Quantcast

Εκταμίευση του 1 δισ. αποφάσισε το Εurogroup - Σοβαρές προειδοποιήσεις για τον νόμο Κατσέλη

Oι 19 Υπουργοί Οικονομικών του Ευρώ ενέκριναν την εκταμίευση προς την Ελλάδα της δόσης των κερδών επί των ελληνικών ΑNFAs και την κατάργηση της αύξησης του περιθωρίου του επιτοκίου των δανείων του EFSF, κατά την συνεδρίασή τους που ολοκληρώθηκε στο Βουκουρέστι. 

Το Eurogroup καταγράφει την ολοκλήρωση των προϋποθέσεων για την εκταμίευση, αλλά απευθύνει στην Ελλάδα και προειδοποιήσεις, τόσο σε σχέση με το πλαίσιο και τη λειτουργία του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, σημειώνοντας μάλιστα τους πιθανούς κινδύνους και ξεκαθάρισαν ότι πρέπει να τερματιστεί στο τέλος του 2019.

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, το σώμα αυτό κάλεσε την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Στη γραπτή δήλωση που εξέδωσε το Eurogroup, η Ελλάδα καλείται να προσέξει και τις μισθολογικές εξελίξεις, αλλά και τις επιπτώσεις από την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά  χαιρετίζουν τη γενική δέσμευσή των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ΕSM, ιδίως όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος διευρύνοντας τη φορολογική βάση και άλλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις, των κοινωνικών προγραμμάτων, της μείωσης των ληξιπρόθεσμων καθυστερήσεων, της είσπραξης φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.

To εγκώμιο της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας έπλεξε μάλιστα ο Επίτροπος Π.Μοσκοβισί, επαινώντας τις κινήσεις των ελληνικών αρχών, σημειώνοντας ότι προφανώς θα συνεχιστεί η παρακολούθηση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων.

Έκανε μάλιστα λόγο για "σήμα προς τις αγορές" ότι η χώρα "εκσυγχρονίζεται" και σήμα προς τα Κράτη Μέλη ότι η στήριξη προς την Ελλάδα ήταν επιτυχής.

Ειδική μνεία στο διάδοχο πλαίσιο για το νόμο Κατσέλη πραγματοποίησε και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στη συνεδρία, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ. 

Ο Μπ.Κερέ τόνισε ότι η ΕΚΤ είχε ήδη αναγνωρίσει μια σειρά από κινδύνους στο νέο πλαίσιο Κατσέλη, όπως ο νεός φόρτος στη δικαιοσύνη, ο φόρτος στις τράπεζες, και άλλοι, αλλά ξεκαθάρισε ότι οι κίνδυνοι αυτοί έχουν αποσοβηθεί πλέον, μετά από εντατικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές. 

Προειδοποίησε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει την παρακολούθηση του πλαισίου και ζήτησε και αυτός με τη σειρά του να τηρηθεί ο προσωρινός χαρακτήρας της ρύθμισης. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι η θα υπάρξει νέα έκθεση για το θέμα στα μέσα του έτους. Τόνισε ότι ο νέος νόμος θα έχει και θετικές συνέπειες στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όμως ζήτησε εκ νέου από τις αρχές να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις με έμφαση στο χρηματοπιστωτικό τομέα, τη δικαιοσύνη, την υποστήριξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το συνολικό πλαίσιο για την αφερεγγυότητα. 

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ, αφού παρουσίασε το πρακτικό πλαίσιο της εκταμίευσης και ζήτησε και αυτός τήρηση των μεταρρυθμίσεων και ειδικά τη μείωση των ληξιπρόθεσμών οφειλών του δημοσίου. 

Υπέρ της μερικής πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ ο ESM

Υπέρ της μερικής πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ, θα εισηγηθεί στους Υπουργούς Οικονομικών ο Επικεφαλής του ESΜ Kλάους Ρέγκλιγκ.

Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση του real.gr, ο Κ.Ρέγκλιγκ τόνισε ότι υπάρχει οικονομική λογική στην πρόωρη μερική αποπληρωμή, καθώς η Ελλάδα πληρώνει για το 1/3 των δανείων της στο Ταμείο, πάνω από τα επιτόκια των αγορών. Ο ίδιος θα προβεί στην εισήγηση προς το Εurogroup, όταν διατυπωθεί τέτοιο ελληνικό αίτημα, αλλά όπως σημείωσε πρέπει να συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων και ομοφωνία των 19. Η κίνηση κατά τον ίδιο βελτιώνει τη βιωσιμότητα του χρέους.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο τόνισε ότι το ίδιο το αίτημα αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη επιστροφής στην κανονικότητα, ότι η χώρα “μπορεί να διαχειρίζεται τα οικονομικά της”, είπε ότι “έχουμε πρότερη εμπειρία με παρόμοιες κινήσεις σε άλλες χώρες” και ξεκαθάρισε ότι όλοι οι πιστωτές πρέπει να είναι σύμφωνοι, προς αυτό, όμως θα εξεταστεί.

ΕΚΤ, Κομισιόν, ESM και Κράτη Μέλη μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για το νόμο Κατσέλη

Παρομοίως απαντώντας σε ερώτηση του real.gr, τόσο ο Μπενουά Κερά, όσο και ο Επίτροπος Μοσκοβισί, διέψευσαν διαφορές μεταξύ των εκτιμήσεων των θεσμών σε σχέση με το διάδοχο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

“Τα προβλήματα με το νόμο Κατσέλη τα μοιράζονται όλοι οι θεσμοί και για αυτό πρέπει να είναι προσωρινός”, δήλωσε ο Μπ.Κερέ. “Από την αρχή γνωρίζαμε ότι θα είναι άπαξ (one off) νόμος”, είπε. Ξεκαθάρισε δε ότι η παρακολούθησή του θα συνεχιστεί.

