Quantcast

Σανγκάη: Νέα κρούσματα παρά το σκληρό lockdown - Mεταφέρουν βίαια και τους αρνητικούς στον κορωνοϊό - Βίντεο

Οι αρχές της Σανγκάης ανακοίνωσαν 12 θανάτους από COVID-19 χθες 22 Απριλίου, ενώ οι κάτοικοι εμφανίζονται ολοένα και πιο αποθαρρυμένοι εν μέσω σκληρού lockdown και αυστηρής λογοκρισίας στο διαδίκτυο.

Η πόλη, που αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη έξαρση του κορωνοϊού έως τώρα στην Κίνα, κατέγραψε χθες 20.634 ασυμπτωματικά περιστατικά μετάδοσης στην κοινότητα, από 15.698 μία ημέρα νωρίτερα. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων με συμπτώματα ανήλθε στα 2.736 χθες από 1.931 προχθές 21η Απριλίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η διάμεση ηλικία των ασθενών οι οποίοι κατέληξαν ήταν τα 88 έτη, σύμφωνα με τις αρχές της Σανγκάης. Όλοι είχαν υποκείμενα νοσήματα και ήταν ανεμβολίαστοι.

«Μια στρατηγική που χρειάζεται άμεση εφαρμογή είναι να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού με ενισχυτική δόση στους ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες και να δούμε εάν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εμβόλια mRNA», δήλωσε η Τζάγια Ντάντας, ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας στη σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κέρτιν της Αυστραλίας, η οποία παρακολουθεί την έξαρση στη Σανγκάη.

Η Κίνα δεν διαθέτει ακόμα δικά της εμβόλια mRNA και έχει επιλέξει να μην εισάγει αυτά που έχουν αναπτυχθεί στο εξωτερικό.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες από το κινεζικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, ειδικοί σε θέματα υγείας στην πόλη Τζιλίν, στη βορειοανατολική Κίνα, εκεί όπου εντοπίζεται μια ακόμα έξαρση του κορωνοϊού, δήλωσαν ότι τα κινεζικά εμβόλια είναι έως τώρα αποτελεσματικά αν και παραμένει απρόβλεπτη η εμφάνιση νέων στελεχών COVID-19. Όπως ανέφεραν «τα στοιχεία είναι αρκετά ισχυρά για να υποδηλώσουν τη δημόσια σημασία της στρατηγικής για πλήρη και ενισχυτικό εμβολιασμό, ειδικά για τους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας».

Αυξανόμενη πίεση

Αν και στα συγκροτήματα κατοικιών στη Σανγκάη που τελούν υπό αποκλεισμό συνεχίζει να επικρατεί απογοήτευση, τοπικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει νέα χαλάρωση έως ότου μηδενιστούν τα νέα κρούσματα έξω από τις περιοχές καραντίνας.

«Όσο πιο κρίσιμη γίνεται η περίοδος, τόσο περισσότερο χρειάζεται να σφίξουμε τα δόντια και να συγκεντρώσουμε τη δύναμή μας», δήλωσε ο δήμαρχος της Σανγκάης Γκονγκ Τζενγκ στο επίσημο κανάλι των τοπικών αρχών στο WeChat.

Ο αριθμός των κρουσμάτων εκτός των περιοχών καραντίνας διαμορφώθηκε χθες σε 218 από 250 μια ημέρα νωρίτερα.

Το καθολικό lockdown στην πόλη της Σανγκάης ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου, αν και πολλοί κάτοικοι έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους για πολύ περισσότερο.

Αλλά παρόλο που έχουν βρεθεί σε καθεστώς περιορισμού για περισσότερο από 30 ημέρες, ορισμένα συγκροτήματα κατοικιών καταγράφουν νέα κρούσματα, εγείροντας αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της προσέγγισης της Κίνας.

«Είναι μεγάλο διάστημα και, πράγματι, έχει δύο επιπτώσεις στην ψυχική υγεία: ο κόσμος είναι εξουθενωμένος και αποθαρρυμένος», δήλωσε η Ντάντας.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι χρήστες προσπαθούν να παρακάμψουν τη λογοκρισία για να αναρτήσουν εξάλεπτο βίντεο με τίτλο «Η Φωνή του Απριλίου», στο οποίο ακούγονται φωνές που έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια της έξαρσης στη Σανγκάη. Στο βίντεο, που περιλαμβάνει εικόνες από τους σιωπηλούς ουρανοξύστες της Σανγκάης, ακούγονται κάτοικοι που παραπονιούνται για την έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων καθώς και την αυστηρή πολιτική των αρχών της πόλης. Όλες οι παραπομπές στο βίντεο αφαιρέθηκαν από την πλατφόρμα Weibo έως σήμερα το πρωί, αν και ορισμένα σχόλια που επικρίνουν τη λογοκρισία κατάφεραν να επιβιώσουν.

«Μπορώ μόνο να πω ότι εάν δεν θες καν να ακούσεις μόνο λίγες πραγματικές φωνές, τότε είναι πραγματικά αποκαρδιωτικό», ανέφερε ένας χρήστης.

Μετακινήσεις δια της βίας

Οι αρνητικοί στον κορωνοϊό πολίτες απομακρύνονται από τη Σανγκάη με λεωφορεία, αφήνοντας τα σπίτια τους ξεκλείδωτα προκειμένου να απολυμανθούν, οι θετικοί μένουν πίσω ενώ ολόκληρες κοινότητες επιτάσσονται ως εγκαταστάσεις απομόνωσης.

Όπως μεταδίδει το CNN, υγειονομικοί χτύπησαν την πόρτα ηλικιωμένου ζευγαριού στις 2:00 τα ξημερώματα της Τρίτης. Όταν κανείς δεν απάντησε, έσπασαν την κλειδαριά και μπήκαν μέσα, σηκώνοντας μια 92χρονη γυναίκα από το κρεβάτι της. Απαίτησαν να μεταφέρουν τη γυναίκα και τον 74χρονο γιο της σε κέντρο καραντίνας, επειδή, σύμφωνα με τα αρχεία τους, και οι δύο είχαν βγει θετικοί στην Covid-19 πέντε ημέρες νωρίτερα στις 14 Απριλίου.

 

Όταν η ηλικιωμένη αρνήθηκε να πάει, καθώς τόσο εκείνη όσο και ο γιος της είχαν βγει αρνητικοί στα τεστ, φέρεται να την έβγαλαν από το κρεβάτι και να την έσυραν στο πάτωμα. Φοβούμενος τα χειρότερα, ο γιος της τη βοήθησε να ντυθεί και συμφώνησε να συμμορφωθεί.

Όπως ήταν αναμενόμενο το νέο αυτό επεισόδιο προκάλεσε σάλο στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Δεν υπάρχει όριο στην εν ψυχρώ σκληρότητα και βία», ανέφερε σε ανάρτηση στο Weibo η εγγονή της ηλικιωμένης.

Εν μέσω δημόσιας αντιδράσεων και γενικής κατακραυγής, η τοπική αυτοδιοίκηση εξέδωσε ανακοίνωση το βράδυ της Τρίτης, επιβεβαιώνοντας την μεταφορά των δύο ηλικιωμένων κατοίκων σε χώρο καραντίνας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Αρχές έβαλαν έναν κλειδαρά να ανοίξει μια εξωτερική πόρτα στο διαμέρισμα επειδή φοβήθηκαν ότι «είχε συμβεί ατύχημα» στους ενοίκους του.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι δύο ηλικιωμένοι κάτοικοι συμφώνησαν στη μεταφορά αφού επικοινώνησαν με αστυνομικούς και «κατέβηκαν οικειοθελώς κάτω» για να μπουν στο αυτοκίνητο.

Παράταση στο σκληρό lockdown

Τη Μεγάλη Πέμπτη (21/4), οι αρχές της Σανγκάης ανακοίνωσαν ότι οι αυστηροί περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ προς το παρόν, ακόμα και σε περιοχές που κατάφεραν να εκμηδενίσουν τη μετάδοση της COVID-19, παρατείνοντας την αγωνία πολλών κατοίκων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους για το μεγαλύτερο μέρος αυτού του μήνα.

Αυτή η δυσοίωνη εκτίμηση ήλθε ως αποτέλεσμα της απρόσμενης αύξησης στον αριθμό των κρουσμάτων εκτός των περιοχών καραντίνας.

«Για αυτούς που είναι σε περιοχές πρόληψης, πρέπει να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι δεν θα γίνουν περιοχές “ελεύθερης μετακίνησης”» δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης Τζανγκ Τζιτόνγκ, αναφερόμενος σε γειτονιές που πληρούν τα κριτήρια για να επιτρέπεται στους κατοίκους να κυκλοφορούν σε εξωτερικούς χώρους.

Τα σούπερ μάρκετ παραμένουν κλειστά για τους καταναλωτές, τα οχήματα δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς έγκριση και μόνο ένα άτομο από κάθε νοικοκυριό επιτρέπεται να βγαίνει εκτός σπιτιού κάθε μέρα σε ορισμένα σημεία του Τσονγκμίνγκ, δήλωσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα τώρα, σύμφωνα με το bbc.com και καταγγελίες χρηστών στο Twitter, οι κινεζικές αρχές μεταφέρουν σε άλλες περιοχές πλέον, μόνο όσους έχουν αρνητικό τεστ.

Καθώς το σκληρό lockdown φέρεται ότι δεν έχει αποδώσει, οι αρχές σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται και περιγράφουν εφαρμόζουν αντίθετη τακτική απομόνωσης, ώστε να μειώσουν τα κρούσματα κορωνοϊού που αυξάνονται απότομα.

Πεινασμένοι πολίτες

Βίντεο που ήρθαν στη δημοσιότητα δείχνουν πεινασμένους πολίτες να αρπάζουν κιβώτια με φαγητό από οχήματα εν κινήσει, δημοτικοί υπάλληλοι φέρεται να πετούν στα σκουπίδια τόνους λαχανικών και άστεγοι πολίτες είναι εκτεθειμένοι σε κάθε κίνδυνο.

Την ίδια ώρα οι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, προσπαθούν να διατηρούν το ψηλά το ηθικό τους και τραγουδούν.

Από την έναρξη της πανδημίας η Κίνα έχει επιβεβαιώσει 4.655 θανάτους από κορωνοϊό, γεγονός το οποίο ο Κινέζος πρέσβης, Σιάο ΤζουντΣενγκ μιλώντας στην ΕΡΤ , αποδίδει στην πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων.

«Η Κίνα έχει ένα πληθυσμό άνω των 1,4 δισεκατομμυρίων, με μεγάλες περιφερειακές διαφορές και άνιση κατανομή των ιατρικών πόρων. Εάν τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου χαλαρώσουν βιαστικά, η ανάκαμψη της επιδημίας θα ασκήσει μεγάλη πίεση στο υγειονομικό σύστημα», αναφέρει ο Κινέζος πρέσβης, απαντώντας σε ερώτηση «γιατί η Κίνα επιμένει ακόμα στην πολιτική των μηδέν κρουσμάτων κορωνοϊού».

Προσπάθεια να μείνουν τα εργοστάσια ανοιχτά

Προκειμένου να μην διαταραχθεί η παγκόσμια βιομηχανική και εφοδιαστική αλυσίδα, μεγάλα εργοστάσια στη Σαγκάη, όπως εκείνο της Tesla, έβαλαν ξανά μπροστά της μηχανές.  Σε σε αρκετές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι κοιμούνται μέσα στις εγκαταστάσεις.