Quantcast

Το Κατάρ στηρίζει οικονομικά τον Ερντογάν - Υπέγραψαν συμφωνίες δισ. δολαρίων με την Τουρκία

Τουρκία και Κατάρ υπέγραψαν 10 νέες συμφωνίες συνεργασίας ύψους συνολικά 300 εκατομμυρίων δολαρίων σε ροές κεφαλαίων προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της 6ης Διακρατικής Συνάντησης  μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και του Εμίρη του Κατάρ Ταμίμ Χαμάντ αλ-Θάνι στην Άγκυρα.

Ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 6% το 2020 και έφθασε τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι επενδύσεις του Κατάρ στην Τουρκία ανήλθαν σε 22 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Πρεσβείας της Τουρκίας στη Ντόχα.

Μεταξύ των επενδύσεων, το Κατάρ θα αποκτήσει μερίδιο 10% στο χρηματιστήριο Borsa Istanbul από το κρατικό ταμείο της Τουρκίας, το οποίο ελέγχει περισσότερο από το 90% των συνολικών μετοχών.

Η Ντόχα θα αγοράσει επίσης το 42% του Istinye Park, ενός πολυτελούς εμπορικού  κέντρου της  Κωνσταντινούπολης, για 1 δισεκατομμύριο δολάρια από την Dogus Holding της Τουρκίας, η οποία κατέχει το υπόλοιπο μερίδιο 58%.

Η κυβέρνηση του Κατάρ θα συνεισφέρει επενδυτικά στο έργο Golden Horn Marina στην Κωνσταντινούπολη. 

Μνημόνιο υπεγράφη και για κοινές δραστηριότητες προώθησης από το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας και τη Διοίκηση Ελεύθερης Ζώνης του Κατάρ.

Συμφωνήθηκε επίσης η μεταβίβαση και εξαγορά μετοχών της Middle East Antalya Port Operators από την τουρκική Global Ports στην καταριανή Terminals W.L.L.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν επίσης πολλά μνημόνια κατανόησης για τη διαχείριση υδάτινων πόρων, τη βελτίωση της οικονομικής και νομισματικής συνεργασίας αλλά και για οικογενειακές και κοινωνικές υπηρεσίες.

Η Κεντρική τράπεζα της Τουρκίας τριπλασίασε στα μέσα Μάϊου τη συμφωνία ανταλλαγής συναλλάγματος με το Κατάρ στα 15 δισ. δολάρια, εξασφαλίζοντας μεγάλη χρηματοδότηση, στο πλαίσιο των προσπαθειών στήριξης της τουρκικής λίρας.