Quantcast

Eurogroup: «Πράσινο φως» για τα 767 εκ. ευρώ - Σταϊκούρας: Αναγνωρίστηκε η καλή πορεία της οικονομίας

Την εκταμίευση των 767 εκ.Ευρώ σε μέτρα μείωσης χρέους (κατάργηση step up margin επιτοκίων EFSF) και επιστροφή κερδών επί ελληνικών ομολόγων, αποφάσισε το Eurogroup στις Βρυξέλλες, ανοίγοντας ταυτόχρονα τη συζήτηση για τη δυνατότητα ανακατεύθυνσης αυτών των ποσών σε επενδυτικές δράσεις, αντί αποκλειστικά για αποπληρωμή χρέους.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (στη φωτογραφία σε στιγμιότυπο από το Eurogroup με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι, τον υπουργό Οικονομικών της Φινλανδίας Μίκα Λίντιλα και τον επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ), δήλωσε ότι “στο σημερινό Eurogroup αναγνωρίστηκε από όλους συμμετέχοντες η καλή πορεία της οικονομίας, η πρόοδος, η κάλυψη των κενών και των δεσμεύσεων που είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, θετική δυναμική και αποφασίστηκε η εκταμίευση του 2ου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους συνολικού ύψους 767 εκ. ευρω”.

Ο υπουργός σημείωσε ότι “η αποδέσμευση έρχεται χωρίς όρους προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί παλιότερα”.

Σημείωσε δε ότι εδράζεται στη “θετική αξιολόγηση της τέταρτης έκθεσης, τη θετικότερη από τις μέχρι σήμερα δημοσιευμένες εκθέσεις”.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι “για πρώτη φορά αναδείχθηκε και καταγράφηκε το ζήτημα της διάθεσης των κερδών (ANFAs και SMPs) για επενδυτικούς σκοπούς και αποφασίστηκε η έναρξη της σχετικής τεχνικής επεξεργασίες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα”.

“Η ελληνική οικονομία προχωράει προς την πλήρη κανονικοπoίηση, με καλούς ρυθμούς ανάπτυξης, στήριξη αδυνάμων και μεσαίας τάξης και την ισχυροποίηση της χώρας”, κατέληξε ο Υπουργός.

Σύμφωνα με την απόφαση εκταμίευσης που υιοθέτησε το Eurogroup, δίδεται η εντολή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τεχνική επεξεργασία για πιθανή χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επενδυτικές δράσεις, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, στη βάση της συμφωνίας του 2018.

Σταϊκούρας: Αναγνωρίστηκε η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας

Αναγνωρίστηκε η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. 

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών

«Στο σημερινό Eurogroup αναγνωρίστηκε, από όλους τους συμμετέχοντες, η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Επιβεβαιώθηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί.

Καταγράφηκε η κάλυψη των κενών και των δεσμεύσεων που είχε αφήσει παρακαταθήκη η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Αναδείχθηκε η θετική δυναμική που έχει αναπτυχθεί.

Και αποφασίστηκε η εκταμίευση του δεύτερου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά τα μέτρα συμπεριλαμβάνεται και η αποδέσμευση της επόμενης δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, των γνωστών ANFAs και SMPs.

Αποδέσμευση χωρίς όρους, προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί παλαιότερα.

Αυτή η απόφαση εδράζεται στην θετική αξιολόγηση της 4ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τη θετικότερη από τις μέχρι σήμερα δημοσιευμένες Εκθέσεις.

Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά, αναδείχθηκε και καταγράφηκε στην ανακοίνωση του  Eurogroup το ζήτημα  της αξιοποίησης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα για επενδυτικούς σκοπούς, και προς αυτό το σκοπό αποφασίστηκε η έναρξη της σχετικής τεχνικής επεξεργασίας το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η ελληνική οικονομία προχωράει.

Προχωράει με σταθερά και ιεραρχημένα βήματα προς την πλήρη κανονικοποίησή της, τους καλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τη στήριξη των οικονομικά αδυνάμων και της μεσαίας τάξης, και την ολόπλευρη ισχυροποίηση της χώρας».

Συγκεκριμένα, το Eurogroup απεφάνθη τα εξής:

“Η Ευρωομάδα συζήτησε την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων της Ελλάδας με βάση την τέταρτη ενισχυμένη έκθεση επιτήρησης που δημοσιεύθηκε στις 20 Νοεμβρίου”.

