Quantcast

Αναδρομικά: Πώς δηλώνονται και πώς πληρώνεται ο φόρος

Οσα πρέπει να ξέρετε για τα αναδρομικά των ετών 2015-2021 που εισπράχτηκαν από τους δικαιούχους εντός του 2023. Οι τροποποιητικές δηλώσεις και πότε και πώς καταβάλλεται ο φόρος.

Χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι εισέπραξαν αναδρομικά, για την περίοδο 2015-2021 εντός του 2023 καλούνται από χθες οπότε άνοιξε η σχετική πλατφόρμα να τα δηλώσουν στην ΑΑΔΕ ώστε να μην «τρέχουν» στη συνέχεια.

Τα αναδρομικά αφορούν κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους, μετά από δικαστικές αποφάσεις ή μη, αλλά και αμοιβές από απογευματινά ιατρεία του ΕΣΥ και επιδόματα ανεργίας τα οποία κατεβλήθησαν σε χρόνο μεταγενέστερο του έτους στο οποίο ανάγονται. Η δήλωσή τους θα πρέπει να γίνει στο επόμενο έτος από αυτό που αφορούσαν, με τροποποιητική δήλωση η οποία θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Για παράδειγμα, αναδρομικά ποσά συντάξεων που αφορούν στο έτος 2019, θα πρέπει να δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση του έτους 2020. Στη συνέχεια, ο φόρος ο οποίος προκύπτει θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2025 ενώ υπάρχει κατά περίπτωση και η δυνατότητα ρύθμισης σε έως και 48 μηνιαίες δόσεις, με τις νόμιμες προσαυξήσεις.

Περισσότερα στο Euro2day.gr