Quantcast

Σινεμά κάτω από τα αστέρια

Το 10ο Athens Open Air Film Festival έρχεται με δωρεάν προβολές σε θερινούς κινηματογράφους και σε εμβληματικές τοποθεσίες της Αθήνας που μεταμορφώνονται σε υπαίθρια σινεμά.

Μια δεκαετία συμπληρώνει το Athens Open Air Film Festival, ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής εμπειρίας των κατοίκων και των επισκεπτών της πρωτεύουσας. Παρά τις φετινές δυσκολίες, ο θεσμός που διοργανώνουν οι «Νύχτες Πρεμιέρας» θα μας κρατήσει συντροφιά και αυτό το καλοκαίρι, με τη συνεργασία του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Το 10ο Athens Open Air Film Festival ξεκινά τις φετινές του προβολές με ένα εντυπωσιακό κινηματογραφικό τριήμερο στην «Τεχνόπολη», στο Γκάζι: την Πέμπτη 25 Ιουνίου θα προβληθεί η αγαπημένη πολλών θεατών «Jackie Brown» του Κουέντιν Ταραντίνο (21.30). Την Παρασκευή 26 Ιουνίου, το βραβευμένο με Όσκαρ Καλύτερου Ξενόγλωσσου Φιλμ «Όλα για τη Μητέρα μου», για πολλούς το αριστούργημα του Πέδρο Αλμοδόβαρ(21.30). Και το Σάββατο 27 Ιουνίου θα γιορτάσουμε τα 45 χρόνια από την πρεμιέρα του πιο διαχρονικού καλτ φαινομένου στην ιστορία του σινεμά, προβάλλοντας το θρυλικό «Rocky Horror Picture Show» (22.45).

Drive-in και Όσκαρ

Την 1η Ιουλίου, το Athens Open Air Film Festival ανηφορίζει στον Λυκαβηττό και, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ, διοργανώνει μια drive-in προβολή που υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη, επαναφέροντας για μια και μοναδική βραδιά σε μεγάλη οθόνη το νοσταλγικό «American Graffiti» του Τζορτζ Λούκας, μια από τις ωραιότερες αμερικανικές δημιουργίες της δεκαετίας του '70 και σίγουρα την πιο ταιριαστή ταινία για τέτοιου είδους προβολή (21.30).

Στις 8 Ιουλίου, στον κινηματογράφο «Βοξ», θα δούμε το «Singapore Sling» του Νίκου Νικολαϊδη (23.30), ενώ στις 10 Ιουλίου το «Σινέ Ριβιέρα» θα υποδεχθεί τον Γουίλαμ Χαρτ και την Κάθλιν Τέρνερ στην καυτή «Έξαψη» του Λόρενς Κάσνταν, και μάλιστα σε διπλή προβολή (21.15 και 23.30).

Στις 14 Ιουλίου, ο Μισέλ Πικολί λάμπει στην κλασσική ταινία του Λουι Μαλ «Ο Μιλού τον Μάη». Η προβολή πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, με αφορμή την εθνική εορτή της Γαλλίας, στον κινηματογράφο «Άνεσις» (21.00).

Στις 16 Ιουλίου θα δούμε την Κατρίν Ντενέβ στο «Γαϊδουροτόμαρο» του Ζακ Ντεμί, στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή (21.30).

Την Παρασκευή 17 Ιουλίου, οι μεγαλοπρεπείς Στύλοι του Ολυμπίου Διός φιλοξενούν την αγέραστη «Ρεβέκκα» του Άλφρεντ Χίτσκοκ, σε μια επετειακή προβολή για τα 80 χρόνια από την πρεμιέρα της αξεπέραστης ταινίας, με πρωταγωνιστές την Τζόαν Φοντέιν και τον Λόρενς Ολίβιε (21.30). Η προβολή γίνεται με την υποστήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Επετειακή θα είναι και η προβολή του βραβευμένου με 6 Όσκαρ «Όλα για την Εύα», σε σκηνοθεσία Τζόζεφ Μάνκιεβιτς και με την Μπέτι Ντέιβις στον κορυφαίο ρόλο της καριέρας της, καθώς συμπληρώνονται 70 χρόνια από την θριαμβευτική πρεμιέρα της μυθικής ταινίας στις αίθουσες. Η προβολή θα γίνει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στις 22 Ιουλίου (21.30).

Στην Ακαδημία Πλάτωνος θα συναντηθούν, στις 25 Ιουλίου, οι Κλιντ Ίστγουντ και Λι Βαν Κλιφ, στο κλασσικό φιλμ του Σέρτζιο Λεόνε «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος». Την προβολή υποστηρίζουν η Πρεσβεία της Ιταλίας και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτου Αθηνών (21.30).

Επίσης, για μια και μοναδική βραδιά, στις 18 Αυγούστου, θα δούμε ξανά σε μεγάλη οθόνη ένα από τα πιο υποδειγματικά δικαστικά δράματα που γέννησε ποτέ το Χόλιγουντ: η υποψήφια για 7 Όσκαρ «Ανατομία Ενός Εγκλήματος» του Ότο Πρέμινγκερ, με πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Στιούαρτ, προβάλλεται στο «Σινέ Ριβιέρα», με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ (21.00).

Η είσοδος στις δωρεάν προβολές θα γίνεται μόνο με δελτίο εισόδου και με αυστηρή τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων μεταξύ των ενδιαφερόμενων θεατών.

Για περισσότερες πληροφορίες: cinemagazine.gr, aiff.gr και aoaff.gr