Quantcast

Uman: Η καρδιά της Αφρικής «χτυπάει» στην γκαλερί Ελένη Κορωναίου

Οι πολιτιστικές ρίζες της αυτοδίδακτης ζωγράφου Uman πάλλονται στους εντυπωσιακούς πίνακες που περιλαμβάνονται στην πρώτη της ατομική έκθεση με τίτλο «Goodnight, sweetdreams» στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου.

Από τα λουλούδια που εκρήγνυνται στο ζωγραφικό της λιβάδι μέχρι τους πολύχρωμους πλανήτες που αιωρούνται στο εικαστικό της σύμπαν, η έκθεση της Uman «Goodnight, sweetdreams», που φιλοξενεί έως τις 26 Νοεμβρίου η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου (Δημοφώντος 30 & Θορικιών 7, Θησείο), αιχμαλωτίζει την καρδιά του επισκέπτη από την πρώτη στιγμή.

Μαύροι ήλιοι και γιγάντιες μέδουσες, χορευτές και παράξενα πλάσματα που μοιάζουν αεικίνητα και έτοιμα να δραπετεύσουν από τον καμβά, τιμούν τις αφρικάνικες ρίζες της και σε καλούν να βυθιστείς στο όνειρο και να αρμενίσεις στο μυαλό και στην έμπνευση της αυτοδίδακτης ζωγράφου.

Η Uman, μια ασυνήθιστη περίπτωση πολυσχιδούς καλλιτέχνιδας, γεννήθηκε to 1980 στη Σομαλία και ανατράφηκε στην Κένυα. Παρόλο που από το 2004 μένει στις ΗΠΑ, κουβαλά την ήπειρό της μέσα της και αποτυπώνει τις μνήμες της στους μεγάλων διαστάσεων πίνακές της. Το πλούσιο πολιτιστικό της υπόβαθρο της μεγαλωμένης στην έρημο της Ανατολικής Αφρικής Uman, εκδηλώνεται συχνά σε ενστικτώδη σχήματα και χρώματα, που συνυπάρχουν ποιητικά και αντικατοπτρίζουν την κληρονομιά της. Οι πληθωρικές και φαινομενικά ελεύθερες χειρονομίες που συναντώνται στα έργα της, είναι επηρεασμένες από την αραβική καλλιγραφία που διδάχθηκε ως παιδί. Αυτοβιογραφικές μορφές, λαϊκά στοιχεία, φυλαχτά και εικόνες από ζώα μετατρέπονται γρήγορα σε αφηρημένα σχήματα και ζωντανά χρώματα, όπου οι έννοιες της ταυτότητας και της φόρμας παραμένουν ρευστές.

Παράλληλα με την αφρικανική της καταγωγή, την πρακτική της Uman επηρεάζουν άμεσα οι εποχιακές αλλαγές του αγροτικού τοπίου βόρεια της Νέας Υόρκης, όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια, ενώ διερευνά τις ψυχολογικές καταστάσεις που επιφέρουν οι αλλαγές αυτές. Εκτός από Νέα Υόρκη, έχει εκθέσει στο Παρίσι, στη Μινεσότα και αλλού.