Quantcast

«Βουτιά» στις τιμές του πετρελαίου και άνοδος στα χρηματιστήρια μετά τις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας

Το βαρέλι του Brent της Βόρειας Θάλασσας για παράδοση τον Μάιο υποχώρησε κατά 5,95% φτάνοντας στα 105,79 δολάρια το βαρέλι και ο αμερικανικός WTI υποχώρησε κατά 6,14%, φθάνοντας στα 99,45 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας κάτω από τον συμβολικό πήχη των 100 δολαρίων.

Τα καλά νέα που έρχονται από την Κωνσταντινούπολη από τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, είχαν αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές και στις τιμές του πετρελαίου. 

Ήδη οι δύο δείκτες αναφοράς πετρελαίου κατέγραψαν πτώση πάνω από 5% σήμερα, μετά την πρόοδο των ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά και τα νέα lockdowns στην Κίνα που περιορίζουν τη ζήτηση.

Το βαρέλι του Brent της Βόρειας Θάλασσας για παράδοση τον Μάιο υποχώρησε κατά 5,95% φτάνοντας στα 105,79 δολάρια το βαρέλι και ο αμερικανικός WTI υποχώρησε κατά 6,14%, φθάνοντας στα 99,45 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας κάτω από τον συμβολικό πήχη των 100 δολαρίων το βαρέλι.

«Οι τιμές τελούν υπό την πίεση των προσδοκιών για τις ειρηνευτικές συζητήσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαλάρωση των κυρώσεων» τονίζει ο Hiroyuki Kikukawa, επικεφαλής της Nissan Securities, μιλώντας στο CNBC. 

Αν υπάρξει άρση των κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο λόγω του τερματισμού των εχθροπραξιών, τότε τα επίπεδα της προσφοράς θα αποκατασταθούν εν μέρει, συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση των ανοδικών πιέσεων, οι οποίες έφεραν την τιμή του Brent έως και τα 130 δολάρια. 

Σημαντικό ρόλο στην πτώση των τιμών όμως διαδραματίζουν και τα νέα lockdowns στη Σαγκάη, μετά τη νέα εξάπλωση του κορωνοϊού. Το γεγονός αυτό αναμένεται να πλήξει τη ζήτηση στην Κίνα, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως.  Σύμφωνα με ανάλυση της ANZ Research, η περιοχή της Σαγκάη αντιπροσωπεύει το 4% της συνολικής κινεζικής κατανάλωσης στην Κίνα. 

Όμως και τα διεθνή χρηματιστήρια ανταποκρίνονται θετικά στα μηνύματα που έρχονται από την Τουρκία.

Έτσι, ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύεται πλέον σε ποσοστό 2,89% (από 1,70% προηγουμένως), ο γαλλικός CAC είναι πλέον στο +3,13%, ενώ και ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο σημειώνει σημαντικά κέρδη 2,35%.