Quantcast

«Κλείδωσαν» τα μέτρα για το ρεύμα – Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις

Πιθανόν ακόμα και σήμερα οι ανακοινώσεις για τη μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr από κυβερνητικές πηγές, εντός των επόμενων ωρών αναμένονται οι ανακοινώσεις για τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας. Μάλιστα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ενώ δεν αποκλείεται το νέο πακέτο στήριξης να ανακοινωθεί ακόμη και σήμερα ή το αργότερο αύριο.

Η ανάρτηση που έκανε χθες  ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, στο Instagram, με ένα ψαλίδι και το σχόλιο «έρχεται ψαλίδι στους λογαριασμούς όλων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων», ερμηνεύθηκε ως ένδειξη πως οι ανακοινώσεις για το νέο πακέτο στήριξης κατά της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα θα γίνουν πολύ σύντομα.

Τα νέα μέτρα θα αφορούν, όπως όλα δείχνουν, πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο στην πράξη θα «ακυρώνει» τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, αυξημένες επιδοτήσεις για τον Μάιο και τον Ιούνιο και επιβολή πλαφόν στις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς, με ταυτόχρονη κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής από τον Ιούλιο, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός.

Επίσης, εκτός της επιδότησης για Μάιο και Ιούνιο, θα δοθούν αναδρομικά επιδοτήσεις για τους τελευταίους έξι μήνες σε καταναλώσεις άνω των 300 κιλοβατωρών που αφορούν πρώτη κατοικία, αλλά με εισοδηματικά κριτήρια.

Για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες η επιδότηση θα απορροφήσει το 80% των αυξήσεων στη χονδρεμπορική αγορά που μεταφέρεται στους καταναλωτές μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αν και ποσοστιαία η επιδότηση του Mαΐου θα είναι μεγαλύτερη από αυτή του Απριλίου, σε απόλυτο ποσό θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 55-60 ευρώ/MWh έναντι των 72 ευρώ του προηγούμενου μήνα, αφού η χονδρεμπορική τιμή τον Απρίλιο που έρχεται να καλύψει διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του Μαρτίου (248,87 ευρώ/MWh έναντι 272,7 ευρώ τον Μάρτιο).

Σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθεί και η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους, που έχουν υποστεί βαρύ πλήγμα από τις υπέρογκες αυξήσεις.