Quantcast

Εφορία: Με «φουσκωμένα» επιτόκια η πάγια ρύθμιση οφειλών

Αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη έρχονται όσοι φορολογούμενοι επιχειρήσουν να ρυθμίσουν οφειλές μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12-48 δόσεων.

Αντιμέτωποι με ένα μικρό ή μεγαλύτερο σοκ, έρχονται όσοι φορολογούμενοι επιχειρούν να ρυθμίσουν μέσω της πάγιας ρύθμισης 12-48 δόσεων τις οφειλές τους στην εφορία. Διαπιστώνουν άλμα επιτοκίων στο 6,68% για δωδεκάμηνη ρύθμιση και στο 8,18% για ρύθμιση οφειλών με διάρκεια 24-48 μηνών.

Τα αντίστοιχα επιτόκια το 2022 ήταν στο 4,37% και στο 5,87% αλλά σε αντιδιαστολή με το «πάγωμα» των επιτοκίων αρρύθμιστων οφειλών σε εφορία -ασφαλιστικά ταμεία αλλά και ρυθμισμένων οφειλών στον ΕΦΚΑ, έχουν παραμείνει εκτεθειμένα στις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ. Έτσι, όσοι σήμερα επιχειρήσουν να ρυθμίσουν σε δόσεις είτε τον ΕΝΦΙΑ, είτε το φόρο εισοδήματος, είτε έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις καλούνται να πληρώσουν πολύ υψηλό επιτόκιο στην εφορία.

Όπως ορίζουν οι ισχύουσες διατάξεις, το επιτόκιο των πάγιων ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο προκύπτει με βάση το επιτόκιο δανείων αλληλόχρεων λογαριασμών, το μέσο επίπεδο του οποίου ανακοινώνει κάθε χρόνο η ΤτΕ. Το συγκεκριμένο επιτόκιο ήταν στο 4,12% το 2021, στο 4,09% το 2022, στο 6,43% το 2023 και έφτασε το 6,78% τον περασμένο Ιανουάριο σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Στο επιτόκιο αυτό, προστίθεται κατά περίπτωση προσαύξηση 0,25%-1,5%.

Περισσότερα στο Euro2day.gr