Quantcast

Σεισμός στην Τουρκία: Βίντεο από τη στιγμή που η EMAK απεγκλωβίζει ζωντανή 6χρονη- Πάνω από 7.800 νεκροί συνολικά

Παρά την αισιοδοξία που αρχικά υπήρχε, δεν κατάφερε να βγει σώα η 7χρονη Φατμέ. Ωστόσο, οι άνδρες της ελληνικής ΕΜΑΚ απεγκλώβισαν ζωντανή την αδερφή της. 

Σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις διάσωσης από την ελληνική ΕΜΑΚ σε Αλεξανδρέττα (Χατάι) και Άδανα. Οι δυνάμεις της ελληνικής ΕΜΑΚ έχουν χωριστεί σε μικρότερες ομάδες και επιχειρούν από σημείο σε σημείο, κόντρα στο χρόνο, ενώ βάσει νεότερου απολογισμού οι νεκροί συνολικά σε Συρία και Τουρκία είναι περισσότεροι από 7.800.

Ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες - και μετά από πολλές ώρες σκληρής προσπάθειας - το απόγευμα της Τρίτης οι άνδρες της ΕΜΑΚ κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ένα ακόμη κοριτσάκι από τα συντρίμμια. Πρόκειται για ένα κορίτσι 11 ετών το οποίο απεγκλωβίστηκε στην περιοχή της Αντιόχειας.

Δείτε βίντεο: 

 

Νωρίτερα, οι προσπάθειες για τη διάσωση της 7χρονης Φατμέ είχαν τραγική κατάληξη καθώς το παιδί τελικά δεν τα κατάφερε. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ κατάφεραν ωστόσο να απεγκλωβίσουν ζωντανή την 6χρονη αδερφή της και τον 50χρονο πατέρα που παγιδεύτηκε κάτω από κλιμακοστάσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, νεκρή ανασύρθηκε νωρίτερα η μητέρα της οικογένειας. 

Δείτε τη στιγμή της διάσωσης από την ΕΡΤ:

 
 

Mάλιστα, η 7χρονη Φατμέ ήταν εκείνη που με τις φωνές της, τράβηξε την προσοχή των διασωστών. Η επιχείρηση έγινε σε βάθος επτά μέτρων κάτω από τόνους συντρίμμια στην πόλη Αλεξανδρέττα (Χατάι). Στην προσπάθεια διάσωσης συμμετείχαν 4 άνδρες της ΕΜΑΚ, οι οποίοι είχαν χωθεί κυριολεκτικά στα χαλάσματα προσπαθώντας να ανασύρουν τη μικρή, που είχε παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια.

 

«Η τύχη ήταν με το μέρος μας. Εντοπίσαμε το κοριτσάκι το οποίο άκουγε στο όνομα του. Δεν μπορεί να κινηθεί αλλά έχει τις αισθήσεις του. Οι διασώστες της ΕΜΑΚ του πρόσφεραν μια πρώτη βοήθεια. Είναι σε βάθος επτά μέτρων» είπε νωρίτερα ο Ευθύμης Λέκκας ο οποίος είναι μαζί με την αποστολή. Ωστόσο, λίγο αργότερα διαπιστώθηκε πως η μικρή ανασύρθηκε νεκρή.

 

Πάνω από 7.800 συνολικά οι νεκροί 

Λίγο πριν από τη συμπλήρωση 48 ωρών από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που συγκλόνισε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε απόψε σε 7.826 ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες και οι άστεγοι στις δύο χώρες.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι εξαιτίας των σεισμών τουλάχιστον 5.894 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 34.810 τραυματίστηκαν.

Στη Συρία οι νεκροί ανέρχονται σε 1.932, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας και διασώστες.

Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν και σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες.

Υπό αντίξοες συνθήκες - λόγω των μετασεισμών και του ψύχους - τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν στη νοτιοανατολική Τουρκία και στη βορειοδυτική Συρία. Εκτιμάται ότι εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα και η αγωνία για την τύχη τους κορυφώνεται όσο περνούν οι ώρες.

Οι διασώστες επιχειρούν μέσα στο κρύο, τη βροχή ή το χιόνι, κάποιες φορές με γυμνά χέρια, για να σώσουν κάθε ζωή που μπορεί να σωθεί. Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή περιπλέκουν το έργο των διασωστών και καθιστούν την τύχη των επιζώντων ακόμα πιο σκληρή, καθώς προσπαθούν να προφυλαχθούν από το κρύο.

Είκοσι τρία εκατομμύρια άνθρωποι είναι «πιθανόν εκτεθειμένοι, εκ των οποίων πέντε εκατομμύρια ευπαθείς άνθρωποι», προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) που υποσχέθηκε μακροπρόθεσμη βοήθεια.