Quantcast

Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου: Ξεκινά σήμερα, τι πρέπει να ξέρετε

Πρεμιέρα για μεταβιβάσεις ακινήτων με όλα τα δικαιολογητικά στην οθόνη των συμβολαιογράφων. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα και ποια είναι τα στάδια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Όσοι έχουν επιχειρήσει να μεταβιβάσουν ακίνητο, γνωρίζουν. Το χαρτοβασίλειο μιας μεταβίβασης έχει οδηγήσει πολλούς στο παρελθόν σε αγανάκτηση.

Ηδη σε πιλοτική λειτουργία και από την 1η Νοεμβρίου κανονικά και με το …νόμο, μετά την ενσωμάτωση τυχόν παρατηρήσεων και διορθώσεων, μια νέα πλατφόρμα, ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου, μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του δημοσίου gov.gr φιλοδοξεί να γυρίσει σελίδα στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Εφόσον πρόκειται για μεταβιβάσεις ακινήτων μεταξύ φυσικών προσώπων, θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά από το γραφείο των συμβολαιογράφων με όλα τα απαιτούμενα έντυπα και βεβαιώσεις να αντλούνται από την οθόνη του υπολογιστή. Αξίζει να σημειωθεί πως και στη διάρκεια της πιλοτικής λειτουργίας, από χθες με τη δημοσίευση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης στο ΦΕΚ, παράγονται έννομα αποτελέσματα από τη χρήση της πλατφόρμας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση:

1. Στο πεδίο εφαρμογής εντάσσονται οι συμβάσεις αποκλειστικά μεταξύ φυσικών προσώπων επί εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί και λειτουργεί Κτηματολογικό Γραφείο. Στην έννοια των ακινήτων δεν εμπίπτουν τα ακίνητα που βρίσκονται σε ρέμα, αιγιαλό, βιότοπο, ζώνη παραλίας, δημόσιο κτήμα ή αρχαιολογικό χώρο.

Περισσότερα στο Euro2day