Quantcast

Τσαβούσογλου: Θα στείλουμε πίσω τους φυλακισμένους δυτικούς τζιχαντιστές, αλλιώς θα τους δικάσουμε εμείς

Η Τουρκία θα έχει ευθύνη μόνο για τους κρατούμενους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται εντός της "ζώνης ασφαλείας" που σκοπεύει να εγκαθιδρύσει η Άγκυρα στη Συρία, με την ολοκλήρωση της στρατιωτικής της εισβολής, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε ότι η Τουρκία θα ζητήσει από τις χώρες, από τις οποίες οι φυλακισμένοι τζιχαντιστές προέρχονται, να τους επαναπατρίσει.

Αν όχι, η Άγκυρα θα είναι υπεύθυνη να τους κάνει να λογοδοτήσουν.

Κούρδοι: Η Τουρκία βομβάρδισε φυλακή με κρατούμενους τζιχαντιστές του ISIS

Οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας κατηγόρησαν στο μεταξύ την Τουρκία ότι βομβάρδισε φυλακή στην οποία κρατούνταν μαχητές περισσότερων από 60 εθνικοτήτων του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), καταγγέλλοντας ότι αυτό συνιστά "σαφή απόπειρα" από την πλευρά της Άγκυρας να τους βοηθήσει να δραπετεύσουν. Η Τουρκία δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής την είδηση αυτή.

Ο βομβαρδισμός αυτός χθες, Τετάρτη, το βράδυ είχε στόχο ένα τμήμα της φυλακής Σίρκιν στην πόλη Καμισλί, διευκρίνισαν οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας στην ανακοίνωσή τους. «Οι επιθέσεις αυτές σε φυλακές στις οποίες κρατούνται τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους θα οδηγήσουν σε καταστροφή, τις συνέπειες από την οποία ενδέχεται ο κόσμος να μην μπορεί να χειριστεί αργότερα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση αυτή.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε την ίδια ώρα ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον 19 μαχητές των κουρδικών δυνάμεων και 8 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από χθες από τα αεροπορικά πλήγματα και τα πυρά του πυροβολικού του τουρκικού στρατού που είχαν στόχο τομείς στην μεθόριο ανάμεσα στις δύο χώρες.