Quantcast

Φάκελος «ακρίβεια» στο real.gr: Σε ποια προϊόντα αναμένεται να μειωθούν οι τιμές

Το ενδεχόμενο να ληφθούν και νέα μέτρα για τον περιορισμό της ακρίβειας άφησε ανοιχτό ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας στην συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, εφόσον οι παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν δεν φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τα 4 νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Ανάπτυξης, έχουν στόχο να μειωθούν οι τιμές σε εκατοντάδες προϊόντα αλλά και να μπει «φρένο» σε νέες ανατιμήσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, το μέτρο άμεσης εφαρμογής που μπορεί να περιορίσει τις ενδεχόμενες νέες ανατιμήσεις που πιθανόν να προγραμμάτιζαν για το επόμενο διάστημα ορισμένοι προμηθευτές αφορά τις αλλαγές με βάση τις οποίες θα γίνονται οι προσφορές και οι εκπτώσεις μέσα στα σούπερ μάρκετ. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να αποτραπούν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις δεν θα επιτρέπεται στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες, δηλαδή να κάνουν προσφορές και εκπτώσεις για τους επόμενους 3 μήνες. Το μέτρο αυτό έχει στόχο να αποτρέψει τους προμηθευτές να κάνουν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις, υπό τον φόβο να δουν τις πωλήσεις τους να μειώνονται καθώς είναι γνωστό ότι η πλειονότητα των καταναλωτών προτιμούν να αγοράζουν εκείνα τα προϊόντα που βρίσκονται σε προσφορά.

Πλαφόν στο βρεφικό γάλα

Την ίδια στιγμή εκτιμάται ότι θα μειωθούν σε διψήφιο ποσοστό πάνω από 10% οι τιμές στα βρεφικά γάλατα με την επιβολή πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους. Σημειώνεται ότι το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για την συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και εμπορικού κέρδους 7%.

Ένα ακόμη μέτρο, έχει να κάνει με τον περιορισμό των συνολικών εκπτώσεων των προμηθευτών στα σούπερ μάρκετ κατά 30% προκειμένου να έχει όφελος ο καταναλωτής αντίστοιχης μείωσης, των τιμών σε απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες. Οι μειώσεις των τιμών σε αυτές τις κατηγορίες προϊόντων ακτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 10% και οι οποίες θα γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές τον Μάρτιο, ίσως και λίγο νωρίτερα. Παράλληλα μια ακόμη παρέμβαση για τον περιορισμό της ακρίβειας αφορά τα νωπά φρούτα, τα λαχανικά και τα κρέατα για τα οποία προκειμένου να διασφαλισθεί η διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα από το χωράφι στο ράφι, οι προμηθευτές θα είναι υποχρεωμένοι να πωλούν τα προϊόντα τους στα σούπερ μάρκετ, στα μανάβικα και στα κρεοπωλεία σε «καθαρές» τιμές και να επιτρέπεται μόνο πιστωτικό τιμολόγιο έως 3%  για επιστροφές προϊόντων  ή φύρας.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ακρίβεια

Στο θέμα της ακρίβειας αναφέρθηκε εκτενώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην ΕΡΤ επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι «για κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων κάνουμε πιο δραστικές παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν σκοπό να μειώσουν τελικά τις τιμές στο ράφι. Διότι έχουμε ένα μοντέλο στην Ελλάδα, όπου έχουμε υψηλές τιμές και μετά υψηλές εκπτώσεις και πίσω από αυτό το συγκεχυμένο καθεστώς τιμολόγησης τελικά κρύβονται οι υψηλότερες τιμές. Είναι αδικαιολόγητο παντελώς για πολυεθνικές εταιρείες να πωλούν το ίδιο προϊόν σημαντικά ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες αγορές».