Quantcast

Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Real.gr: «Είμαστε απογοητευμένοι από την απόφαση της Τουρκικής κυβέρνησης»

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να καταδικάσει  την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και αρκέστηκε να εκφράσει μόνο την απογοήτευση του για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης απο την οποία αναμένει να ακούσει τα σχέδια της ώστε να μείνει το ιστορικό μνημείο προσβάσιμο σε όλους. 

Σε  σχετική ερώτηση του Real.gr  για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτάγκους απάντησε αποκλειστικά :

«Είμαστε απογοητευμένοι από την απόφαση της Τουρκικής κυβέρνησης να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας. Αυτό το κτίριο είναι ένα σημαντικό μέρος των  "Ιστορικών τοποθεσιών της Κωνσταντινούπολης" Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, σε αναγνώριση της πλούσιας πολυπολιτισμικής της ιστορίας.

Κατανοούμε ότι η τουρκική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση της πρόσβασης στην Αγία Σοφία για όλους τους επισκέπτες και ανυπομονούμε να ακούσουμε τα σχέδιά της για συνεχή επιτήρηση της Αγίας Σοφίας για να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνει προσιτή χωρίς εμπόδια για όλους».

Να υπενθυμίσουμε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε παρεμβεί τρείς φορές το τελευταίο διάσρτημα για την Αγία με αποκορύφωμα μια  ισχυρή δήλωση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας,Μάικ Πομπέο στις 2 Ιουλίου όπου  έκανε έκκληση προς την κυβέρνηση της Τουρκίας να μη μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί.

Ο κ. Πομπέο  είχε τονίσει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας «μειώνει την κληρονομιά αυτού του αξιοθαύμαστου κτιρίου», το οποίο, μεταξύ άλλων, λειτουργεί ως «απαραίτητη γέφυρα ανάμεσα σε διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις και κουλτούρες