Quantcast

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες δορυφορικές εικόνες από την κατεστραμμένη Μαριούπολη

Η Μαριούπολη πολιορκείται από τα τέλη Φεβρουαρίου και χιλιάδες κάτοικοί της προσπαθούν να επιβιώσουν εδώ και ημέρες χωρίς πόσιμο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

Σχεδόν 5.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 210 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να την πολιορκούν, πριν από έναν μήνα, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του δημάρχου Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Νέες δορυφορικές εικόνες του ΒΒC αποτυπώνουν το μέγεθος καταστροφής στην πόλη από την έναρξη του πολέμου:

Χιλιάδες πολίτες μπορεί να έχασαν τη ζωή τους στην πολιορκημένη Μαριούπολη από την έναρξη του πολέμου πριν από τέσσερις εβδομάδες, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Reuters η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία, δίνοντας μια πρώτη εκτίμηση για τους νεκρούς μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.

Σχεδόν 5.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 210 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να την πολιορκούν, πριν από έναν μήνα, υποστήριξε χθες Δευτέρα ο εκπρόσωπος του δημάρχου Βαντίμ Μποϊτσένκο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 90% των κτιρίων στη Μαριούπολη έχει υποστεί ζημιές και το 40% έχει καταστραφεί, μεταξύ αυτών νοσοκομεία, σχολεία, νηπιαγωγεία και εργοστάσια.

«Πιστεύουμε όντως ότι μπορεί να είναι χιλιάδες οι θάνατοι αμάχων στη Μαριούπολη», είπε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη στο Reuters η Ματίλντα Μπόγκνερ, επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία, η οποία αναπτύσσει περίπου 60 παρατηρητές. Διευκρίνισε ότι δεν έχει κάποια ακριβή εκτίμηση, αλλά ότι εξακολουθεί να συγκεντρώνει περισσότερες πληροφορίες.

Τοπικοί αξιωματούχοι, επικαλούμενοι αυτόπτες μάρτυρες, εκτίμησαν την περασμένη εβδομάδα ότι 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό της 16ης Μαρτίου του θεάτρου της Μαριούπολης, όπου είχαν βρει καταφύγιο πολλοί κάτοικοι.

Βομβαρδισμοί στην πόλη Λουσιτσάνσκ

Συνοικίες της πόλης Λουσιτσάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας βομβαρδίστηκαν από βαρύ πυροβολικό της Ρωσίας σήμερα το πρωί, ανέφερε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Γκαϊντάι, μέσω Telegram.

«Αρκετές πολυκατοικίες έχουν υποστεί ζημιές» από τον βομβαρδισμό και υπάρχουν «πληροφορίες για θύματα», οι οποίες όμως βρίσκονται στο στάδιο «της επιβεβαίωσης», τόνισε ο αξιωματούχος, χωρίς να δώσει απολογισμό των θυμάτων.

«Πολλά κτίρια κατέρρευσαν. Σωστικά συνεργεία προσπαθούν να σώσουν όσους είναι ακόμη ζωντανοί», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters