Quantcast

Η εξομολόγηση του Πορτοκάλογλου στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου

Καλεσμένος του Νίκου Χατζηνικολάου, στον realfm 97,8 ήταν σήμερα ο ερμηνευτής συνθέτης και στιχουργός, Νίκος Πορτοκάλογλου σε μια συνέντευξη από καρδιάς!

Ο ταλαντούχος καλλιτέχνης που φέτος συμπληρώνει σαράντα χρόνια διαδρομής στην ελληνική μουσική σκηνή, μπήκε στο στούντιο του realfm 97,8 με το τραγούδι «εδώ είναι το ταξίδι», που αποτελεί και τον τίτλο της συναυλίας του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

«Δεν κάθομαι καθόλου ήσυχος. Στις 29 και 30 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζουμε μια παράσταση που ανέβηκε πέρυσι στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσω τα τραγούδια μου με τη συμφωνική ορχήστρα Underground Youth Orchestra, με συνθέτη τον Κωνσταντίνο Δημηνάκη, την ηλεκτρική μου μπάντα και την Χορωδία του Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου Παλλήνης. Μαζί μου ο συννεργάτης μου και στο Μουσικό Κουτί, Βύρων Τσουράπης, η εξαιρετική Μυρτώ Βασιλείου και ο Γιώργος Περρής. Διάλεξα τραγούδια από όλη μου τη διαδρομή, από τον πρώτο δίσκο των Φατμέ μέχρι την μουσική της τελευταίας ταινίας του Σωτήρη Γκορίτσα.

Εχεις συνηθίσει να παίζεις σε χώρους τύπου μπουάτ, επισήμανε ο Νίκος Χατζηνικολάου για να απαντήσει ο Νίκος Πορτοκάλογλου: «Είμαι παντός καιρού! Μου αρέσουν όλοι οι χώροι. Πρέπει να ξέρεις τι θα παρουσιάσεις σε κάθε χώρο. Θα είμαστε καμιά εκατοστή άνθρωποι πάνω στη σκηνή κάτι που ταιριάζει στο χώρο του Μεγάρου. Ο κόσμος θερμαίνει την αίθουσα και τραγουδά μαζί μας».

«Εχω δει παραστάσεις στο Μέγαρο που φεύγουν από τον κόσμο της κλασικής μουσικής. Τα τραγούδια και η ιδιοσυγκρασία του καλλιτέχνη είναι που αλλάζουν το χώρο» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Το καλύτερό μου είναι η καλοκαιρινή συναυλία. Πρώτον δεν έχει το "ζόρι" του κλειστού χώρου, παίζεις νωρίς, σε όμορφους χώρους με το φεγγαράκι από πάνω σου»

Με ενθουσιασμό μίλησε για την νέα του δισκογραφία: «Τέλος Μαρτίου θα κυκλοφορήσει ο προπομπός του νέου δίσκου σε συνεργασία με την Ιουλία Καραπατάκη. Επιτέλους ετοιμάζομαι να βγάλω δίσκο μετά από επτά χρόνια.Στη διάρκεια της εκπομπής γνώρισα πολλούς καλλιτέχνες και στη νέα μου δισκογραφική δουλειά έχω αρκετούς καλεσμένους. Η Ιουλία είναι από τις κλασικές δυνατές φωνές του σήμερα.

Όταν ο Νίκος Χατζηνικολάου τον ρώτησε για το τέλος της εκπομπής «Μουσικό Κουτί» που προβάλλεται μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ ο Νίκος Πορτοκάλογλου είπε: «Κλείνει ο κύκλος της τηλεόρασης που ήταν αρκετά αναπάντεχος στη ζωή μου. Όταν ξεκινήσαμε πριν από τέσσερα χρόνια, είπα "πάμε να το δοκιμάσουμε για έναν χρόνο". Αυτή η εκπομπή έτσι όπως την είχα ονειρευτεί εγώ είναι μια ζωντανή συναυλία και έχει απίστευτη δουλειά. Αυτό που λες για την αναλογία μουσικής και κουβέντας, το καταλαβαίνω. Προσωπικά μου αρέσει να ακούω καλλιτέχνες να μιλάνε, όχι τόσο να ακούω τις απόψεις τους, έχουμε χορτάσει από απόψεις καλλιτεχνών αλλά μου αρέσει να τους ακούω να μιλούν για το ξεκίνημά τους, τα παιδικά τους χρόνια και ιστορίες για το πώς γράφτηκαν μεγάλες επιτυχίες».

