Quantcast

Βρούτσης: «Κανένας εργαζόμενος δεν θα μείνει απροστάτευτος»

Το πλαίσιο ρυθμίσεων της τροπολογίας η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και θα περιλαμβάνει  τον νέο μηχανισμό στήριξης με κρατική επιδότηση επιχειρήσεων κι εργαζόμενων που θα τεθούν σε αναστολή εργασίας, ανέλυσε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επισημαίνοντας ότι η Πολιτεία γίνεται ασπίδα προστασίας των εργαζομένων.

Ο κ. Βρούτσης έκανε εκτενή αναφορά στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού, καθώς και των μεταφορών στον τουρισμό, οι εργαζόμενοι στους οποίους πρέπει να επαναπροσληφθούν τονίζοντας  ότι δίνεται η δυνατότητα να τεθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας από 1 Ιουνίου 2020 έως 30 Σεπτεμβρίου 2020,  εφόσον οι επιχειρήσεις που απασχολούνταν τους επαναπροσλάβουν.

Προσέθεσε δε, ότι εργαζόμενοι που θα επαναπροσληφθούν και θα τεθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, θα καταστούν δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ, ενώ η πολιτεία θα καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές εισφορές τους και ξεκαθάρισε ότι για το διάστημα αυτό απαγορεύονται οι απολύσεις. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Βρούτσης ο μηχανισμός θα είναι συνδεδεμένος με τα ποσοστά λειτουργικής επάρκειας των ξενοδοχείων και των τουριστικών λεωφορείων.

Συγκεκριμένα: 

  •  σε ξενοδοχείο με πληρότητα 20% ο εργοδότης θα πρέπει να ανακαλέσει το 1/3 των συμβάσεων εργασίας που τελούν σε αναστολή
  •  με πληρότητα 50%:   θα πρέπει να ανακαλέσει τα 2/3 συμβάσεων εργασίας που έχουν ανασταλεί
  •  με πληρότητα 80%: πρέπει ανακαλέσει όλες τις αναστολές

Αναφορικά με τους εποχιακά εργαζόμενους, που δεν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης, ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι προβλέπεται να λάβουν επίδομα ανεργίας για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, ίσο με το ύψος που είχε το τελευταίο επίδομα ανεργίας και με προϋπόθεση να παραμένουν εγγεγραμμένοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ  από Σεπτέμβριο 2019 έως Φεβρουάριο 2020.

Για το ίδιο τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου, θα καλυφθούν όπως είπε από το κράτος και οι εργοδοτικές εισφορές όλων των εργαζομένων που έχουν ή θα προσληφθούν ως εποχικοί.