Η ανακοίνωση των θεσμών μετά τις συναντήσεις: Δημοσιονομικά και κόκκινα δάνεια στο επίκεντρο της συζήτησης

«Συζητήσεις για την κατάσταση και τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία κατά την μεταμνημονιακή περίοδο καθώς και για την κατάσταση και τα επόμενα βήματα στην υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος», είχαν οι ελεγκτές των τεσσάρων θεσμών που εποπτεύουν την ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο αποστολής που ολοκληρώθηκε σήμερα Παρασκευή.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ελεγκτές, οι συζητήσεις περιελάμβαναν «τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές, οι οποίες θα συμβάλουν στην προετοιμασία του σχεδίου δημοσιονομικού σχεδίου της Ελλάδας για το 2019, που θα υποβληθεί στην Κομισιόν έως τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και στην εφαρμογή της στρατηγικής επίλυσης των μη εκτελεστικών δανείων».

«Η αποστολή ήταν επίσης μια ευκαιρία να συναντηθούν με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, κοινωνικών εταίρων και τραπεζών με στόχο την ενημέρωσή τους σχετικά με τους τρόπους συμμετοχής στην μεταμνημονικαή περίοδο και την ανταλλαγή απόψεων για βασικά θέματα πολιτικής», αναφέρουν οι ελεγκτές της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM σε κοινή τους ανακοίνωση.

«Ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί. Η πρώτη τριμηνιαία ενισχυμένη έκθεση εποπτείας θα εκδοθεί τον Νοέμβριο, μαζί με τη δέσμη μέτρων της Κομισιόν για το Φθινόπωρο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου", υπενθυμίζουν.

Η Ελεγκτές της Κομισιόν, σε συνεργασία με το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 10 έως τις 14 Σεπτεμβρίου για την πρώτη μεταπολεμική αποστολή στην Ελλάδα. Το προσωπικό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συμμετείχε στις συναντήσεις στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

"Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ESM, η Ελλάδα επανεντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο συντονισμού της οικονομικής πολιτικής", σημειώνουν και καταγράφουν ότι "η Κομισιόν ενεργοποίησε επίσης το ενισχυμένο μέσο επιτήρησης βάσει του κανονισμού 472/2013 για την Ελλάδα, που θα ισχύει με το τέλος του προγράμματος".