Quantcast

Ιράν: Κορυφώνεται το θρίλερ με τη συντριβή του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο Ραϊσί

Το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί και τον υπουργό του Εξωτερικών συνετρίβη το απόγευμα της Κυριακής καθώς διέσχιζε ορεινή περιοχή μέσα σε πυκνή ομίχλη, καθώς ο πρόεδρος επέστρεφε από μια επίσκεψη στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.

Το ελικόπτερο συνετρίβη καθώς διέσχιζε ορεινή περιοχή μέσα σε πυκνή ομίχλη, καθώς ο πρόεδρος επέστρεφε από μια επίσκεψη στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν όπου είχε μεταβεί προκειμένου να εγκαινιάσει ένα φράγμα με τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ. Το φράγμα είναι το τρίτο που έχτισαν τα δύο κράτη στον ποταμό Άρας.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί και τον υπουργό Εξωτερικών βρέθηκε αλλά δεν υπήρξε αναφορά στην τύχη των επιβατών. H Ερυθρά Ημισέληνος, ωστόσο, διέψευσε την είδηση.

Πιο πριν Ιρανός αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι είχε γίνει επαφή με έναν επιβάτη και ένα μέλος του πληρώματος που επέβαιναν στο ελικόπτερο. Ο αξιωματούχος είπε ότι έχει γίνει επαφή σε αρκετές περιπτώσεις.

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες η αιτία της συντριβής 

Η συντριβή του ελικοπτέρου του προέδρου Ραϊσι οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ο τραυματισμός ή θάνατος των επιβατών δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, μετέδωσε νωρίτερα η ιρανική κρατική τηλεόραση. Η κακοκαιρία περιπλέκει και τις επιχειρήσεις διάσωσης, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ιρανικού στρατού διέταξε όλες οι δυνάμεις του στρατού και της επίλεκτης Φρουράς της Επανάστασης να χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

«Είναι σκοτεινά και έχει αρχίσει να βρέχει, αλλά η έρευνα συνεχίζεται. Οι ομάδες διάσωσης έχουν φθάσει στην περιοχή… ωστόσο, η βροχή έχει δημιουργήσει λάσπη, δυσχεραίνοντας την έρευνα» μετέδωσε νωρίτερα η κρατική τηλεόραση μεταδίδοντας πλάνα από τα δεκάδες ασθενοφόρα που σπεύδουν κοντά στην πόλη Τζόλφα, 600 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Τεχεράνης.

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ στους καλεί τους Ιρανούς να μην ανησυχούν για τη διακυβέρνηση της χώρας

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε τους Ιρανούς να «μην ανησυχούν» για τη χώρα, μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί και τον υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

«Ο ιρανικός λαός δεν θα πρέπει να ανησυχεί, δεν θα υπάρξει αναταραχή» στη χώρα, δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, λέγοντας: «ελπίζω ο Θεός να φέρει τον πρόεδρο και τους συντρόφους του πίσω στην αγκαλιά του έθνους. Προσευχηθείτε όλοι για την υγεία αυτών των υπηρετών», πρόσθεσε σε ομιλία του ενώπιον των οικογενειών μελών των Φρουρών της Επανάστασης, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο IRNA.

Δεν θα υπάρξει αναστάτωση στις κρατικές υποθέσεις του Ιράν, τόνισε αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Σημειώνεται ότι οι διεθνείς κυρώσεις καθιστούν δύσκολη την απόκτηση ανταλλακτικών για τα ελικόπτερα, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης και συμπληρώνουν ότι ο αεροπορικός στόλος της χρονολογείται επίσης σε μεγάλο βαθμό πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AP