Quantcast

Νεανικό φως από το Φεστιβάλ Ολυμπίας

Βραβεία, όνειρα και ελπίδες από τη σημαντική κινηματογραφική διοργάνωση για παιδιά και νέους, η οποία συνεχίζεται διαδικτυακά, έως τις 12 Δεκεμβρίου

Η 17χρονη Όλα ταξιδεύει στην Ιρλανδία για να μεταφέρει πίσω στην Πολωνία τη σορό του πατέρα της, ο οποίος σκοτώθηκε ενώ εργαζόταν σε εργοτάξιο.  Αρχικά, αυτό που την ενδιαφέρει είναι αν ο μπαμπάς της έχει μαζέψει χρήματα για το αμάξι που της είχε υποσχθεί. Στη διαδρομή, όμως, η νεαρή κοπέλα θα συνειδητοποιήσει ότι το πραγματικό της όνειρο ήταν να γνωρίσει καλύτερα τον πατέρα της. 

Αυτή είναι, με δυο λόγια, η υπόθεση της ταινίας του Πιοτρ Ντομαλέφσκι «Ποτέ δεν κλαίω», η οποία απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους στο 24ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. 

«Πρόκειται για μια ταινία που φωτίζει ένα διασυνοριακό οικογενειακό δράμα και την ανθεκτικότητα και ευρηματικότητα της πρωταγωνίστριας», ήταν το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής.  Ταυτόχρονα, η πρωταγωνίστρια Ζόφια Στάφιεζ, η οποία στην ηρωίδα της συμπυκνώνει τον θυμό αλλά και την ενσυναίσθηση, κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Παιδικής Ερμηνείας. «Με συγκίνησαν πολλά στην Όλα», λέει η Ζόφια. «Ιδίως το γεγονός πως υπάρχουν πολλά παιδιά  στον κόσμο που, όπως εκείνη, δεν έχουν μια κανονική παιδική ηλικία, όπως αξίζει σε κάθε παιδί. Αυτό που αγάπησα πιο πολύ πάνω της είναι πως, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε και την τραγωδία που ζούσε μέσα της, δεν έχασε τη νεανικότητά της και το κέφι της για τη ζωή, την καλή καρδιά και την ευαισθησία της. Θαυμάζω πως δεν άφησε στο κακό που της συνέβαινε να κλέψει το φως της. Γι΄αυτό πιστεύω ότι η τελευταία σκηνή μας χαρίζει ελπίδα».

Η διοργάνωση, η οποία επέστρεψε στον φυσικό της χώρο, την αίθουσα, αντιμετώπισε με θάρρος την φετινή πρόκληση: να προσφέρει μια καλή γεύση φεστιβάλ στους θεατές της και, την ίδια στιγμή, να τους κρατήσει ασφαλείς. Σίγουρα, δεν ήταν όσο πολύβουη και ζωηρή είναι σε κανονικές συνθήκες, παρόλα αυτά η μεγάλη οθόνη εξέπεμψε άφθονη συγκίνηση, γέλιο, γνώσεις, προβληματισμό και μαγεία. Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση δεν αφήνει στα παιδιά και τους νέους μόνο τον ρόλο του θεατή, αλλά τα ωθεί επίσης να δημιουργήσουν σινεμά και να το κρίνουν. Όλα τα παραπάνω, μαζί με την εμπλοκή, σε μεγάλο βαθμό, των κατοίκων του Πύργου, της καρδιάς του φεστιβάλ, δίνουν ώθηση στον Βασίλη Γιαννόπουλο, Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Ολυμπίας και Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, να αισιοδοξεί: να περιμένει ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της πόλης στον σημαντικό-σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο-  θεσμό που φιλοξενεί, και να ελπίζει ότι το σχέδιο για το μελλοντικό σπίτι του φεστιβάλ, στις αποθήκες και το σταφιδεργοστάσιο του ΑΣΟ, στο κέντρο του Πύργου, βρίσκεται λίγα βήματα πιο κοντά στην υλοποίησή του.

Μερικές ακόμα βραβεύσεις: Το βραβείο Καλύτερης Παιδικής Ερμηνείας για αγόρι δόθηκε στον Αρίφ Σάικχ για την ταινία «Δύο φίλοι», επειδή κατάφερε να αποδώσει τόσο τη χαρά της ζωής όσο και τον πόνο του θανάτου και της απώλειας. Όπως είπε ο σκηνοθέτης, οι δύο μικροί πρωταγωνιστές της ταινίας πριν τα γυρίσματα δεν είχαν δει ούτε φωτογραφική μηχανή, ενώ ζουν σε ένα απομακρυσμένο χωριό χωρίς ίντερνετ και με ελλιπή ηλεκτροδότηση.

Το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας πήγε στα «Πεντόβολα», ενώ το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Κινουμένου Σχεδίου στο animation «Σαντιάγο», εμπνευσμένο από το «Ο γέρος και η θάλασσα» του Χέμινγουεϊ. Το βραβείο Σκηνοθεσίας κέρδισε η Άνα Λάουρα Καλντερόν, για την «Καρδιά του Μεσκίτ», ενώ το βραβείο Σεναρίου πήγε στον Τζόναθαν Λεμάιρ για την υπέροχη ταινία μεγάλου μήκους «Ταραχή» του Νίγκαν Τρουντέλ, με ηρωίδα ένα νεαρό κορίτσι που παλεύει ενάντια στο πεπρωμένο της, με τη μητέρα της απούσα.

Αυτούς και άλλους πολλούς ενδιαφέροντες τίτλους θα μπορέσετε να βρείτε και να παρακολουθήσετε διαδικτυακά, αφού το φεστιβάλ θα συνεχιστεί έως και τις 12 Δεκεμβρίου στο online.olympiafestival.gr, για να φτάσει έτσι σε όλες τις άκρες της Ελλάδας.