αποκεφαλισμένος στη Χεβρώνα, στη νότια Δυτική Όχθη. Συγγενείς του ανέφεραν ότι δολοφονήθηκε ενώ πήγαινε να επισκεφθεί την οικογένειά του, χωρίς να δώσουν περισσότερες διευκρινίσεις για τις συνθήκες του θανάτου του.

Η Ρίτα Πετρένκο, διευθύντρια της ισραηλινής οργάνωσης «Αλ Μπάιτ αλ Μοχτάλεφ», είπε ότι ο νεαρός επικοινώνησε με την οργάνωση τον Απρίλιο του 2021, αφού έφυγε από τη Δυτική Όχθη επειδή φοβόταν ότι θα γινόταν στόχος. Έκτοτε τον φιλοξενούσαν διάφορα φιλανθρωπικά σωματεία στο Ισραήλ. Δεν είχε επικοινωνήσει με την οικογένειά του και σχεδίαζε να ζητήσει άσυλο στον Καναδά, εξήγησε.

Λίγες ώρες πριν πέσει νεκρός βρισκόταν στο Τελ-Αβίβ και δεν σκόπευε να μεταβεί στη Χεβρώνα, υποστήριξε η Πετρένκο, διερωτώμενη πώς βρέθηκε στην πόλη αυτή. «Πιστεύω ότι τον σκότωσαν λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού του», πρόσθεσε.

Η παλαιστινιακή αστυνομία δεν ανέφερε το κίνητρο του φόνου, όμως αμφισβήτησε την ομοφυλοφιλία του θύματος. Πολλές πηγές των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο φόνος σχετίζεται με διακίνηση ναρκωτικών. Σύμφωνα πάντα με αυτές τις πηγές, ένα μέλος της οικογένειάς του έχει συλληφθεί.

Ο Ράμι Φάχελ, ο διευθυντής της αραβοϊσραηλινής οργάνωσης Alwan για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, είπε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είχε συναντηθεί πολλές φορές με τον Άμπου Μουρχίγιεχ – τουλάχιστον η μία από αυτές τις συναντήσεις έγινε στο Τελ-Αβίβ. Η οικογένεια του 25χρονου όμως επιμένει ότι εκείνος ζούσε στην Ιορδανία.

Η ομοφυλοφιλία παραμένει θέμα ταμπού για την παλαιστινιακή κοινωνία. Το Ισραήλ έχει χορηγήσει άδειες διαμονής σε ορισμένα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ που φοβούνταν ότι θα γίνονταν στόχοι στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Δεν είναι γνωστό αν και ο Άχμεντ Άμπου Μουρχίγιεχ είχε λάβει τέτοια άδεια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