Quantcast

Τουρκικά ΜΜΕ: Νηοπομπή 1000 σκαφών από την Αλικαρνασσό στο Ασντόντ με σκοπό την άρση αποκλεισμού της Γάζας

Χίλια σκάφη θα συγκεντρωθούν στο λιμάνι της Αλικαρνασού στην Τουρκία την Τετάρτη, πριν κατευθυνθούν προς τη Γάζα, σε μια προσπάθεια να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό και να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του τουρκικού τύπου, θα ξεκινήσουν από την Αλικαρνασσό με ενδιάμεση στάση στην Κύπρο, προφανώς στα κατεχόμενα, και τελικό προορισμό τις ακτές ανοιχτά της Ασντόντ.

Πιο συγκεκριμένα, 1.000 σκάφη και 4.500 άτομα από 40 διαφορετικές χώρες θα πλεύσουν στη Γάζα -μέσω Τουρκίας- για να πουν «στοπ στην ισραηλινή βαρβαρότητα», αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Στόχος είναι να εμποδιστεί η γραμμή θαλάσσιου εφοδιασμού του Ισραήλ για μία εβδομάδα έως και 10 μέρες από το λιμάνι της Ασντόντ, αλλά και να σπάσει ο αποκλεισμός της Γάζας.

Ένας εκ των διοργανωτών είναι Τούρκος που ο λογαριασμός του στο τουίτερ έχει εθνικιστικές αναρτήσεις και ο ίδιος δηλώνει ότι πρόκειται για διεθνή πρωτοβουλία από 40 χώρες δεν έχει καμία σχέση λέει με την τουρκική κυβέρνηση και τα περισσότερα σκάφη θα προέρχονται από τη Ρωσία, την Ισπανία και σε μικρότερο αριθμό από την Τουρκία, ενώ, όπως λέει, θα πάρουν μέρος και αντισιωνιστές εβραίοι.

Ο Βολκάν Οκτσού, ο εκπρόσωπος της διεθνούς δράσης στην Τουρκία, δήλωσε: «Στόχος μας είναι να απενεργοποιήσουμε τη θαλάσσια γραμμή τροφοδοσίας του Ισραήλ για 1 εβδομάδα έως 10 ημέρες».

Ειρηνευτικός στρατός 4.500 ατόμων

1.000 σκάφη από πολλές χώρες του κόσμου έβαλαν πλώρη για να φτάσουν στη Γάζα διασχίζοντας τη Μεσόγειο Θάλασσα μέσω Τουρκίας και να διαμαρτυρηθούν κατά της ισραηλινής καταπίεσης. 4.500 άνθρωποι από 40 διαφορετικές χώρες θα λάβουν μέρος στον στολίσκο που θα βρίσκεται στην Τουρκία την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου.

Ο Βολκάν Οκτσού, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το τουρκικό σκέλος της οργάνωσης, δήλωσε ότι θέλουν να προστατεύσουν τους καταπιεσμένους Παλαιστίνιους από τη θάλασσα και να κάνουν τις κραυγές τους να ακουστούν σε όλο τον κόσμο.

Υψηλότερη συμμετοχή Ρώσων

Μιλώντας στην εφημερίδα Τουρκιγέ, ο Οκτσού έδωσε λεπτομερείς πληροφορίες για τη δράση και εξήγησε τους στόχους τους, αναφέροντας ότι ο μεγαλύτερος αριθμός συμμετεχόντων προήλθε από τη Ρωσία, με τους Ισπανούς στη δεύτερη θέση :  «Οι Ρώσοι έρχονται με 313 σκάφη και οι Ισπανοί με 104 σκάφη. 12 ιδιοκτήτες σκαφών από την Τουρκία δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν. Ελπίζουμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί».

Δήλωσε επίσης ότι θα κινηθούν σε διεθνή ύδατα χωρίς να δώσουν κανένα περιθώριο επέμβασης στο Ισραήλ και ακολουθώντας πλήρως τους κανόνες.

