Quantcast

Γάλλοι επενδυτές διερευνούν την είσοδό τους στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας

Συναγερμός έχει σημάνει τελευταία στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών από τις διερευνητικές κινήσεις μεγάλου δικηγορικού γραφείου των Αθηνών, για λογαριασμό της γαλλικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Iliad («Ιλιάδα»).

Οι διερευνήσεις αφορούν στην ενημέρωση των Γάλλων ενδιαφερομένων για το επενδυτικό πλαίσιο και το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα, όπως διαμορφώνεται τελευταία, καθώς και για τις προσεχείς κινήσεις στον τομέα των επενδύσεων σε υποδομές τηλεπικοινωνιών και Δίκτυα Νέας Γενιάς. Οι Γάλλοι ενδιαφερόμενοι φέρεται ότι ζήτησαν πληροφορίες για το συνολικό κόστος και τον χρόνο που απαιτείται προκειμένου να ιδρυθεί θυγατρική ή αυτόνομη εταιρεία, η οποία θα χρησιμοποιηθεί σαν φορέας της γαλλικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας στην Ελλάδα.

Αν και είναι ακόμη ιδιαίτερα πρώιμο για να εκτιμηθούν οι αντιδράσεις στην ελληνική αγορά, να αναφερθεί ότι πριν ένα χρόνο έγιναν οι πρώτες κρούσεις της γαλλικής εταιρείας για να ιδρύσει θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα, αλλά οι τότε συνθήκες δεν το επέτρεπαν. Λίγο μετά αποφάσισε την είσοδό της στην ιταλική αγορά από την οποία και απέσπασε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ένα μεγάλο μερίδιο στην αγορά κινητής τηλεφωνίας. Επίσης να αναφερθεί ότι μόλις φέτος η Ελληνική Ανεξάρτητη Αρχή Τηλεπικοινωνιων, η ΕΕΤΤ, επέτρεψε την ίδρυση εταιρειών σε καθεστώς «εικονικών παρόχων κινητής τηλεφωνίας», γνωστούς και ως MVNOs. Ουσιαστικά το ενδιαφέρον της Ιliad αναζωπυρώθηκε φέτος μετά το οριστικό άνοιγμα της αγοράς κινητής τηλεφωνίας σε «εικονικούς παρόχους», κάτι που μέχρι πέρσυ ήταν κοστολογικά αδύνατον να γίνει.

Η «ακτινογραφία» του τηλεπικοινωνιακού παίκτη εκ Γαλλίας

Ο Ομιλος Iliad είναι γαλλικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος με έδρα στο Παρίσι και οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες της περιλαμβάνουν συνδέσεις σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, προπληρωμένες τηλεφωνικές κάρτες και υπηρεσίες παροχής και φιλοξενίας πρόσβασης στο διαδίκτυο. Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον Xavier Nielτο 1990 και το 2018 είχε σύνολο πωλήσεων 4,69 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 1,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Το 2012 ιδρύθηκε η Free Mobile, θυγατρική της Iliad («Ιλιάδα» στα ελληνικά) με έντονη δραστηριότητα στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και τον Δεκέμβριο του 2013 ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας της Γαλλίας, έχοντας κερδίσει μερίδιο 12% στην αγορά.

Την 1η Αυγούστου 2014 η «Ιλιάδα» ανακοίνωσε την δημόσια προσφορά της για την απόκτηση ποσοστού 56%, για 16 δισ. δολάρια, του αμερικανικού φορέα τηλεπικοινωνιών T-Mobile, σε αντιδιαστολή της πρόταση της εταιρείας Sprint Corporation, η οποία ανήκει στην ιαπωνική εταιρεία Softbank. Ηδη από το τέλος του 2012 η ??εταιρεία δραστηριοποιήθηκε σε περισσότερες από 35 χώρες. Η τελευταία ίδρυση θυγατρικής αφοράς στην Iliad Italia, ιπου ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στο Μιλάνο στις 29 Μαΐου 2018.

Οι ανατρεπτικές τακτικές της «Ιλιάδας»

Η πιθανή είσοδος της «Ιλιάδας»-Iliad στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας, ως πέμπτου παίκτη καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία της Forthnet-Nova, θα τάραξε αναμφίβολα τις μέχρι σήμερα σταθερές και αδιατάρακτες ισορροπίες της ελληνικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας.

Ανακατατάξεις, και μάλιστα μεγάλες, έγιναν στην ιταλική αγορά κινητής τηλεφωνίας, όπου η είσοδος της ιταλικής θυγατρικής της γαλλικής «Ιλιάδας»-Iliad απέσπασε μέσα σε 50 ημέρες περισσότερους από 1 εκατομμύριο πελάτες κινητής τηλεφωνίας άλλων εταιρειων, σπάζοντας κάθε ρεκόρ και παρά τις αρνητικές προβλέψεις διεθνών οίκων για την αρχική διείσδυσή της στην αγορά. Η Illiad, που ελέγχεται από τον Xavier Niel, εισήλθε φέτος στην ιταλική αγορά κινητής τηλεφωνίας και με άκρως ελκυστικές προσφορές κατάφερε να έχει σήμερα 3,3 εκατ. συνδέσεις και να είναι η τέταρτη εταιρεία τηλεπικοινωνιών μετά τις Wind , TIM Tre και Vodafone.

