Quantcast

Γερμανία-κορωνοϊός: Ο πρόεδρος του IfW του Κιέλου αναμένει μεγάλη συρρίκνωση της οικονομίας και τεράστιες απώλειες για τους πολίτες

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW) του Κιέλου Γκάμπριελ Φέλμπερμαϊρ αναμένει τεράστια απώλεια πλούτου και ευημερίας για κάθε πολίτη της Γερμανίας ως αποτέλεσμα της κρίσης του κορωνοϊού.

«Εάν η πρόβλεψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης επαληθευτεί, θα κοστίσει σε όλους τους Γερμανούς - συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των ηλικιωμένων - 2.600 ευρώ κατά κεφαλή φέτος,  αλλά θα μπορούσε επίσης να φτάσει τα  3.500 ευρώ, εάν τα πράγματα πάνε άσχημα», δήλωσε ο Φέλμπερμάιρ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Bild".

Ο διακεκριμένος οικονομολόγος πιστεύει ότι οι προβλέψεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποίες θα δημοσιευθούν μεθαύριο, Τετάρτη, είναι πολύ αισιόδοξες. «Η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη -6,3%, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει -7%  και εμείς, το Ινστιτούτο, εκτιμάμε ότι η οικονομία μας μπορεί να συρρικνωθεί έως και 9%. Εάν μάλιστα ο ιός επανέλθει και οι αριθμοί μετάδοσης της λοίμωξης απαιτούν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα , πιστεύω ότι η οικονομία μας μπορεί να συρρικνωθεί και πάνω από 10%. Θα πρόκειται για την πιο σοβαρή ύφεση μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Φέλμπερμάαϊρ.

«Η οικονομική ζημιά γίνεται τόσο μεγάλη, ώστε να πρέπει να αναρωτηθεί κανείς μήπως έχουμε υπερβάλει λίγο τις τελευταίες εβδομάδες και έχουμε δώσει υπερβολικά προτεραιότητα στην προστασία της υγείας», πρόσθεσε και συμφώνησε με την άποψη του προέδρου της ομοσπονδιακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η οικονομική διάσταση της κρίσης έπρεπε να ληφθεί πιο σοβαρά υπόψη. «Μια άρρωστη οικονομία κοστίζει επίσης ζωές», όπως είπε στην Bild  ο επικεφαλής του IfW.

Από τις διαβουλεύσεις της καγκελαρίου Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, την επόμενη Πέμπτη, ο Φέλμπερμαϊρ  είπε ότι αναμένει «ένα σαφές σχέδιο για το πώς θα πρέπει να συνεχιστεί η έξοδος από το lockdown». «Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την οικονομία είναι η αβεβαιότητα», τόνισε.