Quantcast

Στα άκρα οι σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ

Ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει την ρητορική του εναντίον του Ισραήλ και του Μπένιαμιν Νετανιάχου, ενώ έχει διακόψει τις εμπορικές σχέσεις με το Τελ Αβίβ.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει επιλέξει να πάει μέχρι τέλους την διαμάχη του με τον Νετανιάχου.  
 
Μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ο Ερντογάν αφού περιέγραφε ότι όσα συμβαίνουν στη Γάζα είναι χειρότερο από το Ολοκαύτωμα, στη συνέχεια με ιδιαίτερα οξύ ύφος σημείωσε ότι τον πρωθυπουργό του Ισραήλ τον περιμένει ανάλογο τέλος με του Χίτλερ. 
 
Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει να υποστηρίζει σε κάθε του δημόσια παρέμβαση τη Χαμάς.
 
Λίγες ώρες μετά την αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την ισλαμιστική οργάνωση, αναβάθμισε τον ρόλο της  καθώς όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «η Χαμάς αποτελεί την εμπροσθοφυλακή της Ανατολίας».
 
Με αυτή την τοποθέτηση ο Ερντογάν δίνει υπαρξιακό χαρακτήρα στην υποστήριξη του προς τη Χαμάς που για την Δύση είναι τρομοκρατική οργάνωση, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο αν ηττηθεί η Χαμάς στη Γάζα, το «κράτος τρομοκράτης», όπως αποκαλεί το Ισραήλ, θα στοχεύσει την Τουρκία υπό την σκέπη του αφηγήματος της «Γης της επαγγελίας». 
 
Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος διεκδικεί ρόλο υπερασπιστή των απανταχού μουσουλμάνων τονίζοντας ότι «ακόμη και αν μείνει μόνος δεν θα σταματάει να υπερασπίζεται τους καταπιεσμένους».