Quantcast

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ακυρώνει επίσκεψη στην Ιβηρική λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης στο Χάρκοβο

Η Ρωσία κατέλαβε θέσεις στην ουκρανική πόλη Βοβτσάνσκ, στην περιοχή του Χαρκόβου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέβαλε επίσκεψή του στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, με το CNN Πορτογαλίας και άλλα μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν ότι αυτό οφείλεται στην έξαρση των εχθροπραξιών στη χώρα του.

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε επρόκειτο να παραθέσει δεξίωση και δείπνο προς τιμήν του Ζελένσκι στις 17 Μαΐου.

Ο Ζελένσκι επρόκειτο επίσης να υπογράψει μια διμερή συμφωνία ασφαλείας με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ έπειτα από κοινή διακήρυξη του ΝΑΤΟ τον περασμένο χρόνο.

Εκπρόσωπος της πορτογαλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος ανέβαλε την επίσκεψή του αλλά δεν το αιτιολόγησε.

Η ισπανική κυβέρνηση απάντησε ότι δεν σχολιάζει για λόγους ασφαλείας.

Μαζί με άλλες χώρες της ΕΕ η Ισπανία έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει την Ουκρανία με οικονομική και στρατιωτική βοήθεια μετά την ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ρωσία κατέλαβε θέσεις στην ουκρανική πόλη Βοβτσάνσκ, στην περιοχή του Χαρκόβου

Οι ρωσικές δυνάμεις εδραιώνουν θέσεις εντός της ουκρανικής, μεθοριακής πόλης του Βοβτσάνσκ στην περιοχή του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία και οι συγκρούσεις εκεί σήμερα είναι σφοδρές, δήλωσε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας.

Η κατάληψη της πόλης σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τα σύνορα θα αποτελέσει τη σημαντικότερη εδαφική επιτυχία από τότε που ξεκίνησε την επιδρομή στην περιοχή του Χαρκόβου την Παρασκευή, ανοίγοντας νέο μέτωπο και αναγκάζοντας το Κίεβο να αποστείλει ενισχύσεις.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ο εχθρός καταλαμβάνει θέσεις στους δρόμους της πόλης του Βοβτσάνσκ», δήλωσε ο Ολέξι Χαρκίβσκι, ο αρχηγός της αστυνομίας περιπολίας στο Βοβτσάνσκ, μέσω ανάρτησης στο Facebook.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι οι δυνάμεις του υποχώρησαν σε «πιο πλεονεκτικές» θέσεις σε δύο περιοχές στην περιφέρεια του Χαρκόβου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Βοβτσάνσκ.