Quantcast

Πώς πρέπει να ανοίγουμε δέματα και επιστολές εν μέσω κορωνοϊού

Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί σχεδόν σε όλον τον κόσμο για τον περιορισμό του νέου κορωνοϊού -και ιδίως ο κατ' οίκον περιορισμός- έχουν αλλάξει ήδη σε μεγάλο βαθμό τις συνήθειές μας.

 Όσοι είμαστε τυχεροί και μένουμε υγιείς στο σπίτι μας για να μην έρθουμε σε επαφή με τον covid-19, έχουμε κάνει τις online παραγγελίες μέρος της ζωής μας. Οι ταχυμεταφορείς δουλεύουν πολύ σκληρά αυτές τις μέρες, καθώς ο αριθμός των ηλεκτρονικών παραγγελιών έχει εκτοξευτεί. Είτε πρόκειται για τα ψώνια του σούπερ μάρκετ, είτε για τα βιβλία που παραγγείλαμε για να περάσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας, το μόνο βέβαιο είναι πως θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το εξής ερώτημα: πώς μπορούμε να ανοίξουμε με ασφάλεια τις επιστολές και τα πακέτα που παραλαμβάνουμε;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι ιατρικές ενώσεις σε πολλές χώρες έχουν εκδώσει μία σειρά από οδηγίες για να μπορούμε να παραλαμβάνουμε με ασφάλεια όσα φτάνουν μέχρι την πόρτα του σπιτιού μας.

1.Επιλέξτε την ανέπαφη παραλαβή

Οι περισσότερες εταιρείες έχουν πλέον την ανέπαφη παραλαβή ως υποχρεωτική επιλογή για την ασφάλεια των εργαζομένων τους. Αυτό σημαίνει πως πληρώνετε με την κάρτα σας ή μέσω τράπεζας και δίνετε συγκεκριμένες οδηγίες στον ταχυμεταφορέα για το πού θέλετε να αφήσει το πακέτο σας (πχ στην είσοδο της πολυκατοικίας). Μιλώντας στην εφημερίδα «The Atlantic», ο επιδημιολόγος Στέφεν Μόρσι εξηγεί πως «ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού μέσω τροφίμων είναι πολύ χαμηλός. Είτε έχετε παραγγείλει φαγητό, είτε οτιδήποτε άλλο, η ανέπαφη παραλαβή είναι μία αποτελεσματική λύση. Φροντίστε να δώσετε τις απαραίτητες οδηγίες στον ταχυμεταφορέα, πείτε του να σας ειδοποιήσει χτυπώντας το κουδούνι και μην βγείτε να πάρετε το πακέτο σας πριν απομακρυνθεί. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνετε την μικρότερη δυνατή αλληλεπίδραση».

2.Ανοίξτε το πακέτο έξω από το σπίτι σας

Χρησιμοποιώντας γάντια, επιλέξτε να ανοίξετε τα πακέτα σας στην αυλή σας ή έξω από το διαμέρισμά σας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο ιός αποσυντίθεται γρήγορα στο χαρτόνι σε αντίθεση με το πλαστικό ή το μέταλλο, ωστόσο για την ασφάλεια τη δική μας και των γύρω μας, πρέπει να συνεχίσουμε να παίρνουμε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις.  

3.Πετάξτε αμέσως τη συσκευασία

Αφόου πάρετε αυτό που θέλετε μέσα από το πακέτο, πετάξτε τη συσκευασία το συντομότερο δυνατόν. Όχι μέσα στο σπίτι, σε έναν κάδο έξω από αυτό. Στη συνέχεια, απολυμάνετε τα χέρια σας, τις επιφάνειες που ακούμπησε το πακέτο, καθώς και το περιεχόμενο του πακέτου με αντισηπτικό ή σαπούνι (ανάλογα με το περιεχόμενο του πακέτου).

4.Πλύντε καλά τα χέρια σας

Το έχετε ακούσει και το έχετε διαβάσει πάρα πολλές φορές αυτές τις μέρες. Όμως, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να μην μεταφέρετε τον ιό. Πλύντε, λοιπόν, τα χέρια σας πριν και μετά την παράδοση της παραγγελίας σας. Πλύντε τα για 20 δευτερόλεπτα και πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Είναι το πιο εύκολο μέτρο προστασίας που μπορείτε να λάβετε για εσάς και τους γύρω σας.