Quantcast

Πανωλεθρία για την Μέι – Συντριπτικό «όχι» της Βουλής στη συμφωνία για το Brexit

Συντριπτική ήττα γνώρισε η Τερέζα Μέι στο βρετανικό κοινοβούλιο αφού το σχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ για το Brexit που παρουσίασε, απορρίφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία.

Παρόλες τις δραματικές εκκλήσεις της βρετανίδας Πρωθυπουργού, για υπερψήφιση της συμφωνίας που σύναψε με την ΕΕ και τις διαβεβαιώσεις της ότι σε περίπτωση που ψηφιστεί η συμφωνία της, η βρετανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί πιο στενά με το κοινοβούλιο στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε την συμφωνία.

Οι βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν με 432  ψήφους το σχέδιο της συμφωνίας ενώ 202 ψήφισαν υπέρ της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα η χώρα βρίσκεται σε θολά νερά καθώς - όπως υπογράμμισε η βρετανίδα πρωθυπουργός - δεν υπάρχει εναλλακτική συμφωνία.

«Είναι φανερό ότι το κοινοβούλιο καταψηφίζει τη συμφωνία, όμως δεν είναι καθόλου σαφές τι ακριβώς αυτό σημαίνει», δήλωσε η Μέι αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.

Σαν άμεσο επόμενο βήμα, η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει μέσα σε τρεις ημέρες ένα plan B, επιδεχόμενο τροποποιήσεις.

Πλέον, η συντηρητή Μέι είναι αντιμέτωπη και με το ενδεχόμενο νέας πρότασης μομφής - αυτή τη φορά από τους Εργατικούς.

Οι εξελίξεις θα συζητηθούν πλέον το πρωί της Τετάρτης σε ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επέστρεψε νωρίτερα από το προγραμματισμένο στις Βρυξέλλες, από το Στρασβούργο όπου βρισκόταν.

Η αντίδραση της Κομισιόν

Έκκληση προς το Ηνωμένο Βασίλειο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του το συντομότερο δυνατόν, απευθύνει ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ μετά την καταψήφιση της συμφωνίας αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ στο βρετανικό κοινοβούλιο, προειδοποιώντας ότι "ο χρόνος έχει σχεδόν τελειώσει".

"Σημειώνω με λύπη το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων απόψε", αναφέρει ο Γιούνκερ στο μήνυμά του, όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα.

"Όσον αφορά την ΕΕ, συνεχίζεται η διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας απόσυρσης", διευκρινίζει ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

"Η συμφωνία απόσυρσης αποτελεί έναν δίκαιο συμβιβασμό και την καλύτερη δυνατή συμφωνία, που μειώνει τις ζημιές που προκάλεσε το Brexit για πολίτες και επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη και είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ομαλή απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση" ξεκαθαρίζει ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

"Η Κομισιόν και ο επικεφαλής διαπραγματευτής μας Mισέλ Μπαρνιέ, έχει επενδύσει τεράστιο χρόνο και προσπάθεια για τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας απόσυρσης", υπενθυμίζει και ξεκαθαρίζει: "έχουμε αποδείξει τη δημιουργικότητα και την ευελιξία μας". "Εγώ, μαζί με τον Πρόεδρο Τουσκ, επέδειξα και πάλι καλή θέληση προσφέροντας πρόσθετες διευκρινίσεις και διαβεβαιώσεις σε ανταλλαγή επιστολών με τον πρωθυπουργό Μέι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα", σημειώνει ο Γιούνκερ

"Ο κίνδυνος μιας άτακτης απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε μετά την ψηφοφορία αυτής της βραδιάς", προειδοποιεί.

"Ενώ δεν θέλουμε να συμβεί κάτι τέτοιο, η Κομισιόν θα συνεχίσει να εργάζεται για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών προκειμένου να διασφαλίσει την πλήρη προετοιμασία της ΕΕ", τονίζει ο Ζ.Κ.Γιούνκερ.

"Καλώ το Ηνωμένο Βασίλειο να διευκρινίσει τις προθέσεις του το συντομότερο δυνατό", δηλώνει.

"Ο χρόνος έχει σχεδόν τελειώσει", καταλήγει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Κομισιόν.