Στάση στην Κύπρο

«Θα σταματήσουμε πρώτα στην Κύπρο για να προμηθευτούμε τα απαραίτητα είδη. Μετά την Κύπρο, ο προορισμός μας θα είναι το λιμάνι Ασντότ του Ισραήλ. Πρόκειται για μια αντίδραση και μια πράξη πολιτικής ανυπακοής απέναντι στην απάνθρωπη σφαγή του Ισραήλ». Οι βάρκες δεν θα έχουν ούτε ένα σουγιά

Στη διαμαρτυρία συμμετέχουν και άνθρωποι από διάφορες χώρες του κόσμου ως οικογένειες, ενώ όπως ανέφερε ο Οκτσού «μεταξύ αυτών των ανθρώπων είναι πολιτικοί, επιχειρηματίες, συγγραφείς, δικηγόροι και ακαδημαϊκοί. Γνωρίζουμε τις σοβαρές δυσκολίες που μας περιμένουν σε αυτό το σημείο. Ωστόσο, το σιωνιστικό καθεστώς δεν φαίνεται να έχει καμία πιθανότητα να επιχειρήσει μια δεύτερη τρέλα σαν εκείνη του Μαβί Μαρμαρά. Διότι τα σκάφη φέρουν αμερικανικές, βρετανικές, λουξεμβουργιανές, ρωσικές, γερμανικές, πολωνικές, ισπανικές και πολλές άλλες σημαίες. Στα σκάφη δεν θα υπάρχει ούτε ένας σουγιάς».

Έχοντας υπολογίσει όλα τα έξοδα και τους κινδύνους που σχετίζονται με το ταξίδι, ο Οκτσού συνέχισε ως εξής:

«Χίλια σκάφη σε αυτή την περιοχή είναι ένας πολύ σοβαρός αριθμός. Το Ισραήλ δεν μπορεί να μας εμποδίσει στα διεθνή ύδατα. Δεν έχει τέτοιο δικαίωμα. Η πρώτη του δουλειά είναι να μας προειδοποιήσει μέσω ασυρμάτου. Στη συνέχεια έχει το δικαίωμα να ψάξει και να μας ρυμουλκήσει. Ωστόσο, μπορεί να ψάξει για ναρκωτικά, όπλα κ.λπ. Στα παλαιστινιακά χωρικά ύδατα, δεν έχει καμία άλλη εξουσία εκτός από το να μας ρυμουλκήσει στα δικά του λιμάνια με βάρκες και πλοία και να μας επιβάλει πρόστιμα. Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα για κάθε τρέλα εναντίον ενός τέτοιου ολοκληρωμένου διεθνούς ειρηνευτικού στολίσκου. Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Οι περισσότεροι φίλοι μας στην κοινότητα δεν σκέφτονται διαφορετικά από εμένα».

Ποιος είναι ο Βολκάν Οκτσού

Ο Βολκάν Οκτσού είναι ένας από τους χρηματοδότες του All Restaurants and Tourism Association (TURES). Φέρεται να είναι ένας εθελοντής ακτιβιστής που βοήθησε επίσης σεισμόπληκτους στο Καχραμάνμαράς από δική του περιουσία, χωρίς, όπως διατείνεται, να λαμβάνει χρηματική βοήθεια από κανένα ίδρυμα, οργανισμό ή πρόσωπο. Συμμετέχει σε δράσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η όλη διοργάνωση θυμίζει το 2010 και το περιστατικό με το Μαβί Μαρμαρά που είχε ξεκινήσει από την Τουρκία με άλλα πλοία για τη Γάζα, όταν Ισραηλινοί κομάντο επιβιβάστηκαν στο σκάφος σε διεθνή ύδατα και άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας 10 Τούρκους ακτιβιστές και οι διπλωματικές σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας είχαν βρεθεί και πάλι στο ναδίρ.