Αισιόδοξος για την 4η Αξιολόγηση ο Σταϊκούρας - Συνάντηση με Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες

Αισιόδοξος για την πορεία της 4ης Αξιολόγησης, εμφανίστηκε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας, από τις Βρυξέλλες, όπου πριν από το Eurogroup είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.

Στόχος αυτών των συναντήσεων, όπως ανέφερε, είναι η διαρκής ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς ενόψει και της 4ης Αξιολόγησης, που θα δημοσιοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου και θα κριθεί στο Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Στις συναντήσεις του με τους ευρωπαίους αξιωματούχους ο ΥΠΟΙΚ θέτει και το ζήτημα της αξιοποίησης των χρημάτων από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

«Σημαντικό», χαρακτήρισε το στοιχείο ότι «ήρθε πρωθύστερα η εκτίμηση της Κομισιόν ότι η ελληνική Οικονομία θα επιτύχει τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς δημοσιονομικό κενό μέχρι και το 2021».  

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ εξήγησε ότι αποτελεί προαπαιτούμενο της αξιολόγησης μόνο ως προς την πρόοδο που σημειώνεται στις διαβουλεύσεις μεταξύ των παικτών της αγοράς, στο πλαίσιο της προσπάθειας συμβιβασμού μεταξύ της απόφασης Κομισιόν και των Τραπεζών, και όχι ως προς τη νομοθέτησή του. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

«Ακόμη υπάρχουν ανοικτά σημεία, αλλά το νομοθετικό πόνημα θα είναι έτοιμο ως το τέλος επόμενης εβδομάδας», υπογράμμισε, και αυτό που μένει να δούμε είναι πότε ακριβώς θα κατατεθεί το νομικό κείμενο στη Βουλή, δεδομένης της ανάγκης προ-συνεννόησης με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, τον ΕΜΣ και την ΕΚΤ.