«Σκεφτόμουν να φύγω από τη χώρα»

«Αν το τραγούδι είναι κολλημένο σε μια εποχή δεν έχει περιθώριο να είναι ζωντανό σήμερα. Αυτός είναι και ο λόγος που κάποια τραγούδια ξεχωρίζουν και κάποια χάνονται στο χρόνο. Το τραγούδι "Τα καράβια μου καίω" κυκλοφόρησε το '93, γραμμένο σε μια εποχή προσωπικής κρίσης που σκεφτόμουν να αλλάξω επάγγελμα και να φύγω από τη χώρα με παρότρυνε να μείνω εδώ. Την εποχή της κρίσης αυτό το τραγούδι πηρε άλλο νόημα για τους νέους που σκέφτονταν να φύγουν από τη χώρα».

«Μόλις ξεπέρασα τις τέσσερις δεκαετίες στο χώρο»

«Όταν περνάνε τόσα χρόνια εξακολουθείς να εμπνέεσαι από τα ίδια πράγματα;» ρώτησε ο Νίκος Χατζηνικολάου για να απαντήσει ο Νίκος Πορτοκάλογλου: «Πηγή έμπνευσης ήταν η ζωή μου τα βιώματά μου οι έρωτες οι χωρισμοί, ένα παιδί που γεννήθηκε, οι ιστορίες των φίλων μου. Θέλω να πιστεύω ότι αλλάζω προς το καλύτερο, γιατί αλλάζει η οπτική μου γωνία. Επειδή προηγήθηκε μια περίοδος φοβερής έντασης και εθνικού διχασμού και επειδή βρέθηκα στο στόχαστροφ κάποιων είχε απιτακτική ανάγκη να φέρω τους συναδέλφους μου κα να τους συναντήσω σε αυτό που μας ενώνει την μουσική. Εχω χορτάσει από διαφωνίες. Μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς θέλω να μπορώ να κάνω πράγματα που θέλει η ψυχή μοιυ να μην κάνω κανένα είδους συμβιβασμούς. Θέλω να κάνω ό,τι μου κατέβει να πειραματιστώ να συνεργαστώ με νέα παιδιά».

Μουσικά συμβαίνουν ωραία πράγματα;

«Αυτό ήθελα να υπάρχει στην εκπομπή και γι' αυτό είχα και τη στήλη μουσικές εξερευνήσεις με τον συνεργάτη μου Σπύρο Σουρούνη. Εκεί άκουσα νέα παιδιά».

Σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου για το τραγούδι της Μαρίνας Σάττι που εκπροσωπεί την Ελλάδα στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision ο Νίκος Πορτοκάλογλου δήλωσε: «Το άκουσα μια φορά. Δεν έχω συγκεκριμένη άποψη κι ας μείνει και κάποιος να μη σχολιάσει το τραγούδι. Το γεγονός ότι γίνεται τόσο μεγάλη κουβέντα σημαίνει πολλά. Παρακολουθώ τη Μαρίνα Σάττι από το ξεκίνημα της πορείας της και έχει κάνει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Το θετικό όσον αφορά τη Eurovision είναι ότι το τραγούδι έχει θετικό αντίκτυπο στο εξωτερικό».

Οι ακροατές απόλαυσαν το τραγούδι το ερμηνευτή «Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό». Έλληνες του εξωτερικού έστειλαν πολλά μηνύματα.

Υπάρχουν όνειρα για το μέλλον;

«Υπάρχουν πολλά πράγματα στο μυαλό μου που έχω να κάνω τώρα που τελειώνει η εκπομπή. Επι τέσσερα χρόνια ήταν τεράστιο σχολείο. Τώρα που έκανα την εκπομπή ήρθε ο Ερικ Μπάρτον όπως ο Λιβανελί. Ένα όνειρο ήταν η συναυλία στο Μέγαρο, ο δίσκος και η συνεργασία με τη νέα γενιά και αυτό που θέλω να κάνω είναι να ηχογραφήσω ξανά αυτά που θεωρώ αδικημένα τραγούδια μου. Είναι κάτι που το έχω ξανακάνει παλαιότερα, επανεκτελέσεις τραγουδιών και θέλω να το κάνω» σημείωσε.

«Η εγγονή μου είναι 2,5 χρόνων είναι πολύ αστείο μούτρο πέφτει πολύ γέλιο. Πώς να το περιγράψεις αυτό το συναίσθημα. Πώς περιγράφεις τη στιγμή που γεννιέται το παιδί σου. Υπάρχουν λόγια; Ο ρόλος του παππού με κάνει νέο, αλλά είναι δίκοπο μαχαίρι. Προσωπικά δεν ανέχομαι να με φωνάζει άλλος παππού εκτός από την εγγονή μου», ανέφερε.