Quantcast

Πλήρη στήριξη των ΗΠΑ στην ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία

Οι ΗΠΑ προσφέρουν πλήρη στήριξη στην Ελλάδα με αφορμή την υπογραφή της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας για τις  συνεχιζόμενες αμυντικές επενδύσεις της χώρας και υποστηρίζουν το ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. 

Παράλληλα δράττουν την ευκαιρία να υπογραμμίσουν με νόημα την συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας (MDCA) που αναμένεται να ανανεωθεί – πιθανότατα για 5 χρόνια - στις 14 Οκτωβρίου με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Ουάσιγκτον.

Κληθείς να σχολιάσει στο real.gr την ελληνογαλλική συμφωνία ο  εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αποκλειστική του δήλωση ανέφερε σχετικά :

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τη συνεχιζόμενη επένδυση της Ελλάδας σε αμυντικές δυνατότητες και το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να εκπληρώνει τη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ μέσω της δέσμευσης της Διάσκεψης Κορυφής της Ουαλίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα απολαμβάνουν μια ισχυρή αμυντική σχέση με ρίζες στις κοινές μας αξίες. Υποστηρίζουμε σθεναρά τον ρόλο της Ελλάδας στη δημιουργία σταθερότητας στην περιοχή και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Ελλάδα για την προώθηση των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής σχέσης μας με το Πολεμικό Ναυτικό.

Ενώ δεν έχουμε δει τις λεπτομέρειες της πολυετούς αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και Γαλλίας, σημειώνουμε ότι η μακροχρόνια συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας (MDCA) ενημερώθηκε το 2019 προς αμοιβαίο όφελος των δύο εθνών μας και της περιφερειακής ασφάλειας. Έχουμε κάνει πολύ σημαντική πρόοδο με την Ελλάδα όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας για πιθανές ενημερώσεις του MDCA, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης της συμφωνίας επ 'αόριστον από την τρέχουσα ετήσια διάρκεια της, που θα βοηθήσει στην προώθηση της ειρήνης στην περιοχή και τους κοινούς στόχους άμυνας και ασφάλειας μεταξύ στενών συμμάχων του ΝΑΤΟ”.