Quantcast

Τηλεδιάσκεψη Μισέλ, Σεντένο, Φον Ντερ Λάιεν, Λαγκάρντ: Θα εξεταστεί κάθε δυνατότητα εντός των προβλέψεων της Συνθήκης

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε και προήδρευσε μια τηλεδιάσκεψη με τους Προέδρους της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του Eurogroup, ως πρώτη συνέχεια της τηλεδιάσκεψης με τα 27 Κράτη Mέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης 26 Μαρτίου. 

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της 26ης Μαρτίου, οι ηγέτες ανέθεσαν στους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Επιτροπής να υποβάλουν έναν χάρτη πορείας συνοδευόμενο από ένα σχέδιο δράσης.

Όπως ανακοινώθηκε, ο Σαρλ Μισέλ, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Μάριο Σεντένο κατέγραψαν τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του COVID-19 και συζήτησαν τα επόμενα βήματα.

«Διερευνούμε διαφορετικές διαδρομές για να ανταποκριθούμε στις κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της πανδημίας», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ, «ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι μια κοινή στρατηγική με πνεύμα αλληλεγγύης», σημείωσε.

«Απαιτείται συντονισμένη στρατηγική εξόδου, ολοκληρωμένο σχέδιο ανάκαμψης και πρωτοφανείς επενδύσεις», τόνισε ο Πρόεδρος.

«Για να ξεκινήσει η ευρωπαϊκή οικονομία, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους μοχλούς, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτή την κρίση, είναι καιρός να σκεφτεί κανείς έξω από το κουτί. Κάθε δυνατότητα εντός των προβλέψεων της Συνθήκης πρέπει να εξεταστεί». 

Σημειώνεται ότι οι πρόεδροι Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού για το σχέδιο αποκατάστασης (της οικονομίας), σε διαβούλευση με τα άλλα θεσμικά όργανα, ιδίως την ΕΚΤ.

Στην Ευρωομάδα έχει ανατεθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υποβάλει προτάσεις εντός δύο εβδομάδων. Ως πρόεδρος της Συνόδου Κορυφής του ευρώ, ο Σαρλ Μισέλ παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις συζητήσεις αυτές.