Quantcast

Σφίγγουν τον κλοιό στο Κίεβο οι Ρώσοι: Kατέλαβαν το Τσερνόμπιλ- Εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα οι Ουκρανοί - LIVE εικόνα

Απόλυτος όλεθρος στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Οι στιγμές στο Κίεβο είναι δραματικές, με την Ουκρανία να μετατρέπει σε καταφύγια τους σταθμούς του μετρό, ενώ έχουν καταγραφεί επιθέσεις και νεκροί ακόμα και σε νοσοκομεία.

Οπως αναφέρει ο Guardian, η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν όταν ρωσική οβίδα έπληξε ένα νοσοκομείο στο Vuhledar, στην περιοχή του Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία. Στους τραυματίες περιλαμβάνονται έξι γιατροί.

Την ίδια ώρα, τα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν πως πρωταρχικός στόχος του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, έτσι ώστε να συλλάβει και να «αποκαθηλώσει» τον πρόερο της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνόμπιλ κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις, ανέφερε ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμφωνα με το Reuters.

Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι «αδύνατον να πούμε ότι το πυρηνικό εργοστάσιο είναι ασφαλές», ενώ τόνισε πως πρόκειται για «μία από τις πιο σοβαρές απειλές στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον Ποντόλιακ, στα χέρια των Ρώσων έχει περάσει και το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Γκοστόμελ (Χοστόμελ).

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας του Κιέβου δήλωσε ότι 4 σταθμοί του μετρό θα χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια για τις αεροπορικές επιδρομές, ενώ η ουκρανική ηγεσία στην περιοχή του Ντονέτσκ ανέφερε πως ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα νοσοκομείο εκεί, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι.

«Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής προσπαθούν να καταλάβουν το [πυρηνικό εργοστάσιο] του Τσερνόμπιλ. Οι υπερασπιστές μας θυσιάζουν τις ζωές τους για να μην επαναληφθεί η τραγωδία του 1986», έγραψε νωρίτερα ο Ζελένσκι, ενώ συμπλήρωσε: «Πρόκειται για κήρυξη πολέμου εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης».

Ενδεικτικό το βίντεο με την κατάληψη αεροδρομίου από αερομεταφερόμενη μονάδα του στρατού της Ρωσίας, ενώ στις φλόγες έχει παραδοθεί και το κτήριο της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών.

Δείτε LIVE εικόνα: 

Σύμφωνα με το Reuters, από την πλευρά της Ουκρανίας έκαναν γνωστό ότι η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει 203 επιθέσεις από την αρχή της ημέρας, με τις μάχες να διεξάγονται σε ολόκληρη σχεδόν την επικράτεια.

Σε ενημέρωση του ουκρανικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι ρωσικό ελικόπτερο K-52 και τρία ελικόπτερα κοντά στο Gostomel καταρρίφθηκαν στην περιοχή του Κιέβου.

Ζελένσκι σε Αυστριακό Καγκελάριο: «Δεν ξέρω πόσο θα ζω ακόμα»

«Δεν ξέρω πόσο θα ζω ακόμα» είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αυστριακό Καγκελάριο, Καρλ Νεχάμε.

«Χτυπήθηκε» τουρκικό πλοίο από οβίδα έξω από την Οδησσό 

Ένα τουρκικό εμπορικό πλοίο έχει χτυπηθεί από οβίδα έξω από το λιμάνι της Οδησσού, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters. 

Άμαχοι εγκαταλείπουν το Κίεβο - Καταφύγια έγιναν οι σταθμοί του Μετρό 

Οι σταθμοί του Μετρό κατακλύζονται από πολίτες, παρά το κάλεσμα του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να μείνουν στα σπίτια τους.

Στο Κίεβο επικρατεί πανικός από νωρίς το πρωί με τους αμάχους να σπεύδουν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Στους κεντρικούς δρόμους επικράτησε μποτιλιάρισμα με τους πολίτες να σπεύδουν να εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Ουρές σχηματίστηκαν στα ΑΤΜ και οι καταστηματάρχες άδειασαν τα ράφια των παντοπωλείων, όπως μετέδωσαν διεθνή ΜΜΕ. 

Τρομοκρατημένοι πολίτες πήραν κάποια από τα υπάρχοντά τους και ξεχύθηκαν στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων του Κιέβου. «Ας το κάνουμε αυτό χωρίς χάος. Ηρεμήστε» φώναζε ένας οδηγός λεωφορείου που κατευθυνόταν προς την πόλη Lviv.

Δείτε τον χάρτη που δημοσιεύουν οι New York Times όσoν αφορά τις κινήσεις των Ρώσων