Quantcast

Ερχονται νέες εγγυήσεις 1 δισ. ευρώ για δάνεια σε μικρομεσαίους

Σχεδιάζονται αλλαγές στην επόμενη φάση του Εγγυοδοτικού Ταμείου προς όφελος μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Η Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει εγκρίνει ως σήμερα 4.700 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε δάνεια ύψους 2,4 δισ. ευρώ.

Η υψηλή ζήτηση από την πλευρά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για άντληση ρευστότητας από τα κεφάλαια του Εγγυοδοτικού Ταμείου που φέρουν εγγυήσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής οδηγεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, την κυβέρνηση και συγκεκριμένα το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης στον ανασχεδιασμό του δεύτερου κύκλου χρηματοδότησης προς όφελος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και λιγότερο των μεγάλων.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εξαντλήσει τα όρια του χαρτοφυλακίου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα δάνεια που ενέκριναν στην πρώτη φάση του χρηματοδοτικού εργαλείου. Αντίθετα, η κάλυψη στο χαρτοφυλάκιο των μεγάλων επιχειρήσεων κινείται στο 50%. Υπενθυμίζεται ότι οι εγγυήσεις του 1 δισ. ευρώ, δημιουργούν μέσω του τραπεζικού συστήματος δάνεια ύψους 3,5 δισ. ευρώ.