Quantcast

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτοί είναι οι στόχοι της Ρωσίας – Φίλης και Καλεντερίδης αναλύουν στον Realfm 97,8

Ο Κωνσταντίνος Φίλης και ο Σάββας Καλεντερίδης αναλύουν στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο Κωσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων δήλωσε ότι “πολλά από αυτά που ακούγονται πρέπει να τα διασταυρώσουμε, γιατί υπάρχει και ένας πόλεμος προπαγάνδας που μαίνεται εδώ και καιρό. Η Ρωσία έχει δύο στόχους. Ο ένας είναι να απορρυθμίσει και να βγάλει εκτός λειτουργίας οποιοδήποτε σύστημα αμυντικού χαρακτήρα, αεράμυνας, επιτελείων και κέντρων συντονισμού και ελέγχου της Ουκρανίας. Αυτό μπορεί να το επιχειρεί στο σύνολο της χώρας, αλλά ως προς το κομμάτι των επιχειρήσεων των ρωσικών δυνάμεων η εκτίμησή μου είναι ότι δεν έχει λογική η Ρωσία να ξεφύγει από τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας”.

“Κατά την άποψή μου αυτή τη στιγμή η Ρωσία δεν θα στοχεύσει μόνο στα σημεία που βρίσκονται οι αυτονομιστές, αλλά διευρύνει γεωγραφικά, όπως έκανε και με την αναγνώριση του Λουγκάνσκ και του Ντονέσκ, την περιοχή κατά περίπου 40%, συμπεριλαμβάνοντας και την Μαριούπολη. Η Μαριούπολη είναι σημαντική, για εμάς επειδή υπάρχει έντονο ελληνικό στοιχείο, αλλά για την Ουκρανία και την Ρωσία είναι σημαντική για ένα επιπρόσθετο στοιχείο, ότι σε περίπτωση που οι ρωσικές δυνάμεις θέσουν υπό τον έλεγχό τους και την Μαριούπολη, αποκόπτεται η Ουκρανία από την πρόσβαση στη θάλασσα, την Αζοφική” πρόσθεσε.

“Με αυτόν τον τρόπο η Ουκρανία στραγγαλίζεται οικονομικά γιατί το μεγαλύτερο κομμάτι της βιομηχανίας της βρίσκεται στις ανατολικές επαρχίες που ελέγχονται από τα ανδρείκελα της Μόσχας και του Κρεμλίνου” υπογράμμισε.

“Ο Ζελένσκι αποδείχθηκε πολύ λίγος για να διαχειριστεί την κρίση. Ακόμα και η αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία είναι στους στόχους της Ρωσίας. Το να βρεθεί όμως σε μεγάλες πόλεις, ακόμα και με τον συμβολισμό που έχει το Κίεβο για τη Ρωσία και προσπαθήσει να τις καταλάβει, αυτό είναι πέρα από κάθε λογική” τόνισε ο κ. Φίλης.

“Ο χάρτης παρουσιάζει όλες τις επιχειρήσεις που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Έχουμε βομβαρδισμούς σε αεροδρόμια, στρατιωτικές βάσεις, πυραυλικές εγκαταστάσεις, ακόμα και στη Δυτική Ουκρανία, έχουμε στοχευμένες πυραυλικές επιθέσεις ακριβείας στην Οδησσό, στη Χερσόνα και επίσης επιχειρήσεις εδάφους από την Κριμαία στην Χερσόνα. Έχουν μπει τεθωρακισμένα και στρατιώτες” είπε ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας και αρθρογράφος, Σάββας Καλεντερίδης.

“Βίντεο δείχνουν τεθωρακισμένα να μπαίνουν στο Χάρκοβο χωρίς καμία αντίσταση από τον ουκρανικό στρατό. Επιδιώξεις των ρωσικών δυνάμεων, καθώς λόγω της Σοβιετικής Ένωσης έχουν τους χάρτες όλων των στρατιωτικών υποδομών της Ουκρανίας, είναι να εξουδετερωθούν όλα. Στόχος της Ρωσίας είναι να οδηγήσει σε παράλυση την εθνική άμυνα της Ουκρανίας. Ένας πόλεμος δεν γίνεται μόνο με τις δυνάμεις του στρατού ξηράς. Αν δεν έχεις πολεμική αεροπορία και βαριά όπλα και όλα τα έχει η άλλη πλευρά, ο πόλεμος είναι άνισος. Συν του ότι ούτως ή άλλως στρατιωτικά η πολεμική μηχανή της Ρωσίας είναι πολύ πιο εξελιγμένη” ανέφερε.

Ο κ. Καλεντερίδης υποστήριξε ότι κατά πάσα πιθανότητα η Ρωσία θα επιτύχει τα σχέδια της μέσα σε λίγες ημέρες.