Τέλος και ο Π.Μοσκοβισί σημείωσε ότι δεν πρέπει να εντοπίζουμε φανταστικές διαφωνίες, ή να είμαστε ευαίσθητοι σε “αλλαγές τόνου” ανάμεσα στους θεσμούς. Σημείωσε δε ότι όλοι οι Υπουργοί υποστήριξαν την έκθεση της Κομισιόν, “υπό την προϋπόθεση ότι ο νόμος θα είναι προσωρινός” για το 2019.

Η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup

Αναλυτικά η επίσημη δήλωση που υιοθέτησε το Eurogroupγια την Ελλάδα αναφέρει τα εξής:

“Το Eurogroup συζήτησε την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων της Ελλάδας με βάση την ενισχυμένη έκθεση επιτήρησης της 27ης Φεβρουαρίου και την επικαιροποίηση που δημοσιεύθηκε στις 3 Απριλίου”, αναφέρει το eurogroup.

“Χαιρετίζουμε την έγκριση ενός προϋπολογισμού για το 2019, ο οποίος προβλέπεται να εξασφαλίσει την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ και την ολοκλήρωση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των βασικών συναλλαγών ιδιωτικοποίησης”, σημείωνεται.

Καταγράφεται ότι “οι ελληνικές αρχές έχουν θεσπίσει ένα νέο καθεστώς για την προστασία των της πρώτης κατοικίας, το οποίο έχει τη δυνατότητα να στηρίξει τις τράπεζες στην εκκαθάριση υποθηκών μη εξυπηρετούμενων δανείων”.

“Σημειώνουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι το καθεστώς θα είναι προσωρινό και θα τερματιστεί μέχρι τα τέλη του 2019”, αναφέρουν.

“Ζητούμε από τα θεσμικά όργανα να παρακολουθούν προσεκτικά - στο πλαίσιο ενισχυμένης επιτήρησης - τις επιπτώσεις του καθεστώτος στο κεφάλαιο των τραπεζών και τον αντίκτυπο στην επιβολή της νομοθεσίας και την επίλυση των διαφορών, τον αντίκτυπό της στη διαδικασία μείωσης των NPLs, τον αντίκτυπο στις προσπάθειες μείωσης των καθυστερημένων υποθέσεων οικιακής αφερεγγυότητας και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του καθεστώτος”, προειδοποιούν οι Υπουργοί Οικονομικών.

“Χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εναρμονίσουν και να βελτιώσουν τους επόμενους μήνες με ολιστικό τρόπο τα καθεστώτα πτώχευσης και αφερεγγυότητας”, υπενθυμίζουν.

Επιπλέον, οι 19 του ευρώ αναφέρουν ότι λαμβάνουν υπόψη “τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους και τις προκλήσεις που εντοπίστηκαν στην ενισχυμένη έκθεση επιτήρησης”.

“Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη γενική δέσμευσή τους να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ΕSM, ιδίως όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος διευρύνοντας τη φορολογική βάση και άλλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις, των κοινωνικών προγραμμάτων, της μείωσης των ληξιπρόθεσμων καθυστερήσεων, της είσπραξης φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας”, αναφέρεται.

“Θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας”, λένε οι Υπουργοί, “να συνεχιστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, προκειμένου να διασφαλιστεί, μεταξύ άλλων, ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για ηλεκτρονικές δημοπρασίες, η εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την αφερεγγυότητα των νοικοκυριών, με στόχο την εξάλειψη των καθυστερήσεων των περιπτώσεων, 2021 και βελτιώσεις στη διαχείριση εγγυήσεων δανείων”.

Όλα αυτά θα εξακολουθήσουν να παρακολουθούνται στο πλαίσιο ενισχυμένης επιτήρησης, προειδοποιούν.

Επιπλέον οι ελληνικές αρχές καλούνται “να παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς τις μισθολογικές εξελίξεις κατά το 2019 και να αναλύσουν τις επιπτώσεις της πρόσφατης αύξησης του κατώτατου μισθού και των αλλαγών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα”.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωομάδα εκφράζει “την ικανοποίησή της για την εκτίμηση από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη όλων των ειδικών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων για το τέλος του 2018 και ότι έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιβεβαίωση της απελευθέρωσης της πρώτης δόσης μέτρα χρέους”.

Με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, το EWG και το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αναμένεται να εγκρίνουν τη μεταφορά ποσών ισοδύναμων με το εισόδημα ANFAs και της μηδενικής μείωσης του επιτοκιακού περιθωρίου σε ορισμένα δάνεια του ΕΦΣΦ ύψους 970 εκατ. Ευρώ στο σύνολο.

“Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις συνεχιζόμενες νομικές διαδικασίες κατά των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (CoEx) της TAIPED και του πρώην Προέδρου και ανώτερου προσωπικού της ΕΛΣΤΑΤ”, καταγράφει το eurogroup.

Η επόμενη συζήτησή για την Ελλάδα θα βασιστεί στην επόμενη έκθεση επιτήρησης που αναμένεται να εκδοθεί τον Ιούνιο.