Quantcast

Κορωνοϊός: Τι ισχύει για εργαζόμενους γονείς

Ορίστηκαν οι ημερομηνίες για τις αιτήσεις των εργοδοτών που έθεσαν τους εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης. Ποιοι γονείς και πότε μπορούν να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού. Υποχρεωτική τηλεργασία για το 50% των εργαζόμενων.

Όλα τα μέτρα του πρώτου lockdown επανέρχονται στο προσκήνιο από σήμερα, καθώς η απόφαση να κλείσουν και τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί επαναφέρει την ανάγκη άδειας ειδικού σκοπού για τους γονείς, παράλληλα με τα μέτρα της τηλεργασίας και βέβαια των αναστολών που ήδη εφαρμόζονται από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ειδικά για τους γονείς, η άδεια ειδικού σκοπού ισχύει τόσο στο δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα,  για εργασίες που δεν είναι εφικτή η εξ αποστάσεως εργασία. Ειδικά για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που έχουν  ήδη εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής άδειας για το έτος 2020, γίνεται αποδεκτό ότι, κατά την τέταρτη μέρα του 4ημέρου σχήματος της άδειας ειδικού σκοπού, μπορεί να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος, είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.

Περισσότερα στο Εuro2day