Quantcast

Ένα πρωτότυπο project στη Χίο

Έξι νέοι καλλιτέχνες, επιστήμονες και ερευνητές εξερευνούν τον Κάμπο στο όμορφο νησί, με σκοπό να γνωρίσουν και να δεθούν με τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Οι οργανισμοί Caravan Project και ΔΗΩ συνεργάζονται για να δημιουργήσουν την πρώτη νομαδική διεπιστημονική φιλοξενία στο νησί της Χίου: σε ετήσια βάση, έξι νέοι καλλιτέχνες, επιστήμονες και ερευνητές, προσκαλούνται στη Χίο για διάστημα 16 ημερών, με σκοπό να παρατηρήσουν τον τόπο και τους ανθρώπους του και να αποκτήσουν δεσμούς με αυτούς.

Η πρώτη διεπιστημονική φιλοξενία θα υλοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2021, σε συνεργασία με τον ξενώνα «Περλέα», με θεματική τον Κάμπο της Χίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις επιλεγμένων ερευνητών και κατοίκων του Κάμπου, διαδρομές, επιτόπια έρευνα με υποστήριξη των διοργανωτών, απογεύματα συζητήσεων ανοιχτά στο κοινό και δύο ημέρες open studios, όπου θα παρουσιαστούν οι εν εξελίξει έρευνες-έργα στο κοινό της Χίου.

Οι καλλιτέχνες-ερευνητές θα μένουν σε ένα κτήμα του Κάμπου και θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν και να βιώσουν αυτόν το μοναδικό οικισμό εκ των έσω. Η βαθιά ιστορία του, η μοναδική αρχιτεκτονική και η μακρόχρονη καλλιέργεια των εσπεριδοειδών, είναι τα στοιχεία που διαμόρφωσαν στον Κάμπο ένα παρελθόν αίγλης αλλά και εσωστρέφειας. Σήμερα, η εγκατάλειψη των κτημάτων και των αρχοντικών, σε συνδυασμό με  την αστική επέκταση, διαρρηγνύουν το μοναδικό χαρακτήρα του τόπου, όμως ταυτόχρονα ανοίγουν πεδία έρευνας.  

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες και ερευνητές θα είναι οι Πέτρος Λώλης, Ηλέκτρα Μάιπα, Αλεξάνδρα Μασμανίδη, Αλέξης Μαστιχιάδης, Βάλια Παπαστάμου και Fred Schmidt.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Chios Art + Research Retreat επισκεφθείτε το deoprojects.com.