Quantcast

Πομπέο: Δεν δώσαμε «πράσινο φως» για εισβολή στη Συρία - Κυρώσεις στην Τουρκία και τον στρατό της ζητούν Ρεπουμπλικανοί

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε σε συνέντευξή του στo PBS (η δημόσια τηλεόραση των ΗΠΑ) ότι η Ουάσιγκτον δεν έδωσε στην Άγκυρα «πράσινο φως» για στρατιωτική εισβολή στη Συρία.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι η Άγκυρα είχε «νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια» και τόνισε ότι η απόφαση μετακίνησης Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία ήταν του Τραμπ.

Σημείωσε ακόμα ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να υπερασπιστούν τους βασικούς τους εταίρους στον αγώνα κατά του ISIS, δηλαδή τις Συριακές Αμυντικές Δυνάμεις υπό την καθοδήγηση των Κούρδων, παρά τις προειδοποιήσεις από διακομματική ομάδα νομοθέτων ότι η απόφαση αυτή του Τραμπ τους αφήνει εκτεθειμένους και ευάλωτους σε πιθανή σφαγή.  

Ερντογάν και Τράμπ συζήτησαν τη δημιουργία μιας «ασφαλούς ζώνης» στη βορειοανατολική Συρία σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Κυριακή. Ο Ερντογάν τόνισε ότι η ζώνη ήταν απαραίτητη για την αντιμετώπιση των "τρομοκρατικών απειλών" που προέρχονται από το κουρδικό κόμμα PKK και τις συριακές δυνάμεις του Κουρδικού YPG και θα επέτρεπε την επιστροφή των Σύρων προσφύγων.

Στόχος δηλαδή του Ερντογάν είναι να «καθαρίσει» μια περιοχή της Συρίας που θεωρεί εχθρική και να επανεγκαταστήσει εκεί χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και βρίσκονται στην Τουρκία. 

Ακόμα ο αμερικανός ΥΠΕΞ φάνηκε εξάλλου να υποβαθμίζει τους φόβους που εκφράζονται από διάφορες πλευρές για το ενδεχόμενο η εισβολή να δώσει ώθηση στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη συριακή επικράτεια.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Πομπέο και ο ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχαν τηλεφωνική συνομιλία μετά την έναρξη της επίθεσης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. 

Κυρώσεις στον Ερντογάν και στον στρατό της Τουρκίας εισηγούνται δύο γερουσιαστές των ΗΠΑ

Δύο αμερικανοί γερουσιαστές παρουσίασαν το περίγραμμα σχεδίου νόμου το οποίο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων στην πολιτική ηγεσία της Τουρκίας — συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν — καθώς και στις ένοπλες δυνάμεις και τον τομέα της ενέργειας της χώρας αυτής, σε αντίδραση στην τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία.

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Κρις Βαν Χόλεν και ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ εισηγούνται να στοχοθετηθούν όποιοι πόροι τυχόν διαθέτουν οι τούρκοι πολιτικοί στην επικράτεια των ΗΠΑ και να τους επιβληθούν επίσης ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. Ακόμη, προτείνουν να απαγορευθεί σε παγκόσμιο επίπεδο οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών που κατασκευάζονται στην αμερικανική επικράτεια.

Επιπλέον, θέλουν να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις οι οποίες έχουν αναγγελθεί σε βάρος της Άγκυρας εξαιτίας της αγοράς του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Ακόμη, οι Βαν Χόλεν και Γκρέιαμ προτείνουν να εκπονηθεί έκθεση σχετικά με τους πόρους και την περιουσία του τούρκου προέδρου Ερντογάν.

Πέραν του προέδρου της Τουρκίας, οι δύο γερουσιαστές εισηγούνται να υποστούν αμερικανικές οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις άλλοι έξι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Εξωτερικών, Οικονομικών και Άμυνας.

Επιπλέον των κυρώσεων στον τουρκικό στρατό, οι δύο συνεισηγητές του σχεδίου νόμου θέλουν να επιβληθούν κυρώσεις στην τουρκική ενεργειακή βιομηχανία, ιδίως δραστηριότητές της που είναι καίριες για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι Βαν Χόλεν και Γκρέιαμ συνδέουν την άρση των κυρώσεων αυτών με την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Συρία, όπου άρχισαν χθες Τετάρτη επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων.

Οι δύο γερουσιαστές παρουσίασαν τις προτάσεις τους με αναρτήσεις τους στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.