“Χαιρετίζουμε την επιβεβαίωση από τα θεσμικά όργανα ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει άνετα το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2019. Χαιρετίζουμε επίσης την έγκριση ενός προϋπολογισμού για το 2020, ο οποίος προβλέπεται να εξασφαλίσει την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και περιλαμβάνει ένα πακέτο μέτρων φιλικών προς την ανάπτυξη που αποσκοπούν στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης του κεφαλαίου και της εργασίας. Η Ελλάδα σημείωσε επίσης σημαντική πρόοδο με ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως στον τομέα της αγοράς εργασίας, της ψηφιακής διακυβέρνησης, της αδειοδότησης των επενδύσεων και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος”.

Όπως αναφέρεται “επιπλέον, λαμβάνουμε υπόψη τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους και τις προκλήσεις που εντοπίστηκαν στην ενισχυμένη έκθεση επιτήρησης”.

Σημειώνεται μάλιστα ως προειδοποίηση ότι “θα είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να διατηρήσει και, όπου είναι απαραίτητο, να επιταχύνει, τη μεταρρυθμιστική δυναμική συμπεριλαμβανομένης της αποφασιστικής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα”.

“Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη γενική δέσμευσή τους να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, ιδίως όσον αφορά τη μείωση των καθυστερούμενων οφειλών, τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα και τις ιδιωτικοποιήσεις”.

“Χαιρετίζουμε επίσης”, αναφέρουν οι Υπουργοί, “τη σταθερή δέσμευση των ελληνικών αρχών να μην επεκτείνουν πέραν του Απριλίου 2020 το ισχύον καθεστώς για την προστασία των πρωτευόντων κατοικιών και χαιρετίζουν την πρόθεση να προχωρήσει σε ευρεία μεταρρύθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας έως το τέλος Απριλίου 2020”.

“Το νέο πλαίσιο θα πρέπει να στοχεύει στην εξασφάλιση κατάλληλης επιβολής όλων των εγγυήσεων, γεγονός που θα συμβάλει στην ομαλοποίηση της παροχής πιστώσεων του τραπεζικού τομέα στην οικονομία. Θα είναι επίσης σημαντικό να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η εφαρμογή άλλων μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, ιδίως όσον αφορά την ταχεία εκκαθάριση των κρατικών εγγυήσεων δανείων, την εκκαθάριση των καθυστερημένων διαδικασιών αφερεγγυότητας των νοικοκυριών και την περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου για την ηλεκτρονική ασφάλιση, δημοπρασίες. Αυτά θα εξακολουθήσουν να παρακολουθούνται στο πλαίσιο ενισχυμένης επιτήρησης”, αναφέρεται στη δήλωση του Eurogroup.

Στο πλαίσιο αυτό, “η Ευρωομάδα εκφράζει την ικανοποίησή της για την εκτίμηση από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη των ειδικών μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων για τα μέσα του 2019, στο πλαίσιο της προώθησης ενός ευρύτερου προγράμματος μεταρρυθμίσεων και ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις επιβεβαιώνουν την αποδέσμευση της δεύτερης δόσης των μέτρων χρέους που εξαρτώνται από πολιτικές δράσεις”.

“Με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, το EWG και το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αναμένεται να εγκρίνουν τη μεταφορά ποσών ισοδύναμων τα έσοδα  ΑΜΕΡ και εκμηδενισμό επιτοκιακού περιθωρίου επιτοκίου σε ορισμένα δάνεια του EFSF ύψους 767 εκατ. Ευρώ σύνολο”, αναφέρει.

Τέλος “η Ευρωομάδα δίνει εντολή στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να ξεκινήσουν τεχνικές εργασίες σχετικά με την πιθανή χρήση των ισοδυνάμων εισοδήματος ANFA και SMP για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών ή τη χρηματοδότηση αμοιβαία συμφωνημένων επενδύσεων, σύμφωνα με τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους και τη δήλωση Eurogroup του Ιουνίου του 2018”.

“Η επόμενη συζήτησή μας για την Ελλάδα θα βασιστεί στην πέμπτη ενισχυμένη έκθεση εποπτείας που αναμένεται να εκδοθεί το Φεβρουάριο του 2020”, καταλήγει η απόφαση.