Ο καταναλωτής ενδιαφέρεται κυρίως για το κόστος

Μπορεί οι επικριτές της να ισχυρίζονται ότι «σπάει την αγορά», αλλά με 5,99 ευρώ τον μήνα, απεριόριστες κλήσεις προς όλους και 30 Gb τον μήνα για μετάδοση δεδομένων στο δίκτυο τέταρτης γενιάς (4G), ελάχιστοι δεν θα έβλεπαν θετικά μία τέτοια προσφορά. Πρόκειται για το ίδιο επιθετικό σχέδιο που είχε εφαρμόσει ο Niel και στη Γαλλία το 2012, με αποτέλεσμα η Iliad να διαθέτει πλέον 20 εκατ. συνδρομητές, επίδοση που έβγαλε νοκ άουτ πολλούς έγκυρους αναλυτές, όπως η Standard & Poors, η οποία υποστήριξε πως η Iliad θα χρειαζόταν ένα χρόνο για να φτάσει τους 1 εκατ. συνδρομητές και τελικά δεν χρειάστηκε ούτε δύο μήνες. Σε ανάλογο «ατόπημα» είχαν πέσει εξ ίσου έγκυροι αναλυτές, όταν εκτιμούσαν την πορεία της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, όταν προέβλεπαν το 1992 ότι σε τρία χρόνια οι συνδρομητές θα έφταναν τις 500 χιλιάδες και αυτοί είχαν ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια.

Η γαλλική εταιρεία «Ιλιάς» κατέβαλε 1,19 δισ. ευρώ για να νοικιάσει μακροχρόνια συχνότητες κινητής τηλεφωνίας 5G στην Ιταλία, όπου τώρα ξεκινάνε επενδύσεις στα Δίκτυα Πέμπτης Γενιάς με πολύ μεγάλες προοπτικές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων των εταιρειών τηλεπικοινωνιών. Η Ιταλία είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που προσφέρει συχνότητες για υπηρεσίες 5G, επιτρέποντας στους φορείς εκμετάλλευσης να αναπτύξουν εξαιρετικά γρήγορες συνδέσεις στο Internet με ιταλικά σπίτια και επιχειρήσεις. Η «Ιλιάς»,  χάνοντας έδαφος στην εθνική αγορά της, αποφάσισε να μπει στην ιταλική αγορά τον Μάϊο,  κερδίζοντας πελάτες από την μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών, την Telecom Italia, αλλά και τους άλλους φορείς όπως η Vodafone και η Wind Tre.

Αύξησε σημαντικά τον ανταγωνισμό 

Η ιταλική θυγατρική της Iliad, που είναι η νεότερη ιταλική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Ιταλίας στην κατηγορία του «Εικονικού Παρόχου Κινητής Τηλεφωνίας» (MNO), έχει απευθυνθεί στις ρυθμιστικές Αρχές Τηλεπικοινωνιών και Ανταγωνισμού ζητώντας τους να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις της προτεινόμενης συμφωνίας ενοικίασης από την πλευρά της των Δικτύων Νέας Γενιάς 5G από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας όπως η Telecom Italia και η Vodafone .

Οι δύο κορυφαίοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της Ιταλίας γνωστοποίησαν ότι θα διαμοιράσουν τις υποδομές 5G σε όποια εταιρεία το ζητήσει, προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη Δικτύων Νέας γενιάς και κυρίως οι υπηρεσίες, αλλά και να μειωθούν οι δαπάνες εγκατάστασης σε ποσοστό, που υπολογίζεται έως και 30% στην επόμενη διετία. Παράλληλα με την είσοδο της Iliad στα ιταλικά Δίκτυα 5G, ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι έγινε συμφωνία ανταλλαγής και συνεργασίας Δικτύων μεταξύ της TIM και της Vodafone σε «κεραιοσημεία», που καλύπτουν το 45% του πληθυσμού περιλαμβάνοντας περίπου 22 χιλιάδες σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας CorCom, η Iliad («Ιλιάδα») έχει αποστείλει αίτημα στην ιταλική Ρυθμιστική Αρχή Επικοινωνιών (Autorita per le Garanzie nelle Comunicazioni), γνωστή και ως Αgcom, αλλά και στην Αρχή Ανταγωνισμού (Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato, AGCM) ζητώντας την άμεση αναθεώρηση των λανθασμένων εκτιμήσεων τόσο για τις επιπτώσεις στον ανταγωνισμό από την είσοδό της στην κινητή τηλεφωνία, όσο και για τον αριθμό των συνδρομητών που θα αποκτούσε.

Χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Ο γαλλικός όμιλος τηλεπικοινωνιών Ιliad κινείται επίσης με γοργές κινήσεις στις επενδύσεις υποδομών και οπτικών ινών συμφωνώντας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να χρηματοδοτήσει επεκτάσεις δικτύων FTTH, με δάνειο 300 εκατ. ευρώ στην Γαλλία, όπου εξυπηρετεί προς το παρόν ένα εκατομμύριο συνδρομητές μέσω οπτικών ινών, με βάση το τελευταίο επενδυτικό της σχέδιο η «Ιλιάς» επιδιώκει να αποκτήσει στην Γαλλία 20 εκατομμύρια συνδέσεις οπτικών ινών εν ενεργεία μέχρι το τέλος του 2022.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ηνέα συμφωνία χρηματοδότησης, η οποία αυξάνει το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης της ΕΤΕπ σε 850 εκατ. ευρώ από το 2009, υπογράφηκε 25 μέτρα υπό την επιφάνεια της γης, σε μία παλιά απενεργοποιημένη πυρηνική εγκατάσταση, που μετατράπηκε από την Iliad σε κέντρο δεδομένων (Data Center) έναν εξ ίσου ισχυρά αναπτυσσόμενο τεχνολογικό τομέα.