Quantcast

H Γκρέτα Τούνμπεργκ εξώφυλλο στο νέο περιοδικό του Guardian: «Ο αυτισμός είναι η υπερδύναμή μου»

H 18χρονη ακτιβίστρια φωτογραφήθηκε  από τον Μάρκους Όλσον για το «Saturday», το νέο περιοδικό του «The Guardian», λουσμένη με ένα μίγμα λαδιού και μαύρης μπογιάς, παραπέμποντας στις αρνητικές επιπτώσεις του πετρελαίου.

«Ήταν καλύτερα απ'ό,τι πίστευα. Είχα μια κορδέλα στα μαλλιά για να μην μαυρίσουν, αλλά τελικά, η μπογιά πέρασε την κορδέλα και τα μαλλιά μου έγιναν κατάμαυρα. Ήταν πολύ δύσκολο να βγάλω μετά τη μπογιά» είπε η ίδια για την εμπειρία της. 

«Για όσους αμφέβαλαν για την αυθεντικότητα της φωτογράφισης» γράφει η λεζέντα στο λογαριασμό του  Κρις Κλαρκ, καλλιτεχνικού διευθυντή της Guardian στο Instagram, συνοδευόμενη από ένα μίνι βίντεο από το παρασκήνιο της φωτογράφισης. 

Η 18χρονη έδωσε και συνέντευξη για το περιοδικό και μίλησε στον Σάιμον Χάτενστοουν .

Στην ερώτηση αν θα έκανε ποτέ φίλο κάποιον αρνητή του κλίματος, η ίδια απαντά: «Εχμμ, ναι. Δηλαδή, υπό μία έννοια, όλοι αρνητές είμαστε, γιατί δεν δρούμε για το κλίμα σαν να υπάρχει κρίση. Δεν ξέρω. Εξαρτάται από την περίσταση» λέει και γελά με την επιμονή του δημοσιογράφου για το «αν υπάρχει ελπίδα φιλίας με τον Ντόναλντ Τραμπ». 

«Δεν νομίζω πως θα απολαμβάναμε ο ένας του άλλου την παρέα και τόσο πολύ. Ενδιαφερόμαστε για πολύ διαφορετικά πράγματα» αποκρίνεται. 

Η Γκρέτα περιγράφει τον αυτισμό της ως την υπεδύναμή της. «Πολλοί άνθρωποι με αυτισμό έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον με το οποίο μπορούν να ασχολούνται για πάντα χωρίς να βαριούνται. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο κάποιες φορές. Ο αυτισμος μπορεί να είναι σε συγκρατεί, όμως αν βρεθείς στις σωστές συνθήκες, αν έχεις γύρω σου σωστούς ανθρώπους και τις προσαρμογές που χρειάζεσαι, και νιώθεις πως έχεις ένα σκοπό, τότε μπορεί να αποδειχτεί κάτι που μπορείς να αξιοποιήσεις για καλό. Και νομίζω πως αυτό κάνω αυτή τη στιγμή».