Quantcast

Ο σεΐχης που αγοράζει ελαιώνες στην Ελλάδα

Όπως έγραψε η Real News της Κυριακής, ο 51χρονος Αραβας κροίσος, ο οποίος είναι χωρίς καμία αμφιβολία μία από τις πιο ισχυρές και πολυσχιδείς προσωπικότητες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, επεκτείνει τις δραστηριότητές του στη χώρα μας.

Ο Ταχνούν μπιν Ζαγέντ αλ Ναϊάν, γνωστός στις χώρες του Κόλπου για την έντονη επιχειρηματική του δραστηριότητα, απέκτησε μεγάλες εκτάσεις με ελιές στην Ελλάδα. Στο «σκάνερ» του Άραβα κροίσου η Πελοπόννησος, η Κρήτη και η Στερεά Ελλάδα.

To επενδυτικό του κρεσέντο στην Ελλάδα συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς ο σεΐχης Ταχνούν μπιν Ζαγέντ αλ Ναϊάν, γνωστός στις χώρες του Κόλπου για την έντονη επιχειρηματική του δραστηριότητα. Πιστός στο επενδυτικό του σχέδιο, ο 51χρονος Αραβας κροίσος, ο οποίος είναι χωρίς καμία αμφιβολία μία από τις πιο ισχυρές και πολυσχιδείς προσωπικότητες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), επεκτείνει τις δραστηριότητές  του στη χώρα μας, διευρύνοντας την παρουσία του στον πρωτογενή τομέα. Οι πληροφορίες θέλουν τον γιο του σεΐχη Ζαγέντ μπιν Σουλτάν αλ Ναϊάν, του ανθρώπου που ίδρυσε ουσιαστικά τα ΗΑΕ, να έχει αποκτήσει αρκετές χιλιάδες στρέμματα ελαιώνων ανά την Ελλάδα, με την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τη Στερεά Ελλάδα να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του βαθύπλουτου σεΐχη.

Μετά τον τουρισμό και την ενέργεια, ο πρόεδρος του Royal Group ανοίγει την επενδυτική του βεντάλια επί ελληνικού εδάφους και αποκτά παρουσία και στον πρωτογενή τομέα, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι οι κινήσεις του στην Ελλάδα δεν είναι περιστασιακές. Αντίθετα, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου, στο οποίο η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Στην ίδια κατεύθυνση, μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Άραβας κροίσος απέκτησε πρόσφατα και μία μονάδα τυποποίησης στην Πελοπόννησο, χωρίς ωστόσο να έχουν διαρρεύσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις επιχειρηματικές προθέσεις του.

Οι επενδύσεις στον τουρισμό

Πριν από περίπου δύο χρόνια, ο βαθύπλουτος σεΐχης, με περιουσία που αποτιμάται σε περισσότερα από 10 δισ. δολάρια, έκανε το ντεμπούτο του στον ελληνικό ξενοδοχειακό τομέα, αποκτώντας το παλαιό «Ermioni Club» στο Πόρτο Χέλι. Το ξενοδοχείο, που θα αναπτυχθεί σε μια έκταση 220 στρεμμάτων, θα αποτελεί ένα υψηλών προδιαγραφών συγκρότημα, όπου θα φιλοξενείται η ελίτ του τουρισμού. Εκτός από το έξι αστέρων ξενοδοχείο, το επενδυτικό πλάνο του Ταχνούν μπιν Ζαγέντ αλ Ναϊάν προβλέπει τη δημιουργία ιδιωτικών βιλών και εστιατορίων που θα προσφέρουν εξεζητημένα πιάτα, ικανά να σαγηνεύσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Στις αρχές του έτους, με μία κίνηση-ματ, ο πολυπράγμων σεΐχης απέκτησε ένα νεοκλασικό ακίνητο κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στη συμβολή των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη, έχοντας ήδη δρομολογήσει τα επόμενα βήματά του στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Πολυπράγμων

Γεννημένος στις 4 Δεκεμβρίου του 1969, ο σεΐχης Ταχνούν μπιν Ζαγέντ αλ Ναϊάν είναι ένας από τους γιους του σεΐχη Ζαγέντ μπιν Σουλτάν αλ Ναϊάν. Μόλις στα 23 του χρόνια ίδρυσε τη First Gulf Bank, που αργότερα συγχωνεύτηκε με την Εθνική Τράπεζα του Αμπου Ντάμπι για να σχηματιστεί η First Bank Abu Dhabi, η οποία είναι πλέον μία από τις τρεις μεγαλύτερες της Μέσης Ανατολής. Πολυσχιδής διεθνής προσωπικότητα ο ίδιος, δεν θα μπορούσε παρά να ηγείται εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο και σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικότητας. Είναι πρόεδρος της ADQ, μιας κρατικής εταιρείας η οποία ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια και αναδείχθηκε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα σε έναν από τους πιο ενεργούς «επενδυτές» των Εμιράτων.

Ηγείται επίσης του Royal Group, ενός ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων που έχει υπό την ομπρέλα του περισσότερες από 60 εταιρείες και πραγματοποιεί κύκλο εργασιών 75 δισ. δολαρίων. Ενδεικτικό των ηγετικών ικανοτήτων του είναι το γεγονός ότι κατάφερε να απογειώσει επιχειρηματικά την International Holding Company (IHC), οι δραστηριότητες της οποίας καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων, από την αλιεία μέχρι την υγειονομική περίθαλψη, σε μικρό χρονικό διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν για τον ισχυρό άνδρα των ΗΑΕ είναι πως ο ίδιος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης της χώρας του ενάντια στην πανδημία της νόσου COVID-19, αφού τέθηκε επικεφαλής στη διαχείριση όλων των ζητημάτων που άπτονται της υγειονομικής κρίσης στο κράτος του Κόλπου, συνδράμοντας παράλληλα και άλλες χώρες στην κατεύθυνση καταστολής της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η 9ετής θητεία του στις Ένοπλες Δυνάμεις έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του και χαλύβδωσε τον χαρακτήρα του. Το 2013 διορίστηκε αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και τρία χρόνια αργότερα ανέλαβε καθήκοντα συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, καταφέρνοντας τα Εμιράτα να είναι το μοναδικό ίσως κράτος στον κόσμο που δεν παρακολουθείται από τη CIA. Σήμερα, εκτός από την επιχειρηματική του δραστηριότητα, είναι και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στα ΗΑΕ.

Μπορεί ο ίδιος να καταφέρνει με χαρακτηριστική ευκολία να παραμένει κάτω από τα «ραντάρ», ωστόσο, όπως λένε άνθρωποι που τον έχουν συναναστραφεί, ο σεΐχης Ταχνούν μπιν Ζαγέντ αλ Ναϊάν έχει υπό την επίβλεψή του ό,τι άπτεται των ενδιαφερόντων του και δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του. Διατηρεί χαμηλό προφίλ και μένει μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Λάτρης της στρατηγικής, ο ζάπλουτος σεΐχης είναι δεινός παίκτης στο σκάκι, ενώ του αρέσουν ιδιαίτερα το τζόγκινγκ και η ποδηλασία. Έχει έφεση στις πολεμικές τέχνες και ξεχωρίζει το ζίου ζίτσου, το οποίο του κέντρισε το ενδιαφέρον όταν, όντας ακόμη σπουδαστής στις ΗΠΑ, είδε για πρώτη φορά στη ζωή του τον Γκρέισι Μπάρα να κερδίζει αντιπάλους με πολύ μεγαλύτερη διάπλαση από εκείνον.