Quantcast

ΕΑΒΙ: Προκλήσεις, διαφωνίες και προτάσεις για το μέλλον

Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αμυντική βιομηχανία με τα υπό εξέλιξη εξοπλιστικά προγράμματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Ε.Δ), αλλά και μια σειρά προτάσεων για την ανάπτυξή της, ανέλυσε σε συνέντευξή που παρέθεσε στην ιστοσελίδα Militaire, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, Άμυνας & Ασφάλειας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α) κύριος Νικόλαος Παπάτσας.

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α, οι προτάσεις των ξένων αμυντικών βιομηχανιών που έλαβαν παραγγελίες από τις Ε.Ε.Δ., για τη συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (Ε.Α.Β.Ι) στα συγκεκριμένα βιομηχανικά προγράμματα με ποσοστό 30% Ελληνικής Προστιθέμενης Αξίας, μπορεί να ακούγονται θετικές, όμως δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να υλοποιηθούν πλήρως.

Τουναντίον, μια θετική πρόταση για το μέλλον της ΕΑΒΙ θα ήταν η είσοδος των Ελληνικών εταιρειών στα διεθνή δίκτυα και στις εφοδιαστικές αλυσίδες των ξένων προμηθευτών των Ε.Ε.Δ, καθώς και στις αγορές των χωρών που εδρεύουν οι εταιρείες αυτές ακόμη και στις αγορές χωρών όπου έχουν επιρροή.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, δίνεται η ευκαιρία για εξωστρέφεια όχι μόνο στις μεγάλες γνωστές αμυντικές βιομηχανίες της χώρας μας, αλλά και σε πολλές μικρές και κυρίως μεσαίες ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της συνεργατικής φιλοσοφίας είναι ο όμιλος EFA GROUP, ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα οικοσύστημα ελληνικών μικρομεσαίων εταιρειών, τις οποίες βοήθησε με πολλαπλούς τρόπους, άλλοτε δίνοντας τους πρόσβαση στα διεθνή δίκτυα που διαθέτει και άλλοτε χρησιμοποιώντας αυτές ως υποκατασκευαστές για εξαγωγικά προγράμματα.

Επιπρόσθετα, ο όμιλος χρησιμοποιεί για τις εξαγωγές του και άλλες ελληνικές εταιρείες όπως η Prisma στην Αλεξανδρούπολη, η BOSA στο Βόλο, η ELFON, Signal Hellas, τα ΕΑΣ κλπ.

Κάτι ανάλογο θα μπορούσαν να πράξουν και οι ξένοι προμηθευτές των Ε.Ε.Δ., διευρύνοντας τον επιχειρηματικό και εξαγωγικό ορίζοντα των ελληνικών μικρομεσαίων εταιρειών.

Ο Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α, όπως ανέφερε ο κύριος Παπάτσας, πρόκειται να ετοιμάσει άμεσα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και συνεργασίας με τις εταιρείες μέλη του και θα το παρουσιάσει στην Πολιτεία και στις μεγάλες ξένες εταιρείες που προμηθεύουν τις Ε.Ε.Δ. με τα συστήματά τους.

Πρωτίστως όμως χρειάζεται ο συντονισμός των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, ώστε η ΕΑΒΙ να είναι απέναντι στους ξένους προμηθευτές σαν μία ομάδα και να μην παρουσιάζεται διαιρεμένη με την κάθε εταιρεία να αναζητά μόνη της έργο.

Ο κύριος Παπάτσας αναφέρθηκε επίσης και στις ανεπιτυχείς προσπάθειες συγχώνευσης των δύο Ενώσεων της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, της Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α και του ΣΕΚΠΥ, μια διαδικασία που δεν έχει μέχρι σήμερα ευοδωθεί, λόγω έλλειψης σύμπνοιας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α, η συνεργασία των μεγάλων ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών με τις μικρότερες του χώρου είναι σημαντική.

Όπως ανέφερε «καμία μεγάλη εταιρεία, όπως εμείς, η ΕΑΒ, τα ΕΑΣ, η ΙΝΤΡΑΚΟΜ, και βέβαια τα Ναυπηγεία Ελευσίνας & Σύρου της ΟΝΕΧ δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά χωρίς αυτές τις μικρότερες Ελληνικές επιχειρήσεις ή αν θέλετε ένα οικοσύστημα», ενώ επεσήμανε τη σημασία δημιουργίας ενός ισχυρού «Greek Defense Industry brand name».

Τέλος ο κύριος Παπάτσας ανέφερε την επικείμενη σύμπραξη της Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α με την Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) η οποία περιλαμβάνει ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας.