Quantcast

Προκλητική επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ - Αμφισβητεί την κυριαρχία νησιών στο Αιγαίο

Tην ώρα που η Τουρκία καταρρέει ο Ερντογάν τα βάζει για ακόμα μια φορά με την Ελλάδα. 

Νέα προκλητική επιστολή απέστειλε η Άγκυρα μέσω του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου.

«Ενώ η Ελλάδα παρουσιάζεται ως “πρωταθλητής” σε ό,τι αφορά το Διεθνές Δίκαιο, αποτελεί ειρωνεία το γεγονός ότι επιμένει στην παραβίαση των διεθνών συμβάσεων για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», εξηγεί μεταξύ άλλων.

Η Τουρκία στην επιστολή της, αμφισβητεί εκ νέου τόσο την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία όσο και την κυριαρχία νησιών του ανατολικού Αιγαίου αναφέροντας πως η Ελλάδα παρουσιάζει μια «στρεβλή εικόνα» των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό.

Σημειώνει επίσης ότι είναι «θλιβερό» το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια για τη διαμόρφωση μηχανισμών τοπικής συνεργασίας, οι οποίοι, όπως λέει, «στρέφονται στον πυρήνα τους εναντίον της Τουρκίας και έχουν σκοπό να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για την προώθηση των μαξιμαλιστικών απαιτήσεων και του στενού πλαισίου συμφερόντων της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς».

«Το πιο εμφανές παράδειγμα αυτής της πολιτικής φάνηκε τον Αύγουστο του 2020, όταν η Ελλάδα υπέγραψε βιαστικά τη λεγόμενη συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο, παραμονές της επανέναρξης των διμερών συνομιλιών με την Τουρκία. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η εν λόγω συμφωνία παραβιάζει τα εγγενή δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και, ως εκ τούτου, αντιβαίνει σαφώς στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας», αναφέρεται, συνοψίζοντας πως εάν Ελλάδα είναι ειλικρινής στο κάλεσμά της για ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών, τότε πρέπει πρώτα να εγκαταλείψει τέτοιες μαξιμαλιστικές απαιτήσεις

Στην επιστολή καταγράφονται οι περισσότερες ελληνοτουρκικές διαφορές, όπως:

-το εύρος των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου

-η κυριαρχία νησιών, νησίδων και βράχων που δεν παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα μέσω έγκυρων διεθνών πράξεων

 η παραβίαση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα.

Αποφεύγει το State Department να καταδικάσει τις απειλές της Άγκυρας

To State Department απέφυγε να καταδικάσει -για ακόμη μια φορά- την απειλητική και εμπρηστική ρητορική της Αγκυρας στην απόφαση της Λευκωσίας να αδειοδοτήσει έρευνες στο «οικόπεδο 5» στην κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited (διαχειρίστρια, ποσοστό 60%) και Qatar Petroleum International Upstream LLC (ποσοστό 40%), καθώς ισχυρίζεται πως σε ένα μέρος του κυπριακού οικοπέδου εκτείνεται η τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Απαντώντας σε ερώτηση του real.gr  το πώς σχολιάζει  την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι «δεν θα επιτρέψει σε οποιαδήποτε ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να πραγματοποιήσει  δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων δίχως άδεια στα πεδία θαλάσσιας δικαιοδοσίας της, δεν θα δώσει τέτοια ευκαιρία και θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της χώρας μας και της "ΤΔΒΚ"»,  ο εκπρόσωπος του State Department, κρατώντας και πάλι ίσες αποστάσεις, ανέφερε σχετικά:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τα μέρη να λάβουν μέτρα που συμβάλλουν στη μείωση της έντασης. Η πολιτική των ΗΠΑ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της. Αυτό είναι συνεπές με τη θέση των ΗΠΑ για όλες τις πολιτείες. Σε τομείς αλληλοεπικαλυπτόμενων θαλάσσιων αξιώσεων, προτρέπουμε τα μέρη να επιλύσουν τις θαλάσσιες διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως όλοι οι πόροι της, θα πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

Η κίνηση της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου έρχεται σε συνέχεια των όσων είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο φιλοκυβερνητικό  κανάλι TRT όπου την περασμένη  Τετάρτη προανήγγειλε πως το τέταρτο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία θα πραγματοποιήσει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.