Quantcast

Guardian: H Ελλάδα υιοθετεί νέους κανόνες για τον τουρισμό

Παρελθόν φαίνεται να αποτελούν πλέον οι γεμάτες από τουρίστες πισίνες και παραλίες, τα μεσαία καθίσματα στα αεροπλάνα, αλλά και τα μίνι μπαρ των ξενοδοχείων, την ώρα που ο ευρωπαϊκός τουρισμός προσπαθεί να διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο διακοπών μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν με στόχο τον περιορισμό του κορωνοϊού, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Guardian.

«Τα ταξίδια θα πραγματοποιηθούν μόνο με «συγκεκριμένους νέους κανόνες», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος σήμερα προτείνει τρόπους διάσωσης του κλάδου στους ομολόγους του στην Ε.Ε. στο πλαίσιο της Συνόδου των υπουργών Τουρισμού.

«Αν θέλουμε να σκεφτούμε τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε φέτος, πρέπει να προσαρμοστούμε σε συγκεκριμένους νέους κανόνες», επισημαίνει ο Χάρης Θεοχάρης. «Πρέπει να έχουμε νέους κανόνες για ξενοδοχεία, νέους κανόνες για παραλίες, νέους κανόνες για πισίνες, νέους κανόνες για το πρωινό στον μπουφέ, νέους κανόνες για τουριστικά λεωφορεία».

Σύμφωνα με τον Guardian, oι νέοι κανονισμοί που θα διέπουν τον κλάδο των ταξιδιών και του τουρισμού, τουλάχιστον στην Ευρώπη, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των υπουργών Τουρισμού της Ε.Ε. σήμερα. Τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των πιστοποιητικών υγείας Covid-19 βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα, ενώ είναι επίσης πιθανό οι επιβάτες να υποβάλλονται σε ελέγχους θερμοκρασίας και εξετάσεις αίματος πριν από την πτήση τους.

«Θα πιέσω για συμφωνία για ένα κοινό σύνολο κανόνων στην Ε.Ε.», δήλωσε ο Θεοχάρης στη βρετανική εφημερίδα. «Τους χρειαζόμαστε εάν θέλουμε να αρχίσουμε να μετακινούμε ανθρώπους από τη μια χώρα στην άλλη οδικώς, αεροπορικώς ή θαλασσίως. Προσωρινοί κανόνες που θα πρέπει να έχουν οικονομικό νόημα. Εάν, για παράδειγμα, μπορείτε να πετάξετε μόνο με 10 άτομα σε ένα αεροπλάνο για να θεωρηθεί ασφαλές, τότε προφανώς δεν θα υπάρξει πτήση», είπε.

Όπως αναφέρει o Guardian, ο παγκόσμιος τουρισμός υπήρξε μεταξύ των βιομηχανιών που επλήγησαν περισσότερο από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, επηρεάζοντας τη ζωή περίπου 75 εκατομμυρίων ανθρώπων που απασχολούνται σε μια βιομηχανία, η οποία σχεδόν σταμάτησε από τις απαγορεύσεις ταξιδιού και τα κλειστά σύνορα. Στην Ελλάδα, όπου ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ και παρέχει μία στις πέντε θέσεις εργασίας, η οικονομία αναμένεται να υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα - συρρικνωμένη έως και 10% - ακριβώς όπως αναδύθηκε από τη χειρότερη κρίση της τα τελευταία χρόνια.

Ο Χάρης Θεοχάρης, πάντως, προβλέπει ότι η χώρα θα μπορούσε να υποδεχθεί «λιγότερο από το ένα τρίτο» των τουριστών που φιλοξένησε πέρυσι.

Το 2019, η Ελλάδα προσέλκυσε ρεκόρ 33 εκατομμυρίων αφίξεων, περισσότερο από το τριπλάσιο του συνολικού πληθυσμού της. Η άνθηση αυτή έφερε ένα άνευ προηγουμένου ρεκόρ 18,2 δισ. ευρώ στα έσοδα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αναζωογόνηση μιας οικονομίας η οποία ήταν σε ύφεση μετά από μια κρίση δημοσίου χρέους σχεδόν δεκαετίας που μείωσε την παραγωγή κατά ένα τέταρτο, επισημαίνεται στον Guardian.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στην ζημιά που έχει υποστεί ο τουριστικός κλάδος στην Ελλάδα από την κρίση του κορωνοϊού, καθώς και στον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων, τους οποίους συγκρίνει με άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Τουρκία, τονίζοντας πως «η Ελλάδα τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα απ’ ότι ίσως αναμενόταν».

Στη συνέχεια o Guardian σχολιάζει το θερμό κλίμα της Ελλάδας, ιδίως μετά τον Ιούλιο, όταν σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού θα ανοίξει η τουριστική σεζόν. «Οταν χαλαρώσουν τα μέτρα, θα χρειαστεί ένας μήνας ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος για να επανεκκινήσει ο τουρισμός. Τα τουριστικά πρακτορεία περιμένουν και ελπίζουν να θεσπίσουμε κανόνες που θα επιτρέψουν τα ταξίδια. Πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία, μία προσοχή και να σκεφτούμε καλά πως θα πράξουμε ώστε να βγάλουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Χ. Θεοχάρης, αναγνωρίζοντας ότι το μέλλον είναι γεμάτο αβεβαιότητα.