Quantcast

Ποια είναι η Αμάντα - Οι άγνωστες πτυχές της ζωής του κοριτσιού που εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Eurovision

Το βράδυ του Σαββάτου η Αμάντα Γεωργιάδου θα ανέβει στη σκηνή της Eurovision στο Τορίνο, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στον μεγάλο τελικό. 

Η 25χρονη τραγουδίστρια θα ερμηνεύσει το τραγούδι «Die together» το οποίο έγραψε η ίδια και ο Bjψrn Helge Gammelsζter, ένα τραγούδι που έχει κατορθώσει ήδη να τραβήξει τους προβολείς του 66ου διαγωνισμού της Eurovision, ένα τραγούδι που εξιστορεί μια παλιά δική της ιστορία αγάπης.

«Το Die Together είναι κατά τη γνώμη μου η έκφραση του απόλυτου έρωτα. Είχα χωρίσει από τον πρώτο μου μεγάλο έρωτα και για ενάμιση χρόνο δεν μπορούσα να γράψω ούτε νότα. Όλα μου τα συναισθήματα λοιπόν εκφράστηκαν σε αυτό το τραγούδι. Η ιδέα ήρθε όταν χωρίσαμε. Με το Die Together ήταν ουσιαστικά σαν να έβαλα μία τελεία σε αυτή τη σχέση και να προχώρησα μπροστά», ανέφερε πρόσφατα η ίδια η Αμάντα.

 
 

Στην προσωπική της ζωή η 25χρονη τραγουδίστρια παραδέχεται ότι είναι πολύ καλά. «Το όνομά του είναι Άρλαν και είναι γιατρός, όπως εγώ. Γνωριστήκαμε στη σχολή. Αγαπάει κι εκείνος πολύ τις τέχνες, και ειδικά τον χορό. Έχει κερδίσει, μάλιστα, και σε κάποια πρωταθλήματα χορού», έχει δηλώσει η Αμάντα Γεωργιάδη για τον σύντροφό της. Οσο για την αντίδρασή του όταν του ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει στη Eurovision 2022; «Στην αρχή αγχώθηκε λίγο. Αλλά μου είπε «να είσαι ο εαυτός σου». Και παρόλο που έχει κι εκείνος πολύ βαρύ πρόγραμμα είναι δίπλα μου. Όταν γυρίσαμε το βιντεοκλίπ στη Σύμη ήταν μαζί μου, και μάλιστα προσφέρθηκε να παίξει και σε κάποια σκηνή. Όταν του είπα ότι έχει βρεθεί ο συμπρωταγωνιστής μου, μου απάντησε: «Δεν μπορώ να υποδύομαι τον σερβιτόρο που σας φέρνει κάτι να πιείτε;».

Ποια είναι όμως η Αμάντα Γεωργιάδη;

Η Αμάντα Γεωργιάδη (ή Amanda Tenfjord όπως είναι το καλλιτεχνικό της) έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στα Ιωάννινα, τα οποία επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι. Όταν ήταν 3 ετών, η οικογένειά της μετανάστευσε στη μικρή πόλη Tenfjord της Νορβηγίας, που της «έδωσε» και το καλλιτεχνικό της επίθετο. Εκεί σε ηλικία 5 ετών, η Αμάντα ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη μουσική, γράφοντας στην εφηβεία τα πρώτα της τραγούδια. Στα 18 της μπήκε στην ιατρική σχολή, χωρίς να εγκαταλείπει και την αγάπη της για τη μουσική παίρνοντας μέρος σε πολλά φεστιβάλ της χώρας της. 

 
 

Σ’ ένα από αυτά τράβηξε το ενδιαφέρον μιας μεγάλης δισκογραφικής εταιρείας, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει τον πρώτο της EP δίσκο με τίτλο «First impression» και το καλλιτεχνικό όνομα Amanda Tenfjord, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Το δεύτερο EP της περιέλαβε το τραγούδι «Then I fell in love», το οποίο γνώρισε μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία παραμένοντας για περισσότερες από 20 εβδομάδες στο επίσημο top 10 radio chart της Νορβηγίας. Το 2020 το τραγούδι της «Troubled Water» συμπεριλήφθηκε στην τηλεοπτική σειρά «Spinning out» του Netflix. Η Αμάντα Γεωργιάδη έχει, κατά καιρούς, εμφανιστεί στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά σόου της Νορβηγίας, από το «Lindmo», το δημοφιλέστερο talk show της δημόσιας τηλεόρασης NRK, μέχρι το χιουμοριστικό «p3aksjone».

 
 

Έχει, επίσης, εμφανιστεί σε μερικά από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της Ευρώπης, όπως το «Reeperbahn Festival» στο Βερολίνο, το «Iceland Airwaves» στο Ρέικιαβικ, το «The Great Escape» στο Brighton του Ηνωμένου Βασιλείου, το «Eurosonic» στην Ολλανδία. Το 2020 θα εμφανιζόταν στο μεγαλύτερο και σημαντικότερο φεστιβάλ της Σκανδιναβίας, το «Roskilde», το οποίο όμως ακυρώθηκε εξαιτίας της πανδημίας. Έχει κερδίσει το βραβείο «role model awards» στο byLarm, που είναι το γνωστότερο φεστιβάλ νέας μουσικής της Σκανδιναβίας.

 
 

Και παράλληλα με όλα αυτά, σπουδάζει Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Trondheim. Στις 24 Μαίου μάλιστα, λίγες μόνο μέρες αφού εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision, δίνει τις τελικές εξετάσεις για το πτυχίο της. Έχει μάθει βέβαια όλα αυτά τα χρόνια να συνδυάζει τις δύο αυτές ζωές...

 

Προς το παρόν η προσοχή της στρέφεται στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου. Οπως έχει πει σε συνεντεύξεις της, δεν έχει ιδιαίτερο άγχος για τη μεγάλη βραδιά της Eurovision. Το μόνο που φοβάται είναι μήπως συμβεί κάτι που δεν περνάει από το χέρι της, όπως το να αρρωστήσει. Όσο για τη σκηνική της παρουσία, το μόνο που τη δυσκολεύει είναι το φόρεμά της, το οποίο είναι πολύ μακρύ και φοβάται μην το πατήσει καθώς κάνει βήματα προς τα πίσω την ώρα της ερμηνείας του τραγουδιού.