Quantcast

Χονγκ Κονγκ: Πάνω από 200 ανθρώπους συνέλαβε η αστυνομία σε διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν σήμερα ότι συνέλαβαν 230 ανθρώπους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας το σαββατοκύριακο καθώς η διαμαρτυρία που ξεκίνησε σε εμπορικό κέντρο εξαπλώθηκε στους δρόμους της υπό κινεζικής κυριαρχίας μητρόπολης.

Εκατοντάδες μέλη των αστυνομικών δυνάμεων καταστολής αναπτύχθηκαν για να διαλύσουν τους διαδηλωτές χθες, Κυριακή, γεγονός που έφερε ξανά στην επιφάνεια μνήμες από τις κάποιες φορές βίαιες διαδηλώσεις που συντάραξαν το διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο πέρυσι.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι συλληφθέντες ήταν ηλικίας 12 έως 65 ετών και ότι τα αδικήματά τους περιλαμβάνουν παράνομη συνάθροιση, επίθεση σε αστυνομικούς και μη επίδειξη εγγράφων που να αποδεικνύουν την ταυτότητά τους. Η Αρχή Νοσοκομείων ανακοίνωσε ότι 18 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσηλευτικά ιδρύματα.

Σε εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας από την περιοχή Μονγκ Κοκ φαίνονται οι αστυνομικές δυνάμεις καταστολής να σπρώχνουν κάποιους δημοσιογράφους και να κάνουν χρήση σπρέι πιπεριού την ώρα που επικρατούσε χάος. Στα πλάνα φαίνονται διαδηλωτές που έχουν αναγκαστεί να ξαπλώσουν στο έδαφος, συγκρούσεις και άνθρωποι που αιμορραγούν. Η αστυνομία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού κατά δημοσιογράφων και ακτιβιστών ενώ διενήργησε έρευνες εξακρίβωσης στοιχείων σε πολίτες και εκπροσώπους του Τύπου.

ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η επικεφαλής της κυβέρνησης της μητρόπολης, η Κάρι Λάμ, υποσχέθηκε σήμερα αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος, εκτιμώντας ότι η διδασκαλία μαθημάτων γενικής κουλτούρας συνέβαλε στην εκδήλωση του φιλοδημοκρατικού κινήματος που συντάραξε πέρυσι την πρώην βρετανική αποικία.

«Σε ό,τι αφορά τον τρόπο προσέγγισης των μαθημάτων φιλελεύθερων σπουδών στο μέλλον (πρόκειται για ένα μάθημα γενικής κουλτούρας που στόχο είχε να διαμορφώσει κριτικό πνεύμα, σημειώνει ο συντάκτης του Γαλλικού Πρακτορείου), σίγουρα θα ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα πριν από το τέλος του έτους», δήλωσε η Λαμ σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα στην φιλοκινεζική εφημερίδα Ta Kung Pao.

Καθώς αναζωπυρώνονται οι πολιτικές εντάσεις, οι δηλώσεις αυτές δημιουργούν τον κίνδυνο να προκαλέσουν την οργή των φιλοδημοκρατών ακτιβιστών του Χονγκ Κονγκ που φοβούνται ότι το Πεκίνο περιορίζει τις ελευθερίες που ισχύουν στη μητρόπολη.

Με τη στήριξη του Πεκίνου, η κυβέρνηση της Κάρι Λαμ προωθεί ένα νομοσχέδιο που ποινικοποιεί κάθε προσβλητική ενέργεια προς τον κινεζικό εθνικό ύμνο, ενώ πρόσωπα κοντά στην κυβέρνηση επιθυμούν την υιοθέτηση ενός νόμου κατά των εξεγέρσεων.

Αυτή η νέα νομοθεσία στοχεύει στο να περιορίσει το αυξανόμενο κίνημα –ιδιαίτερα μεταξύ των νέων— που τάσσεται υπέρ της δημοκρατίας και μιας μεγαλύτερης αυτονομίας από την Κίνα.

Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι οι νόμοι αυτοί θέλουν να περιορίσουν την ελευθερία έκφρασης.

Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στο Χονγκ Κονγκ συγκαταλέγονται μεταξύ των καλύτερων στην Ασία και η εκπαίδευση εκεί γνωρίζει ελευθερίες που δεν υπάρχουν στην ηπειρωτική Κίνα.

Τα μαθήματα γενικής κουλτούρας εισήχθησαν το 2009 και τα σχολεία είχαν την ελευθερία να επιλέξουν τον τρόπο διδασκαλίας. Αποτέλεσαν μαύρο πρόβατο για τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης και την φιλοκυβερνητική πολιτική τάξη που ήθελαν μια πιο πατριωτική εκπαίδευση