Quantcast

«Καταφύγια», μια έκθεση με ατμοσφαιρικές φωτογραφίες

Δύο φίλοι, ο Τάκης Βερέμης και ο Θοδωρής Ξένος, παρουσιάζουν τις ατμοσφαιρικές  φωτογραφίες τους στην a.antonopoulou.art, από τις 11 Μαΐου έως τις 24 Ιουνίου.

Γνωρίστηκαν στην Νέα Υόρκη στα μέσα της παθιασμένης δεκαετίας του ’80.  Ο Τάκης Βερέμης σπούδαζε οικονομικά και κινηματογράφο, και ο Θοδωρής Ξένος εργαζόταν στην Wall Street. Συναντήθηκαν ξανά,  χρόνια μετά,  στα εγκαίνια της έκθεσης του Μαρκ Χατζηπατέρα.

Ο Τάκης, παραγωγός και κινηματογραφιστής, ανακάλυψε ξανά την μαγεία της φωτογραφίας στις πρόσφατες μοναχικές του βόλτες στη θάλασσα. Ο Θοδωρής έχει εγκαταλείψει το ναό του χρήματος και εργάζεται ως φωτογράφος.

Τώρα, οι δυο τους παρουσιάζουν τις φωτογραφίες τους στον χώρο της a.antonopoulou gallery, (Αριστοφάνους 20, Αθήνα)  σε μια έκθεση με τον εύγλωττο τίτλο «Καταφύγια».

Θοδωρής Ξένος

Θοδωρής Ξένος

Οι προσεγγίσεις τους διαφέρουν. Ο Θοδωρής Ξένος φωτογραφίζει αστικά σπίτια, ή χώρους παρηκμασμένους και εγκαταλελειμμένους. Συνομιλεί με τον χώρο, άλλοτε σε μία αυστηρή δωρική φόρμα, και άλλοτε σε μια υπερβάλλουσα «γοτθική» αρχιτεκτονική, πάντα με τη χρήση χρώματος. 

Τάκης Βερέμης

Τάκης Βερέμης

Στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Τάκη Βερέμη πρωταγωνιστούν τα στοιχεία της φύσης. Τα παιχνίδια του φωτός πάνω στη θάλασσα  ή στο βρεγμένο παρμπρίζ δημιουργούν ψευδαισθήσεις και αλλάζουν το περιεχόμενο της εικόνας.

Η ανθρώπινη παρουσία είναι έντονη αλλά υπαινικτική.

Η έκθεση πλαισιώνεται από ένα βίντεο με τις φωτογραφίες τους, μονταρισμένο από τον Τάκη Βερέμη, με μουσική και voice-off/απαγγελία αποσπασμάτων από τον Dante Alighieri και τον T.S. Eliott.

Τα «Καταφύγια» εγκαινιάζονται την Τετάρτη, 11 Μαΐου, 19.00-23.00. Διάρκεια έως τις 24 Ιουνίου 2022.