Quantcast

Το real.gr στα γυρίσματα της πρώτης ελληνικής χριστουγεννιάτικης ταινίας

Το Τσεπέλοβο ντυμένο χριστουγεννιάτικα για την ταινία

Το Τσεπέλοβο ντυμένο χριστουγεννιάτικα για την ταινία

Για πρώτη φορά σε ρόλο σκηνοθέτη, ο Γιάννης Τσιμιτσέλης υπογράφει την τρυφερή χριστουγεννιάτικη ταινία «Κουραμπιέδες από χιόνι», με φόντο τα ονειρικά Ζαγοροχώρια.

Μάιος στο Τσεπέλοβο. Το πανέμορφο Ζαγοροχώρι, κομμάτι μιας μαγικής περιοχής με περήφανα τοξωτά γεφύρια, δασωμένες κορφές και δροσερά γαλαζοπράσινα νερά, φιλοξενεί το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων της ταινίας «Κουραμπιέδες από χιόνι». Είναι η πρώτη ελληνική χριστουγεννιάτικη ταινία, θα κυκλοφορήσει από τη Village στις 14 Δεκεμβρίου, και οι συντελεστές της ονειρεύονται να γίνει κλασσική γιορτινή επιλογή διασκέδασης για μικρούς και μεγάλους.  

Πίσω από την κάμερα, αλλά και από την ιδέα, βρίσκεται ο Γιάννης Τσιμιτσέλης, ο οποίος υπογράφει και την παραγωγή. Μπροστά στον φακό του, η καλλιτεχνική του οικογένεια: ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, ο Μιχάλης Ρέππας, η Μαίρη Σταυρακέλλη, η Νικολέττα Βλαβιανού, αλλά και η σύντροφός του, Κατερίνα Γερονικολού. Το καστ κοσμούν, επίσης, ο Μελέτης Ηλίας, ο Πάνος Σταθακόπουλος και τέσσερα αεικίνητα, λιλιπούτεια αστεράκια, μεταξύ 8 και 9 ετών: Σπύρος Ντούγιας, Αριάδνη Βελλή,  Στρατής Ζαχαρής και  Στέλλα Μουρίκη. 

Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Νικολέττα Βλαβιανού

Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Νικολέττα Βλαβιανού

Ο  Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, «πατέρας» για τον Τσιμιτσέλη -ο οποίος έχει χάσει τον πραγματικό του γονιό-είναι ο ένας από τους δύο πρωταγωνιστές. Απέναντί του, η μικρή Αριάδνη, το ταλέντο της οποίας εκθειάζει με θέρμη ο Μιχάλης Ρέππας, ο ένας από τους τέσσερεις σεναριογράφους (μαζί με τον Θανάση Παπαθανασίου και τους Χάρη και Αγνή Χιώτη), ο οποίος επιχειρεί για πρώτη φορά μια οικογενειακή ταινία: «Αυτό το κοριτσάκι είναι πάρα πολύ καλό», λέει στο Real.gr για τη μικρή ηθοποιό που, πρόσφατα, συμμετείχε στα γυρίσματα της κινηματογραφικής «Φόνισσας», στο πλευρό της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη, ενώ έχει περάσει και από τον τηλεοπτικό «Σασμό». «Έχω μείνει άναυδος με τον τρόπο που συγκεντρώνεται στον ρόλο. Ο Σπύρος είναι σίφουνας, ο Στρατής μέγας γόης, η Στέλλα τρισχαριτωμένη. Ο Γιάννης πάντα έλεγε στον Αλέξανδρο, “Θα φτιάξω μια ταινία με σένα και ένα παιδί. Ε, μας προέκυψαν τέσσερα!».

Το «Κουραμπιέδες από χιόνι» διαδραματίζεται στη δεκαετία του ΄90, μια εποχή με την οποία ο σκηνοθέτης νιώθει οικεία. Ενώ ο Μ. Ρέππας ερμηνεύει τον αστυνομικό του χωριού (αλλά και τον...Κάπτεν Χουκ!), ο Αλ. Αντωνόπουλος υποδύεται τον ζαχαροπλάστη, ο οποίος κάθε Χριστούγεννα ντύνεται Άι Βασίλης και μοιράζει δώρα στα πιτσιρίκια. Κάποια στιγμή, θα προσφέρει κρυφά καταφύγιο σε ένα από αυτά, και όταν οι υπόλοιποι μικροί φίλοι το ανακαλύψουν, θα γίνουν όλοι μαζί μια ανίκητη συμμορία του καλού.

Ο Σπύρος Ντούγιας, γνωστός από τις «Άγριες Μέλισσες» αλλά και από τη μίνι συνέντευξη που πήρε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου, απολαμβάνει τον ρόλο του Στάθη (“Δεν είναι ούτε επιθετικός, ούτε δειλός”, μας λέει ικανοποιημένος), αλλά και τη ζωή στο χωριό. Και οι τέσσερεις ταλαντούχοι πιτσιρικάδες είναι ενθουσιασμένοι, αντιλαμβάνονται απολύτως τα μηνύματα που θέλει να περάσει η ταινία για την ενότητα και την αλληλεγγύη ενώ, όταν τους ρωτάμε ποιος είναι ο αγαπημένος τους ενήλικος συμπρωταγωνιστής, ρίχνονται χωρίς δεύτερη σκέψη στην αγκαλιά του Αλ. Αντωνόπουλου. Εκείνος, δυσκολεύεται να κρύψει τη συγκίνησή του. «Είναι υπέροχα», λέει. «Μας δίνουν τα νιάτα τους- βέβαια, είναι στην πρίζα 24 ώρες τον 24ωρο! Για τον Γιάννη τι να πω; Είναι “γιος” μου. Είμαι πολύ περήφανος που με σκηνοθετεί. Είναι η πρώτη του ταινία και είναι σαν να είναι η πολλοστή». 

Με παρόμοια στοργή μιλούν για τον σκηνοθέτη τους, τον οποίο γνωρίζουν από παλιά, και οι Νικολέττα Βλαβιανού και Μαίρη Σταυρακέλλη, που υποδύονται δύο άσπονδες φίλες, τις κωμικές κουτσομπόλες του χωριού. «Έχει ξεκινήσει από χαμηλά και ανέβηκε με πολλή προσπάθεια, γι΄ αυτό και τον αγαπώ ιδιαίτερα”, λέει η Ν. Βλαβιανού. “Είναι πάρα πολύ ευγενής με τους συναδέλφους του- σπάνιο χαρακτηριστικό στους νεώτερους συναδέλφους μας. Όσο για το σενάριο της ταινίας; Είναι γεμάτο ανατροπές, κεντημένο σαν δαντέλα».  Η Μ. Σταυρακέλλη συμπληρώνει: «Τον θυμάμαι από την εποχή που τον πρωτογνώρισα σαν ένα όμορφο παιδί, γελαστό, με πολλή φόρα. Ήταν πάντα ένα πολύ γλυκό πλάσμα».

Κατερίνα Γερονικολού, Μαίρη Σταυρακέλλη

Κατερίνα Γερονικολού, Μαίρη Σταυρακέλλη

Ατμόσφαιρα παραμυθιού

Ένα καταπράσινο ξέφωτο, περικυκλωμένο από έλατα και βουνοκορφές, που θυμίζει τη «Μελωδία της Ευτυχίας». Κάπου εκεί γύρω, κρύβονται οι αχυρένιες καλύβες που δημιουργήθηκαν για να θυμίζουν τους Σαρακατσαναίους νομάδες. Μαζί με το Τσεπέλοβο, ο Γυφτόκαμπος αποτελεί ένα ακόμα μαγικό φυσικό σκηνικό για το παραμύθι που ονειρεύτηκε ο Τσιμιτσέλης.  Η Κατερίνα Γερονικολού, την οποία είδαμε στην ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη», ενώ από 16 Ιουνίου θα τη συναντάμε στο αίθριο του Ιδρύματος Μείζωνος Ελληνισμού, στην κωμωδία-διασκευή της Ελένης Ράντου «Βότκα Μολότωφ», σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη, υποδύεται την χωρισμένη μητέρα, δασκάλα του χωριού, κόρη του ζαχαροπλάστη, η οποία θα ζήσει και το love story της ταινίας. «Δεν είχα καταλάβει ότι ο Γιάννης ήταν τόσο έτοιμος» μας λέει ντυμένη με τα ρούχα του ρόλου της, λίγο πριν γυρίσει τη σκηνή της. «Βλέπω ωριμότητα και ηρεμία. Καμία ένταση. Ένα “ξέρω τι θέλω” πίσω από κάθε τι. Και έχει πολύ ωραία επαφή με τα παιδιά».

Καθώς ο Γ. Τσιμιτσέλης παρακολουθούσε, όπως κάθε Χριστούγεννα, το «Μόνος στο σπίτι» παρέα με την κόρη του, Εύη, αναρωτήθηκε γιατί να μην υπάρχει και μια ελληνική ταινία για τις ημέρες των γιορτών, την οποία να αγαπήσουμε και να βλέπουμε ξανά και ξανά. Άραγε, το γεγονός ότι είναι πατέρας τον έχει βοηθήσει στη σχέση του με τους νεαρούς ηθοποιούς του; «Για να μην γίνω Ηρώδης; Σίγουρα!» απαντά γελώντας. «Είναι απίστευτα καλά παιδάκια και θαυμάσια στη δουλειά τους. Όμως στο γύρισμα, τέσσερα εννιάχρονα μαζί λειτουργούν σαν αγέλη! Πάντως, έχω  υπομονή. Το ψάρεμα και η κόρη μου με έχουν βοηθήσει να κάνω τους “Κουραμπιέδες”».

Γιάννης Τσιμιτσέλης

Γιάννης Τσιμιτσέλης 

Λίγο μετά τα γυρίσματα της αμερικανικής ταινίας «Love is greek to me» στη Σαντορίνη, λίγο πριν τη νέα επιθεώρηση «Τι φάση πάλι, ρε;» της Δήμητρας Παπαδοπούλου στο «Άλσος» (από 9 Ιουνίου) και από ένα καινούριο σίριαλ για τον ΑΝΤ1 (με πιθανό τίτλο «Ένας από εμάς»), και ενώ βλέπει την κινηματογραφική τριλογία «Bachelor» να παίρνει τον δρόμο για το Netflix, ο  Τσιμιτσέλης βρίσκεται σε μια από τις πιο δημιουργικές, αλλά και πιο πολυάσχολες περιόδους της ζωής του.

«Στην αρχή ένιωθα πολύ μεγάλο άγχος για τη σκηνοθεσία», ομολογεί. «Δεν είχα, ας πούμε, την κατάλληλη τεχνογνωσία όσον αφορά τους φακούς που χρειάζεται κάθε σκηνή. Αλλά, με την πολύτιμη βοήθεια του διευθυντή φωτογραφίας Παναγιώτη Βασιλάκη, συγκεντρώθηκα στο στήσιμο των σκηνών, στα πλάνα που ήθελα ακριβώς, και στην πορεία έμαθα και αυτά που δεν κατείχα καλά. Εδώ και δυο δεκαετίες κοιτάζω να μαθαίνω ό,τι μπορώ από κάθε δουλειά. Είμαι παρατηρητικός κι έχω συνεργαστεί με εξαιρετικούς ανθρώπους. Επίσης, ήξερα από την αρχή πού θέλω να πάει η ταινία. Μέρα με τη μέρα, η πορεία της μου φαίνεται όλο και πιο ευχάριστη, πάει εξαιρετικά και είναι πολύ ωραία εμπειρία».

Σύμφωνα με τον Αλ. Αντωνόπουλο, το «Κουραμπιέδες από χιόνι» μιλάει κυρίως για την αγάπη, ενώ η Κ. Γερονικολού θεωρεί μεγάλο εφόδιο της ταινίας το χιούμορ των σεναριογράφων της. «Αυτό, μαζί με την αθωότητα που εκπέμπουν τα παιδιά,  με κάνουν αισιόδοξη ότι η ταινία θα μείνει στις καρδιές σας», υπογραμμίζει.

Ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος στην αγκαλιά των μικρών συμπρωταγωνιστών του, Photo Marina Tsiklitira

Ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος στην αγκαλιά των μικρών συμπρωταγωνιστών του, Photo Marina Tsiklitira