Quantcast

Ρότζερ Γουότερς: Βγήκε στη σκηνή φορώντας στολή που θύμιζε Ναζί

Οι γερμανικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα αν στοιχειοθετείται η κατηγορία της υποκίνησης μίσους.

Η εμφάνιση του μπασίστα και τραγουδιστή των Pink Floyd, Ρότζερ Γουότερς, μαζί με τον Ντέιβιντ Γκίλμορ, σε συναυλία στο Βερολίνο έχει προκαλέσει μεγάλο σάλο. Και αυτό γιατί ο 79χρονος ρόκερ εμφανίστηκε στην σκηνή με μία στολή που θύμιζε πολύ εκείνη των SS της ναζιστικής Γερμανίας. Ήταν μαύρη δερμάτινη με ένα κόκκινο σύμβολο στο αριστερό μπράτσο του. Πρόκειται για δύο σφυριά που συμβολίζουν την νεοναζιστική οργάνωση που προβάλλει η ταινία «The Wall» (1982) των Pink Floyd. Επίσης στον χώρο της συναυλίας υπήρχαν μπάνερ που έμοιαζαν πολύ με εκείνα που τοποθετούσε το Τρίτο Ράιχ σε ομιλίες του Αδόλφου Χίτλερ.

Όμως δεν έμεινε μόνο εκεί.  Ο Ρότζερ Γουότερς βγήκε στη σκηνή κρατώντας ένα ημιαυτόματο όπλο και προσποιήθηκε ότι πυροβολεί προς το κοινό. Πάνω από την σκηνή υπήρχε και ένα μπαλόνι σε σχήμα γουρουνιού που έφερε το Αστέρι του Δαυίδ.

Όλο αυτό το σκηνικό ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις κυρίως από Ισραηλινούς που κατηγορούν τον Ρότζερ Γουότερς ως αντισημίτη.

Σε όλη την διάρκεια της συναυλίας ο Ρότζερ Γουότερς παρομοίαζε το Ισραήλ με την ναζιστική Γερμανία και επέκρινε το Τελ Αβίβ για τον τρόπο που συμπεριφέρεται στους Παλαιστίνιους. Μάλιστα σε κάποια στιγμή προέβαλε το όνομα της Εβραίας Άννας Φρανκ, που δολοφονήθηκε από τους Ναζί δίπλα σε εκείνο της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου του Al Jazeera, Σιρίν Αμπού Ακλέχ, η οποία φέρεται να δολοφονήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.

Η γερμανική αστυνομία ξεκίνησε έρευνα μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε και συγκεκριμένα εξετάζει αν ο Ρότζερ Γούοτερς μπορεί να θεωρηθεί ύποπτος για την κατηγορία της υποκίνησης μίσους. Η γερμανική αστυνομία θεωρεί ότι η επιλογή της στολής από τον 79χρονο ρόκερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υμνηθούν οι Ναζί. 

Στην Γερμανία η νομοθεσία απαγορεύει οποιαδήποτε επίδειξη συμβόλων των Ναζί, όπως της σβάστικας. Την Κυριακή ο Ρότζερ Γουότερς θα εμφανιστεί στην σκηνή στην Φρανκφούρτη και διαδηλωτές ετοιμάζονται να αποκλείσουν τον χώρο της συναυλίας. Νωρίτερα οι αρχές της πόλης προσπάθησαν να σταματήσουν την συναυλία, όμως γερμανικό δικαστήριο υποστήριξε ότι η συναυλία μπορεί να γίνει κανονικά καθώς υπάρχει το δικαίωμα της έκφρασης της καλλιτεχνικής ελευθερίας.