Quantcast

Οι λεπτές ισορροπίες στον «κοινωνικό» προϋπολογισμό - Πού στηρίζεται το πλεόνασμα

Τι «φωτογραφίζει» το τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για τις αλλαγές του νόμου Κατρούγκαλου. Που οφείλεται το πλεόνασμα των Ταμείων παρά την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. Το σχέδιο για τις εκκρεμείς συντάξεις.

Η αύξηση της μισθωτής εργασίας και κατά συνέπεια των εσόδων από εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και η καταβολή από πλευράς Δημοσίου εισφορών προς τον ΕΦΚΑ, της τάξης του 13,33%, όπως οι υπόλοιποι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα αναμένεται όχι μόνο να διατηρήσουν, αλλά και να αυξήσουν κατά 202 εκατ. ευρώ το πλεόνασμα των ταμείων, το 2020. Και αυτό, ενώ η κρατική χρηματοδότηση θα εκτιμάται πως θα μειωθεί σημαντικά, κατά 475 εκατ. ευρώ.

Βέβαια, ο κρατικός προϋπολογισμός αφήνει... ανοικτούς λογαριασμούς που αφορούν κυρίως το μέτωπο της ψήφισης των αλλαγών στο νόμο Κατρούγκαλου, βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στον αντίποδα, ξεκαθαρίζει το τοπίο στο θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9 της μονάδας, για την πλήρη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, με το κόστος να εκτιμάται σε 123 εκατ. ευρώ (αφορά το β’ εξάμηνο του 2020). Στον τομέα της πρόνοιας, ο προϋπολογισμός “φωτογραφίζει” αλλαγές στα κριτήρια καταβολής των επιδομάτων, όπως αλλαγές έρχονται και στο θέμα των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Περισσότερα στο Εuro2day